Uz DELFI lasītāju jautājumiem atbildes sagatavojis medicīnas doktors Boriss Doņņikovs – Latvijā pazīstams psihoterapeits un seksopatologs.
Viņa karjera aizsākās, kad Medicīnas institūta 2. kursā studentu zinātniskajai konferencei viņš sagatavoja skandalozu referātu par Freidu. Tas bija ļoti drosmīgs solis, jo 1973. gadā pat vārds “psihoanalīze” bija aizliegts!

Turpmākajos gados sekoja aizraušanās ar hipnozi, autotreniņiem, kā arī psihoterapijas seansiem un lekcijām par psihohigiēnu, kuras viņš lasīja Zinību namā. 1981. gadā viņš bija arī Padomju savienībā pirmais dežurants pie “uzticības telefona”. Šajā laikā P. Stradiņa slimnīcā doktors Doņņikovs konsultēja kā psihosomatiskās medicīnas speciālists. Pēc tam triju gadu laikā viņš pabeidza aspirantūru Maskavā, kur aizstāvēja doktora disertāciju par iekšķīgo slimību psiholoģiskajiem faktoriem.

Jau studiju gados Boriss Doņņikovs “saslima” ar kalniem. Elbrusa, Kazbeka un citu kalnu sniegotajās virsotnēs viņš pavadīja visas savas brīvdienas un kļuva par ārstu glābšanas komandā. Arī tur viņš pielietoja savas psihoterapeita un hipnozes prasmes, palīdzēdams ievainotajiem pārciest sāpes.

Jebkurā diennakts laikā viņam kopā ar alpīnistu grupu nācās doties laukā, lai no sniega lavīnām uz nestuvēm iznestu kādu neveiksminieku ar kaulu lūzumiem. Un tā tas turpinās jau piecpadsmit gadus, trīsarpus mēnešus gadā. Dr. Doņņikovs ir skatījies nāvei acīs un arī saviem pacientiem ir šādā veidā palīdzējis pārvarēt bailes – liekot doties kalnu ceļojumos.

Pēc apmācībām Vācijā, dr. Doņņikova darbība turpinājās seksoloģijā. Boriss Doņņikovs ir vadījis LTV2 raidījumu “Esi vesels”, un plāno veidot vakara programmu TV5, kur tiešraidē atbildēs uz skatītāju jautājumiem. Pašlaik viņš strādā Latvijas Ģimenes Centrā.

Dr. Doņņikovs ir pārliecināts, ja pacientam nav smagu psihisku saslimšanu, tad psihotropie preparāti nepieciešami tikai tādēļ, lai mazinātu smaga diskomforta stāvokli, t.i. ļautu cilvēkam atvilkt elpu. Bet pēc tam visiem spēkiem jācenšas atrast nervu darbības traucējumu dziļākos cēloņus, nevis tikai novērst to sekas. Dažreiz cilvēki griežas pie seksopatologa, domājot, ka viņiem ir seksuāla problēma, taču atklājas, ka tā ir veselības, psihes vai attiecību problēma.

Pats galvenais psihoterapeita darbā – parādīt cilvēkam ceļu, kurš ved cauri paaugstināta riska zonai, un sniegt atbalstu un pašpārliecinātu šajā pašizziņas ceļā. Plecu pie pleca kopā noiet šo ceļu līdz pilnīgai atveseļošanai, kā to jau tūkstošiem reižu ir darījis doktors Boriss Doņņikovs.

Šodien psihoterapeits un seksopatologs dr. Doņņikovs aicina “DELFI sievietēm” lasītājas (arī lasītājus) sūtīt viņam savus sasāpējušos jautājumus par seksuālas dabas problēmām. E-pasta adrese: sieviete@delfi.lv.

Boriss Doņņikovs ir gatavs analizēt un komentēt dažādus liberālus jautājumus, netipiskus notikumus vai sarežģījumus intīmajā dzīvē (seksuālās minoritātes, svingeri, mīlas trijstūri u.c.), kuru labirintā jūs nespējat rast izeju.

Dr. Borisa Doņņikova atbildes uz "DELFI" lasītāju jautājumiem:

Vēstuļu autoriem dr. Doņņikovs iesaka piezvanīt viņam un pieteikties uz konsultāciju, jo, lasot situācijas aprakstu, ārstam rodas jautājumi, uz kuriem nepieciešams atbildēt, lai varētu sniegt padomu Jūsu problēmas risināšanai. Dr. Doņņikova mobilā tālruņa nr. ir 6724514. Pieteikties var arī Latvijas Ģimenes Centrā, adrese: Rīga, Kaņiera ielā 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Vai darba dēļ ir jāatsakās no personīgās dzīves?

Ko darīt, ja vīrietim ir problēmas ar potenci

Kādam jābūt normālam dzimumattiecību ritmam?

Anālais sekss

“Mans draugs nezina, ka es mīlu viņa meiteni”

Kādēļ viņš saka, ka viss ir pārāk labi?

Kas ir G-punkts un kur tas atrodas?

Dzimulocekļa izmēra dēļ rodas sāpes seksā

Kāpēc man patīk sekss ar izvirtuļiem?

Kādēļ partnere negrib mīlēties tik bieži?

Es ļoti gribu seksu, bet man nav pastāvīga partnera

Kopdzīvē zudusi kaisle, palicis tikai pieradums

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!