Foto: PantherMedia/Scanpix

Tu esi laba profesionāle. Tu esi laba mamma. Taču reizēm nevari rast līdzsvaru starp šīm lomām? Sievietes nereti smagi strādā, lai kļūtu par augsti novērtētām profesionālēm, un tikpat liels darbs ir jāiegulda, lai kļūtu par mīlošu mammu. Neatkarīgi no tā, vai sieviete strādā savam priekam, vai viņai ir jāuztur sevi un ģimeni, kogributodaru.lv efektivitātes koučs Roberts Staltmanis aicina paskatīties uz mammas un profesionāles lomām no jauna skatupunkta.

Sabiedrība ir sadalījusies divās frontēs. Vieni domā – galvenais, lai sieviete būtu laba mamma. Otri lielāku nozīmi piešķir karjerai. Abas lomas var dzīvot līdzsvarā un papildināt viena otru. Sievietes karjera ir viņas pašrealizācijas veids. Tā daļēji veido viņas būtību un personību.

Tāpat arī privātā dzīve piešķir jēgu karjerai. Tā motivē pabeigt darba dienu laikā, lai vakarā dotos mājās pie tuvajiem. Izaicinājums abām lomām sadzīvot rodas mirklī, kad sieviete pārrodas mājās. Šīs lomas mēdz jukt, un arī mājās varam saglabāt savu valdonīgās profesionāles lomu.

Ja reizēm ir grūtības pārslēgties no darba uz ģimenes vidi, nevajag uztraukties – tā nav tava vaina un ir viegls veids, kā to mainīt, iedrošina efektivitātes koučs.

Lai arī cik ļoti tev gribētos domāt, ka pilnībā izvēlies, kā rīkojies un izturies, tā nav. Vismaz ne tik ļoti, kā gribētos ticēt. Lielāko daļu cilvēku rīcības vada emocijas un paradumi. Tajā skaitā, izturēšanos, pārnākot mājās. Dienā uzkrātās emocijas ietekmē noskaņojumu, reaģēšanas veidu un izturēšanos.

Emocijas

Darba dienas laikā tevī ir sakrājušās dažādas emocijas, kuras ietekmē tavu izturēšanos darbā. Tās ir svarīgas, lai tu varētu labi strādāt, bet ir pilnīgi pretējas emocijām, kuras ļauj tev būt lieliskai mātei.

Zinātnieki jau sen ir pierādījuši, ka cilvēki vispirms rīkojas emociju vadīti un tikai pēc tam viņu smadzenes piemeklē loģisko pamatojumu šai rīcībai. Pārdevēji to lieliski izmanto, lai pārdotu tev smaržas un kleitu, kuru tev tik ļoti vajag. Varbūt ir pienācis laiks arī tev sākt izmantot savas emocijas savā labā?

Paradumi

Zinātnieki ir izpētījuši, ka aptuveni 40 procenti no visām darbībām, ko tu veic ikdienā, ir paradumi. Ieviešot kādu paradumu, tev vispirms savas smadzenes pie tā ir jāpieradina. Vai atceries, cik grūti pirmajā reizē bija braukt ar mašīnu? Smadzenēm tas bija jāiemācās. Vai esi kādreiz mēģinājusi sākt regulāri skriet? Arī pie tā organismam ir jāpierod. Bet tagad tev vairs nav jāpiedomā, kurš ir gāzes, kurš – bremzes pedālis. Un, kad cilvēks ir pieradis pie skriešanas, arī no tās ir grūti atradināties.

Paradumus ir grūti ieviest, bet pēcāk no tiem ir vēl grūtāk tikt vaļā. Apvieno paradumu un emociju spēku, lai pārslēgtos atpakaļ mammas un sievas lomā, ierodoties mājās!

Ak, ja vien būtu kāds veids, kā pārslēgties no profesionālās dzīves sagādātajām emocijām uz harmonisku, mīlošu būtni, kura darbu atstāj aiz durvīm un vakaru pavada mīlošas mātes un/vai sievas lomā!

Labā ziņa – tāds veids ir. Tu vari "pārslēgt sevi" citā režīmā, ieviešot nelielus paradumus darba dienas beigās. Šis paradums var būt jebkas, kas tev ļaus ieiet jaunā emocionālā stāvoklī.

Daži piemēri:

Klausies atbilstošu mūziku pa ceļam uz mājām. Vai tu zini, kāda mūzika tevi nomierina un palīdz pārslēgties mierīgā, meditatīvā stāvoklī?

Vizualizē, kā vēlies pavadīt vakaru ar ģimeni. Kāpjot augšā pa trepēm, iztēlojies, kā vēlies sasveicināties, ienākot pa durvīm, kādu vidi vēlies radīt, ierodoties mājās.

Pa ceļam uz mājām palasi grāmatu par kaut ko ģimenisku, piemēram, "Ļoti veiksmīgu ģimeņu 7 paradumi".

Izrādi kādu labu žestu, atnākot mājās. Vai kāds priecāsies, ja tu uztaisīsi tēju vai kafiju? Un nevis tāpēc, ka viņš to grib, bet tāpēc, ka tu vēlies izdarīt ko labu citiem.

Jaunajam paradumam ir jāpārslēdz tevi no darba radītajām emocijām uz mātišķās mīlestības un došanas emocijām. Tev ir jāizvēlas paradums, kas ietekmēs tavu iekšējo stāvokli. Izdomā, kuru no šiem variantiem (vai varbūt kādu citu) tu vēlies ieviest savā dzīvē.

Lai paradums kļūtu par pašsaprotamu un automātisku daļu no ikdienas, tam ir vajadzīgas vēl divas lietas. Pirmkārt, konkrēts brīdis, kurā tu to darīsi katru dienu un, otrkārt, veids, kā sevi atalgot par paveikto darbu. Konkrēts brīdis, kad to darīt, konkrēta darbība un konkrēts atalgojums ir trīs paraduma sastāvdaļas, bez kurām paradums ilgtermiņā nevar eksistēt.

1. Kad tu vēlies to darīt? Pa ceļam uz mājām, pārnākot mājās utt.

2. Ko tieši tu vēlies ieviest kā paradumu? Vizualizēt, lasīt, veikt jauku žestu utt.

3. Kas būs tavs atalgojums? Svarīgi, lai atalgojums sagādā gandarījumu un ikreiz ir identisks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!