Foto: Privātais arhīvs
Eduards Pulks un Madara Akuratere ir pāris, kas uzsākuši kopīgu biznesu. Tā kā šī nodarbe ir saistīta ar zināmiem sarežģījumiem un attiecību pārbaudījumiem, viņi ir pārliecināti, ka tie pāri, kas spēj kopīgi pieveikt izaicinājumus biznesā, varēs uzveikt teju jebkuras grūtības. Turklāt kopīga darbošanās stiprina attiecības.

"Pēc izglītības esmu farmaceits, kas, šķiet, ir nedaudz dīvaini, ņemot vērā, nozari, kuru tagad esmu izvēlējies," par sevi stāsta Eduards, "taču tā dzīvē notiek – sapratu, ka bizness, mārketings man ir tuvāks nekā medicīna." Viņš jau no dzimšanas ir rīdzinieks, un arī izglītību ir ieguvis galvaspilsētā. Madara ir uzaugusi Saldū, bet, uzsākot studijas, viņa pārvācās uz Rīgu. Viņa ir studējusi sabiedriskās attiecības un ieguvusi maģistra grādu publiskajā pārvaldē. Pašlaik viņa strādā uzņēmumā, kas nodarbojas ar interjera dizainu.

Eduards atklāj, ka novembra sākums viņiem ir īpaši nozīmīgs, jo tieši šajā laikā viņi var atzīmēt savu attiecību gadadienu. Kopā viņi ir kopš 2015. gada. Par iepazīšanos jaunietis teic, ka stāsts gan nav īpaši romantisks – viņus kopā saveda internets.

Foto: Privātais arhīvs
"Kad iepazināmies, uzreiz bija jūtamas simpātijas, bija ļoti patīkami komunicēt un nebija neveiklo mirkļu. Kopā varējām daudz smieties, bija kopīgu interešu – no vienkāršām pastaigām Latvijas dabā vai filmu skatīšanās līdz filozofiskām runām par biznesu un psiholoģiju," stāsta Eduards. Viņš piebilst, ka kopā viņus tur ļoti daudzas lietas, bet pats galvenais ir tas, ka pāris spēj kopīgiem spēkiem pārvarēt grūtības un likt viens otram smaidīt.

Eduards un Madara nav no tiem pāriem, kas pilnīgi visu laiku pavada kopā. Lai arī viņiem ir kopīgs mazais bizness, viņi strādā katrs savā darbavietā un dienas pavada atsevišķi. "Un tas ir tikai labi – sanāk sailgoties," teic Eduards.

Jaunieši norāda, ka ikdienā romantiku attiecībās viņi cenšas uzturēt ar maziem pārsteigumiem, mīļām dāvaniņām un spontāniem izbraucieniem, bet viens no aizraujošākajiem un interesantākajiem notikumiem pāra dzīvē ir bijis lēmums uzsākt kopīgu biznesu un izveidot zīmolu "Joyful Couple". Tas ir uzņēmums, kas veido spēles pāriem ar mērķi piešķilt uguntiņu attiecībām un radīt daudz aizraujošu mirkļu.

Foto: Privātais arhīvs
"To pamatā ir romantiski un nerātni uzdevumi," par savām spēlēm stāsta Eduards, "ideja pavisam vienkārša – katrs izvelk pa kartiņai un izpilda savu uzdevumu." Viņš neslēpj, ka arī paši izmanto produktus, ko ir izveidojuši. Ideja biznesam radās, jo pāris meklēja kaut ko sev, bet nevarēja atrast to, ko vēlējās. "Vēlējāmies nopirkt šāda veida spēli, kura būtu iesaiņota gaumīgā, estētiskā iepakojumā un kuru būtu prieks dāvināt draugam vai arī nolikt grāmatu plauktā. Neko tādu neatradām, tāpēc izdomājām izveidot kaut ko paši! Iesākām ar digitāli lejuplādējamas versijas prototipiem," stāsta Eduards.

Sapratuši, ka arī citiem viņu veikums šķiet interesants, pāris nolēma uzsākt biznesu. Viņu produkti ir pieejami jau vairāk nekā 10 veikalos Latvijā, un tie tiek sūtīti arī uz ārzemēm. Eduards stāsta, ka īpaši daudz klientu viņiem esot ASV. Spēles ir pieejamas gan latviešu, gan angļu valodā.

Mūsuprāt, ja pāris spēj izcīnīt cīņas biznesā, tad nav daudz lietu, ko viņi nebūtu spējīgi atrisināt.
Eduards
Uz jautājumu par to, ko pārim nozīmē kopīga biznesa uzsākšana, Eduards atbild: "Īsumā – tas ir izaicinājums. Taču veidot biznesu nav viegli ne ar draudzeni, ne draugu, ne ar kādu citu. Un kā jau visur, tam ir savi plusi un mīnusi." Domstarpības biznesā esot neizbēgamas. Jaunietis uzskata, ka sarežģītākais ir tas, ka konflikts no biznesa tiek pārnests uz sadzīvi. "Tas arī būtu lielākais mīnuss. Bet mēs pie tā aktīvi strādājam un tagad šādu veidu strīdu ir daudz mazāk."

Viņš norāda, ka galvenais pluss, uzsākot uzņēmējdarbību kopā ar kādu tuvu cilvēku, ir uzticēšanās. Savam partnerim ir iespējams uzticēties vairāk nekā jebkuram citam cilvēkam. "Mūsuprāt, ja pāris spēj izcīnīt cīņas biznesā, tad nav daudz lietu, ko viņi nebūtu spējīgi atrisināt," teic Eduards, piebilstot, "katrs pāris, protams, ir individuāls un ar savām vēlmēm, taču mums noteikti patīk pavadīt daudz laika kopā gan strādājot, gan atpūšoties. Mēs pat teiktu, ka tas stiprina mūsu attiecības."

Jauniešu uzskata, ka saticīgas kopdzīves un veiksmīga biznesa pamatā ir komunikācija. "Un tas arī ir ieteikums, ko varam sniegt citiem – strādājiet pie savstarpējās komunikācijas, mēģiniet labāk izprast vienam otru, cienīt abu viedokļus un prast gan nonākt pie kompromisa, gan piekāpties, kad tas ir nepieciešams."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!