Nepazemo savu partneri, cenšoties mazināt viņa pašapziņu. Šādi pazemojoši izteikumi varētu būt: "Tu esi tik slinks", "Tu esi bezatbildīgs un neuzticams" un "Tu esi briesmīgs tēvs un neciešams vīrs". Pārsteidzoši, cik atjautīgi mēs esam, kad jānorāda uz otra cilvēka nepilnībām.
Šaubos, vai būs kāds precēts cilvēks, kurš neprastu sastādīt veselu sarakstu ar partnera trūkumiem, sliktajiem ieradumiem, nepieņemamām rakstura īpašībām un neciešamo uzvedību. Strīda karstumā kārdinājums izmantot šo informāciju var kļūt neizturami spēcīgs.

Centies pretoties šim kārdinājumam. Ja tu tā nedarīsi, vari būt pārliecināta, ka partneris vai nu atbildēs ar to pašu, vai arī noliegs savu vainu. Neviena no šīm reakcijām nepalīdzēs atrisināt problēmu vai radīt intimitāti.

Pieņemu, ka tu droši vien vēlētos apgūt efektīvāku veidu, kā paust savu neapmierinātību. Ja tas ir tā, tad atturies no nikniem izteikumiem, kas sākas ar vārdu "tu", bet centies runāt par sevi, kas sākas ar vārdu "es". Šādi izteikumi par sevi varētu būt: "Es kļūstu nikna, kad..." "Neciešu, ka tu dari tādas un tādas lietas..." taču nekad nesaki "Tu esi tāds idiots!", "Tu esi tāds slaists!", "Tu vienmēr atstāj aiz sevi nekārtību!" vai "Tu esi tieši tāds pats kā tava māte. Abi jūs esat neorganizēti muļķi." Vari būt droša, šie izteikumi nemainīs partnera uzvedību.

Taču tā varētu mainīties, ja tu teiktu: "Zini, mani uztrauc, ka mājā valda tāda netīrība. Saprotu, ka tu esi aizņemts un ka tev tas ir grūti, taču es būtu ļoti pateicīga, ja tu palīdzētu man uzkopt māju." Es, protams, nesolu, ka partneris uz šiem vārdiem nereaģēs piesardzīgi, taču viņš noteikti nekļūs tik dusmīgs kā tad, ja tu viņu nosauktu par slaistu.

Vingrinājums:

  1. Sastādi sarakstu ar visiem "tu" izteikumiem, kādus tu vari iedomāties.
  2. Pārveido "tu" izteikumus par "es" izteikumiem, sākot teikumu ar "es jūtos x (tavas izjūtas), kad tu dari y (tava partnera rīcība)".
  3. Trenējies veidot "es" izteikumus attiecībās ar partneri.

Nobeigums: 10. Neveido trīsstūrus

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!