Mīlestība! Prieks vai lāsts? Šīs attiecības var prasīt no tevis tik daudz laika un psiholoģiskās un emocionālās enerģijas. Bieži vien mīlošie cilvēki nedomā ne par ko citu kā vien par savas mīlas objektu.
Tava sirds neizbēgami tiks salauzta, vismaz vienreiz vai divreiz. Taču tu atkal saņemies un dodies jaunas mīlas meklējumos. Cilvēki bieži apgalvo, ka nekad neļaus atkal sevi tā sāpināt. Viņi dodas uz priekšu un atkārto tās pašas vecās kļūdas.

Mīlestība ir tik dīvains, mainīgs un bieži vien sāpīgs fenomens. Tāpēc ir vērts apstāties, lai pārdomātu, kāpēc mēs to uzskatām par tik svarīgu. Tiesa, kamēr mīlestība pastāv, tā mūsos raisa brīnišķīgas izjūtas. Bet kāds tam visam sakars ar realitāti? Turklāt šīs jaukās izjūtas bieži vien neturpinās īpaši ilgi.

Patiesībā romantiska iemīlēšanās ir pavisam kas cits nekā ilglaicīga Mīlestība un Uzticība. Laulību, kas ilgusi 50 vai vairāk gadu, nesatur kopā iemīlēšanās. Šādās ilgstošās attiecībās noteikti ir daudzi īpaši brīži un veidi, kuros cilvēki demonstrē viens otram savu mīlestību. Tomēr jāšaubās, vai viņi savas attiecības raksturotu kā "iemīlēšanos".

Kas tad īsti ir iemīlēšanās - šī gaistošā izjūta, ko ikviens no mums meklē kā nez kādu dārgumu, šī viltīgā nimfa, kas pazūd, tiklīdz mums šķiet, ka esam nonākuši tai uz pēdām un tūlīt ieraudzīsim to tuvumā?... Savā pozitīvākajā un lietderīgākajā izpausmē iemīlēšanos var uzskatīt par vajadzīgu un būtisku.

Tā pierāda, ka eksistē sākotnējā dzirksts - emocionālais impulss -, kurš saved kopā divus cilvēkus, lai viņi veidotu ilgstošu savienību un rūpētos par pēcnācējiem. Taču arī šeit jābūt piesardzīgiem. Galu galā daudz vairāk ir iemīlēšanās radītu neveiksmīgu attiecību, kas drīz vien izjūk, nekā ilgstošu attiecību, kas bijušas veiksmīgas jau no paša sākuma.

Protams, mēs visi ar to samierināmies kā ar neizbēgamu lietu kārtību. Šķiet, mēs piekrītam, ka īstā partnera meklējumi ir statistisks iemīlēšanās un atsalšanas process, līdz tiek atrasts vispiemērotākais variants. Vismaz dzīves realitāte ved mūs pie šāda secinājuma. Kaut kur ir kāds cilvēks, kurš ir tas "īstais", un atliek tikai mēģināt un kļūdīties tikmēr, kamēr šis cilvēks ir sastapts.

Ņemot vērā līdz absurdam lielo neveiksmju iespēju un to izraisītās traumas, jājautā, no kurienes cilvēkiem šī paļāvība uz Iemīlēšanos?

Nenoliedzami, iemīlēšanās ir skaisti un cēli apdziedāta literatūrā un visā pasaules kultūrā gadu tūkstošiem ilgi. Bieži vien šis romantiskais ideāls simbolizējis dvēseles ceļu pretī dievišķajam - klasisks šāda simbola piemērs ir Zālamana Augstā dziesma Bībeles Vecajā Derībā. Taču nav grūti pamanīt, ka mūsdienu kultūrā iemīlēšanās ieguvusi jaunu, ietekmīgu atbalstītāju.

Tas ir neviens cits kā masu mediji! Izsakoties ciniski, mīlestība palīdz pārdot produktu! Nevajag novērtēt par zemu šo mediju spēju manipulēt. Mīlestība palīdz pārdot smaržas, popmūziku (95 procentos gadījumu dziesmu tekstu pamatā ir mīlestība vai sekss), filmas, iepazīšanās pakalpojumus, astrologu pareģojumus, apģērbu, diētas, automašīnas, šokolādi un daudz ko citu. Romantiskas mīlestības jaukumi rietumu sabiedrībā tiek uzskatīti par tikpat neapšaubāmu vērtību kā nauda.

Sabiedrības spiediens pakļauties tās tikumiem un nekļūt par balto zvirbuli spiež daudzus cilvēkus meklēt piepildījumu romantiskās attiecībās un dažkārt turpināt tās vēl ilgi pēc tam, kad mīlestība izgaisusi. Paradoksāli, bet viskvēlākajiem mīlas aizstāvjiem pašiem parasti šajā jomā veicies vissliktāk.

Taču visbīstamākais romantiskas iemīlēšanās aspekts ir tas, ka tā noved cilvēku iracionālā transā, kurā viņš ir gatavs darīt tādas lietas, ko viņam ne prātā nenāktu darīt pie skaidras saprašanas.

Lai otru cilvēku uzskatītu par "perfektu", tev a) jāizslēdz smadzeņu racionāli kritiskās funkcijas; b) jākoncentrējas TIKAI uz šī cilvēka pozitīvākajām īpašībām, izslēdzot visas pārējās; c) jāprojicē visas savas nereālās fantāzijas par savu ideālu uz šo izvēlēto partneri; d) pilnībā jāzaudē emocionālā paškontrole.

Un cilvēki līksmā vieglprātībā to visu patiešām dara!

Sliktākais ir tas, ka šādā dvēseles stāvoklī cilvēki bieži vien uzņemas ilglaicīgas finansiālas un citas nozīmīgas saistības. Vēlāk, kad seko pamošanās un cilvēks saprot, ko izdarījis, viņš nespēj saprast, kā gan varējis būt tik traks, lai darītu ko tādu! Tā izkūp skurstenī neskaitāmu cilvēku laiks un nauda - un tas viss tikai nepiepildīto romantisko cerību dēļ. Turklāt daži cilvēki pat pamanās šo procesu atkārtot vairākas reizes pēc kārtas.

Kāda tad būtu pareizā pieeja mīlestībai? Auksta klīniski zinātniska potenciālā partnera analīze? Nebūt nē.

Tev ir visas iespējas ļauties patiesai mīlai un sirsnībai.

Vienkārši nākamreiz atsakies zaudēt veselo saprātu! Bieži vien ir noderīgi jau iepriekš apsvērt, kādu vēlētos redzēt savu ideālo partneri. Pēc tam ikvienu potenciālo partneri tu varēsi samērot ar šo iepriekš izveidoto priekšstatu. Uzraksti uz papīra, kādam būtu jābūt tavam partnerim fiziskajā, psiholoģiskajā, emocionālajā, finansiālajā un garīgajā aspektā. Uzzīmē šādas personas portretu. Uzrakti vairākas lappuses par katru no šiem sapņu cilvēka aspektiem. Kad šis cilvēks ienāks tavā dzīvē, tu viņu viegli atpazīsi.

Turklāt tā būs vieglāk atsijāt tev pilnīgi nepiemērotos cilvēkus. Šo sagatavošanās vingrinājumu ieteicams veikt PIRMS acīmredzami nesaderīgās attiecības ir izraisījušas emocionālus sarežģījumus. Protams, tā nav nekāda garantija laimei, taču tas noteikti var mazināt potenciālo nelaimju skaitu. Galu galā, tu vismaz neiekritīsi uz pirmo, kas patrāpīsies tev ceļā!

Der arī vienmēr atcerēties, ka šie tradicionālie priekšstati par romantisku mīlestību kalpo citu cilvēku labumam; lielām korporācijām, kas ieguldījušas līdzekļus sabiedrībā, kas rīkojas iepriekš paredzamā veidā. Emocijas nav kaut kas tāds, kas "notiek" ar tevi. Emocijas ir tas, ko tu IZVĒLIES DARĪT. Tāpēc, pieņemot savas dzīves svarīgākos lēmumus, izvēlies ļoti uzmanīgi. Mēģini saskatīt cilvēkā gan viņa labās, gan sliktās īpašības. Neprojicē viņā savas fantāzijas. Bet pats galvenais, NEKAD nepieņem nozīmīgus un tālejošus lēmumus, kamēr nav beidzies jūsu attiecību romantiskais posms!

Lai iemīlēšanās kļūst par skaistu, patiesu un kaisles pilnu blakus produktu jūsu stabilajās, abpusēji izdevīgajās attiecībās! Taču nekādā gadījumā tā nedrīkst kļūt par vienīgo gala produktu.

Tad laime, kurai garantiju tik un tā nav, kļūs daudz iespējamāka.


Raksta autors ir dr. Asoka Selvaradža - aktīvs rakstnieks un zinātnieks, kurš pēta personības izaugsmes un ezotēriskā garīguma jautājumus. Tu vari apmeklēt viņa mājas lapu http://www.aksworld.com?SRGO. Parakstoties uz dr. Asoka bezmaksas e-žurnālu http://www.aksworld.com/AspireToWisdom.htm?SRGO, tu saņemsi viņa jauno grāmatu "Inner Light Outer Wealth" elektroniskā veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!