Par neuzticības tēmu ir sacerēts milzum daudz anekdošu, taču tiem, kuri nokļuvuši līdzīgā situācijā, no tā jautrāk nepaliek. Vīriešu neuzticības scenāriji nereti ir diezgan līdzīgi, it īpaši sākuma posmā. Vispirms tu pamani dažas dīvainības sava mīļotā vīrieša uzvedībā.
Pēc tam rodas aizdomas, sākas novērošana, attiecību skaidrošana, un visbeidzot – nepatīkamais fakts atklājas savā nepievilcīgajā patiesumā: jā, mīļotais vīrietis mani krāpj...

Turpināt kopdzīvi vai triekt viņu pie velna?

Pēc tam jūsu drāma var kļūt neprognozējama, jo par galveno režisoru tajā kļūsti tu. Atklājot vīra neuzticību, tev nākas atbildēt uz jautājumu: “Ko tagad iesākt?” Jāteic, ka daļai pievilto sievu šis jautājums prasa pavisam neilgu laiku līdz lēmuma pieņemšanai. Jau dažas minūtes pēc neuzticības fakta atklāšanas šīs izlēmīgās būtnes izliek laulātā drauga mantas aiz durvīm, vai arī sakravājot savējās, aiziet “uz visiem laikiem”, lepni aizcērtot durvis aiz sevis.

Taču.. kurš gan ir saskaitījis, cik procentu no viņām vēlāk nožēlo par šo pārsteidzīgo soli, pēc kāda laika atgriežas vai atkal pieņem neuzticīgo vīru savā aizgādībā? Daudzas citas gluži vienkārši nezina, kā rīkoties, un izmisumā lūdz padomu draudzenēm, radiniekiem, psihoterapeitiem un citur.

Vēl citas gluži vienkārši turpina dzīvot ar neuzticīgo vīru, it kā nekas nebūtu noticis, cerībā, ka viss “pāries pats no sevis”. Un kura no viņām ir rīkojusies vispareizāk? Atbildēsim godīgi – mums nav ne jausmas.

Problēma ir sarežģīta tādēļ, ka vīru neuzticības iemesli ir ļoti atšķirīgi. Tādēļ aplūkosim tuvāk atsevišķus, tipiskākos neuzticības gadījumus. Tādos gadījumos, kad runa ir par seksuālo attiecību trijstūri, var izšķirt sekojošos “neuzticības veidus.”

”Es jūs abas mīlu”

Poligāmais trijstūris, ko pēc analoģijas ar tā ģeometrisko prototipu varētu saukt par vienādsānu. Vīrietim vienlīdz mīļas ir abas partneres, un katra no viņām viņam šķiet pievilcīga atšķirīgu iemeslu dēļ. Viņš nespēj saraut ne vienu no abām attiecībām, kā mēdz teikt – kod kurā pirkstā gribi, visi sāp vienādi.

Patiesībā vīrietis nevēlas pārraut nevienu no šīm saitēm, jo viņu visnotaļ apmierina šāda dubultā dzīve, un tikai pastāvot abām šīm attiecībām, viņš jūtas pilnīgi apmierināts ar dzīvi. Kā novērojuši psihologi, ja kaut kādu iemeslu dēļ šis trijstūris izjūk, vīrietis, kuram ir nosliece uz poligāmiju, pēc kāda laika izveidos jaunu trijstūri.

Ko lai saka? Skaidrs, ka šāda tipa cilvēks vismazāk padodas “pāraudzināšanai” vai psihoterapeitiskai korekcijai, jo viņa personībā sevišķi spilgti izpaužas vīrieša poligāmiskā daba. Turklāt psihoterapeita palīdzību šis “cietējs” meklēs ārkārtīgi reti, tikai tādā gadījumā, ja sieva to neatlaidīgi uzstāj.

Taisnības labad piebildīsim, ka uz mīļākās neatlaidīgajiem centieniem aizvilināt viņu no ģimenes šis vīrietis reaģē tikpat negribīgi.

”Man viss apriebies...”

Nākamais trijstūra veids mūsu bēdīgajā ģeometrijā ir neirotiskais trijstūris. Tā būtība – neuzticīgajam vīram ir liktenīga tendence nonākt bezizejas situācijās. Ar katru no partnerēm viņu saista atšķirīgas jūtas, un nevienu no viņām viņš nevēlas pazaudēt, taču atšķirībā no iepriekšminētā tipa, viņš nejūtas laimīgs ar visām šīm attiecībām, ne arī pilnīgi apmierināts ar katru no attiecībām atsevišķi.

Nabadziņu pastāvīgi nomoka vainas un trauksmes sajūta, kas saindē visus šī mīlas trijstūra jaukumus. Šīs attiecības caurauž neirozes un prieka trūkums fiziskās tuvības brīžos. Bieži vien tādēļ drāmas vaininieks taisnīgu dusmu vietā savās sievietēs izraisa līdzjūtību un žēlumu (iespējams, pat no sievas puses!).

”Viņa mani saprot labāk”

Vēl nepatīkamāks piekrāptajai sievai ir vīra seksuālo attiecību trijstūris, ko varētu saukt par papildinošo jeb kompensējošo. Šis ir tas gadījums, kad vīrietim uz sievas jautājumu: “Kas gan viņā tik īpašs?!” ir, ko atbildēt.

Savā ārlaulības mīlas sakarā vīrietis realizē savas vēlmes, kurām viņš nav atradis apmierinājumu laulības dzīvē. Piemēram, vēlmi nodarboties ar savādāku seksa veidu, ko “no sievas nesagaidīt”. Viņaprāt, sieva viņa neuzticībā ir ne mazāk vainojama – nav pietiekoši stipri viņu mīlējusi, nav sapratusi, nav mācējusi sniegt to, ko viņš vēlas...

”Dārgā, tev man jāpalīdz”

Un pēdējais attiecību trijstūra veids ir manipulatīvais trijstūris. Tā būtība – kad viens seksuālais sakars ir balstīts uz emocionālo saikni, seksu, bet otrs kalpo materiālā labuma iegūšanai. Šādas attiecības uztur, lai virzītos pa karjeras kāpnēm, un “risinātu dažādus jautājumus.”

Viela pārdomām – uzdevums ar trim nezināmajiem

“Mūsu attiecības ir vislabākās!”

Pastāvīgiem mīlas trijstūriem vēl viena raksturīga iezīme ir tā, ka viens no partneriem ļoti ilgu laiku var palikt neziņā par savas sāncenses (vai sāncenša) esamību. Dažreiz pat bijuši gadījumi, kad patiesība atklājas tikai pēc šī trijstūra izveidotāja nāves. Dubultā seksuālā dzīve mēdz ilgt pat 10-20 gadus.

Noslēpuma atklāšana ne vienmēr nozīmē attiecību trijstūra sagrāvi. Droši vien esat piedzīvojuši gadījumus, kad sieva (vai vīrs) samierinās ar sāncenses (sāncenša) klātbūtni, bet citreiz pat nodibina draudzīgas attiecības ar šo trešo personu.

Attiecības aiz pieraduma?

Kā vēl vienu mīlas trijstūru kategoriju varētu izšķirt arī attiecības ar bijušo laulāto draugu (vai kopdzīves partneri) – kad, neraugoties uz šķiršanos un jauno laulību, tiek uzturēts kontakts ar bijušo sievu vai vīru.

Diezgan grūti spriest par šādu attiecību trijstūri, jo šādas dīvainas “līdzāspastāvēšanas” iemesli mēdz būt dažādi: sākot no dziļas un patiesas nožēlas par izjukušajām laulības saitēm un beidzot ar pirmās sievas atriebības motīvu savai veiksmīgākajai sāncensei, izmantojot bijušā vīra pavedināšanu – tā sacīt, tik un tā viņš pa pusei ir mans!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!