Foto: Shutterstock
Paraugoties sev apkārt, redzēsi neskaitāmus cilvēkus, kuri kaut kur dodas, izskatoties aizņemti, svarīgi un ietekmīgi. Tomēr liela daļa no viņiem pat nezina, kāds ir mērķis, pēc kura viņi tiecas, un kurp ved viņu ietais ceļš. Lai sasniegtu savus sapņus, svarīgākais ir skaidri apzināties, kādi tie ir. Šai sakarā lifehack.org aicina aizdomāties par mērķiem un sapņiem, ko lolojam, piedāvājot to īpašību un paradumu apkopojumu, kas produktivitāti atšķir vienkārši no bezjēdzīgas aizņemtības. Izvērtē tos un savu ikdienu – iespējams, arī tavi darba paradumi nebūt nav tie atbilstošākie kāroto rezultātu sasniegšanai!

Vēlme izskatīties mērķtiecīgiem pret apziņu, ka tādi patiešām esam

Vienkārši aizņemti cilvēki cenšas slēpt savas šaubas, dodoties pretim uzstādītajiem mērķiem, kamēr patiesi produktīvas personības nebaidās analizēt un izvērtēt savu lēmumu pareizību, jo viņiem ir pilnībā skaidrs mērķis, kas jāsasniedz. Atceries, ka nav noteiktu likumu, kā sasniegt kāroto sapni – ceļš pretim rezultātiem var būt līkumots, tāpēc svarīgākais ir vien prast paturēt redzeslokā tā galapunktu!

Neskaitāmas prioritātes vai tomēr vien dažas?

Visticamāk, jau esi dzirdējusi teicienu, ka lietām, ko patiesi vēlamies paveikt, mēs laiku atradīsim vienmēr. Un tā patiešām ir! Lai to realizētu, vien jāizvēlas savas prioritātes. Ja tev to ir desmit un vairāk, zini, ka dzīves būtiskāko pienākumu saraksts tomēr nav sastādīts pilnīgi.

Piekrist ātri vai nogaidīt?

Valda uzskats, ka, lai gūtu panākumus, vairumam piedāvājumu un lūgumu ir jāspēj pateikt "Nē!". Cieni savas vērtības un vajadzības, neļaujot labo gribu izmantot apkārtējiem negodprātīgos nolūkos. Ja vēlies gūt panākumus, tev ir jāstrādā savā labā!

Koncentrējies uz pašu rīcību, nevis darbībām

Lai izvērtētu, vai strādā produktīvi un efektīvi, laiku pa laikam izanalizē savas darba metodes un izvērtē tās. Tā vietā, lai pavadītu laiku sociālajos tīklos, ievies dienasgrāmatu, kurā piefiksē paveikto un sasniegto, kā arī veidus, kā ieceres ir izdevies realizēt, pieminot arī to, kas nav paveikts un nākamreiz būtu darāms citādi!

Mērķu sadalījums

Ja vēlies kaut ko patiešām paveikt, neizkaisi savu enerģiju neskaitāmās blakusnodarbēs. Ja vēlies līdz gada beigām apgūt spāņu valodu, koncentrējies uz šo mērķi, nevis uzstādi vēl neskaitāmas apņemšanās – vēlmi notievēt, atrast līgavaini, iegūt algas pielikumu un apceļot Eiropu. Pretējā gadījumā tu spāņu valodu, visticamāk, neiemācīsies.

Mazāk runu, vairāk darba

Lai strādātu produktīvi, nerunā par to, kas jāpaveic vai arī jau ir paveikts. Koncentrējies uz pašu darba procesu un velti tam visu savu enerģiju.

Tik maz laika…

Ik reizi, kad tērējam laiku, lai izdomātu attaisnojumus savai neizdarībai, mēs izniekojam tik dārgās minūtes, kurās varētu paveikt ne tikai iecerēto, bet pat vēl vairāk. Neaizbildinies ar laika trūkumu – tā vietā iemācies laiku saplānot un izmantot gudri, rīkojoties ar esošajiem resursiem!

Multitaskinga vietā koncentrējies

Ja vēlēsies paveikt vairākas lietas vienlaikus, visticamāk, visu izdarīsi nekvalitatīvi vai neizdarīsi nemaz. Lai gūtu panākumus, koncentrējies uz vienu uzdevumu, tikai pēc tā izpildīšanās pievēršoties nākamajam!

Nerunā par izmaiņām, realizē tās!

Dari visu, lai panāktu iecerētās izmaiņas savā ikdienā. Nerunā par tām velti, bet rīkojies! Sastādi rīcības plānu, ievēro to un tuvojies saviem mērķiem soli pa solim! Pretējā gadījumā tavi apgalvojumi par pārmaiņām tavā dzīvē būs vien tukši vārdi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!