Foto: PantherMedia/Scanpix
Ģimenes budžeta plānošana ir viens no svarīgākiem jautājumiem, pie kura nonāk ikviens, uzsākot kopdzīvi ar partneri. Vai atklāt savus ienākumus dzīvesbiedram? Kā sakrāt pirmajam kopīgajam atvaļinājumam? Vai stāstīt par katru jaunu pirkumu? Noskaidrots, ka šie jautājumi kļūst par izplatītu iemeslu ģimenes konfliktiem.Swedbank Privātpersonu finanšu institūta veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja liecina, ka nauda ir otrais izplatītākais iemesls strīdiem ģimenē. Kā visbiežāko iemeslu respondenti ir atzīmējuši mājsaimniecības jautājumus, kuru risināšana bieži vien arī ir saistīta ar finanšu līdzekļu plānošanu. Tā portālu Delfi informē aptaujas veicēji.

Populārākie ģimenes strīdu iemesli

Sieviešu viedoklis

Vīriešu viedoklis

  

51% Mājsaimniecības jautājumi un sadzīves sīkumi 48% Mājsaimniecības jautājumi un sadzīves sīkumi
34% Nauda 31% Savstarpējās attiecības un intīmā dzīve
29% Savstarpējās attiecības un intīmā dzīve 28% Brīvā laika pavadīšana un atpūta
28% Brīvā laika pavadīšana un atpūta 28% Nauda
21% Bērni 18% Attiecības ar draugiem un radiniekiem
18% Attiecības ar draugiem un radiniekiem 16% Bērni
12% Darbs un/vai mācības 14% Gaume
6% Gaume 13% Darbs un/vai mācības
6% Auto vadīšana 8% Auto vadīšana
5% Cits 6% Cits
1% Reliģija 1% Reliģija

Aptaujas dati liecina, ka ģimenēs, kurās budžeta plānošanā iesaistās abi partneri, konfliktu ir mazāk nekā tajās, kurās atbildību par ģimenes finansēm uzņēmies tikai viens no partneriem vai kurās budžets netiek plānots vispār. Strīdu skaits var būt pat par piektdaļu mazāks.

Institūta veiktajā aptaujā noskaidrots, ka 34% sieviešu un vīriešu plāno ģimenes budžetu kopā. Tajā pašā laikā 22% sieviešu atzīst, ka budžetu plāno vienas pašas, kamēr to uzņēmušies tikai 13% vīriešu. Vairums Swedbank Privātpersonu finanšu institūta veikto pētījumu liecina, ka vīrieši parasti rūpīgi plāno un veic lielus pirkumus, bet pret ikdienas budžeta plānošanu izturas vieglprātīgāk nekā dzīvesbiedres.

Aptaujā 51% sieviešu atzīst, ka galvenais pelnītājs viņu ģimenē ir partneris. Tas var vedināt uz domām, ka sieviešu un vīriešu vidējā alga Latvijā pakāpeniski izlīdzinās, tomēr, ja palūkojas vīriešu atbildes, tad vairs tikai 44% norāda, ka viņu partnere pelna vairāk.

Lai gan daudzi pāri Latvijā ģimenes budžetu plāno kopīgi, aptuveni 14% respondentu atzīst, ka viņiem ir arī savs individuālais budžets, kas paredzēts tikai personīgajiem tēriņiem.

Interesanti fakti:

  • 29% sieviešu apgalvo, ka lielākās problēmas un spriedzi attiecībās rada naudas trūkums.
  • 12% vīriešu atzīst, ka viņu partneres mēdz veltīt kritiku un pārmetumus par naudas pelnīšanu.
  • 25% vīriešu uzskata, ka sievietes ar naudu māk rīkoties labāk nekā vīrieši.
  • 25% sieviešu atzīst, ka ir slēpušas no partnera savus pirkumus vai patieso pirkumu summu.
  • 26% vīriešu apgalvo, ka viņu partneres mēdz veltīt kritiku un pārmetumus par naudas tērēšanu.

Respondentu atbildes liecina, ka par naudu strīdi biežāk izceļas starp partneriem ar attiecību stāžu no diviem līdz 10 gadiem. Swedbank Privātpersonu finanšu institūta pārstāve Diāna Krampe šo faktu skaidro ar to, ka parasti šajā attiecību fāzē pāri uzsāk kopdzīvi un tādēļ kļūst aktuāla ģimenes budžeta plānošana. Vienlaikus dati liecina, ka laukos par mājsaimniecības finansēm strīdas salīdzinoši biežāk nekā pilsētās, un šo strīdu iemesls galvenokārt ir saistīts ar zemo ienākumu līmeni un no tā izrietošās spriedzes. Padomi, kā attiecībās izvairīties no strīdiem un konfliktiem par naudu:

1. Aizvietojiet strīdus ar rīcību

Strīdēties var dažādi. Tā vietā, lai atkal un atkal atgrieztos pie noteikta strīdu iemesla, pārvērtiet strīdu par konstruktīvu diskusiju, kas būtu vērsta uz rīcības plāna izveidi situācijas uzlabošanai. Visbiežāk strīdi nav nekas vairāk kā signāls, ka kaut kas nav nav kārtībā un tādēļ ir jāmaina.

2. Vienojieties par spēles noteikumiem

Nav vienas pareizas un universālas receptes finanšu jautājumu kārtošanai, katram pārim ir jāatrod sev piemērots risinājums. Galvenais ir vienoties par abiem partneriem pieņemamu budžeta plānošanas modeli. Daži pāri izvēlas kopīgu grāmatvedību, citi vienojas par pilnībā nodalītām finansēm. Tomēr svarīgi ir šo izvēli pārrunāt, jo lielākā daļa konfliktu rodas tādēļ, ka partneri izvairās savā starpā runāt par naudu.

3. Apsveriet laulības līguma slēgšanu

Latvijā noslēgto laulību skaits strauji tuvojas pirmskrīzes līmenim, tomēr uz katrām divām noslēgtajām laulībām viena tiek šķirta. Šis līgums ir vēl viens veids, kā pārim nonākt pie kopīgas izpratnes par ģimenes budžeta plānošanu, jo tas var paredzēt gan visas laulāto mantības kopību, gan škirtību. Šādā līgumā var atrunāt arī mantojuma un kredītsaistību kārtošanas jautājumus.   

Kā mazināt spriedzi attiecībās naudas jautājumu dēļ?

  • Budžeta plānošana - kā tradīcija. Vienojieties par noteiktu laiku, kad pārrunājat tēriņus un ieņēmumus. Vienojieties par to, kādā veidā veikt savu izdevumu uzskaiti - jums var noderēt gan elektronisks ģimenes budžeta plānošanas rīks, aplikācija mobilajā tālrunī vai budžeta plāns papīra formātā. Šādā veidā varēsiet gan sekot līdzi tēriņiem, gan paredzēt izdevumus nākotnē.
  • Vienojieties par kopīgajiem izdevumiem. Vienojoties par noteiktu summu, ko paredzēts mēnesī tērēt visiem obligātajiem maksājumiem, pārtikai un citiem kopīgiem pirkumiem, var izvairīties no situācijas, kad partneri kritizē viens otru par naudas tērēšanas ieradumiem, kā arī slēpj pirkumus un to patieso summu.
  • Sadaliet obligātos izdevumus. Pārrunājiet obligāto izdevumu sadalījumu - varbūt visas izmaksas esat gatavi dalīt uz pusēm, vai arī - sadalīt atbildību par obligātajiem maksājumiem, ko katrs ik mēnesi apņemas apmaksāt. Tāpat varat atvērt kopīgu bankas kontu, kurā pārskaitīt noteiktu summu kopējiem tēriņiem.
  • Lielie pirkumi - kopīgs lēmums. Pārrunājiet ģimenei nepieciešamākos lielos pirkumus. Svarīgi, ka par lielajiem pirkumiem vienojaties, jo bieži vien katrs no partneriem atšķirīgi novērtē prioritātes, kas var novest pie konflikta.
  • Krājiet kopā. Veidojiet kopīgu uzkrājumu lielākiem pirkumiem, piemēram, ceļojumam vai mašīnai, arī neparedzētiem tēriņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!