Gluži tāpat kā lielāka alga, cīņa pirmajās rindās un futbola skatīšanās kopā ar draugiem, arī neuzticība laulībā tradicionāli bijusi vīriešu privilēģija. Tomēr mūsdienās neuzticība vairs nav tikai vīriešu spēle, bet ir izplatīta parādība sievietēm, it īpaši vecumā līdz 30 gadiem.
Vairums ekspertu norāda, ka vīriešu neuzticība laulībā joprojām ir gandrīz divreiz biežāka nekā sievietēm. Taču Interneta portāla “Women.com” pagājušā gadā veiktajā aptaujā 41 procents sieviešu atzinās, ka viņām ir bijis vismaz viens ārlaulības sakars.

Kārdinājums rodas darba vietās, Internetā, un to nosaka arī mūsu bioloģija. Lielā mērā to veicina arī mūsdienu sabiedrības kultūra, atsakoties no ilgstošām monogāmijas saitēm, kam seko straujš laulības šķiršanu skaits un aizvien pieaugošs skaits pāru, kuru kopdzīve nav oficiāli reģistrēta.

Par dominējošo vairākumu Amerikā strauji ir kļuvuši pāri, kur abiem dzīvesbiedriem ir algots darbs, jo aptuveni 60 procenti ģimeņu 1992. gadā uzrādīja divus ienākumu avotus. Līdz ar to darba vieta kļūst par būtisku faktoru laulības dzīvē.

Vairums biroju lielākā vai mazākā mērā ir nomācoša vide emocijām, kur, trūkstot cita veida antidepresantiem, domas bieži pievēršas seksam, meklējot glābiņu no darba rutīnas. Sievietes mēdz pavadīt vairāk laika kopā ar patīkamu kolēģi, nevis ar vīru vai draugu.

Mūsdienās vairums profesionāļu savā darba vietā pavada vairāk kā 50 stundas nedēļā, neskaitot biznesa komandējumus. Diemžēl vairumā gadījumu šis darba vietā pavadītais laiks nebūt nav labprātīga izvēle: nesen veiktā Kornela universitātes aptauja noskaidrojusi, ka vairāk kā trešdaļa strādājošo sieviešu darba vietā pavada vairāk stundu, nekā pašām gribētos.

Viskonsīnas universitātes pētījums savukārt pierāda, ka abu partneru darbs ārpus mājas nav galvenais faktors, kas veicina atsvešināšanos starp dzīvesbiedriem. Viens no patiesajiem iemesliem, kas ietekmē dzimumdziņu, ir abu partneru noguruma pakāpe darba dienas beigās.

Otrs iemesls ir apmierinātība ar savu darbu, neatkarīgi no tā, vai darbs ir mājās vai birojā. Nosacījums ir vienkāršs: jo vairāk prieka tev sagādā tavs darbs, jo vairāk prieka tu gūsti no attiecībām ar savu partneri.

Psiholoģijas profesore Dženete Haida, šī pētījuma vadītāja, apgalvo: “Savās seksa problēmās vainojot pārstrādāšanos darbā, cilvēkiem izdodas noslēpt patiesos problēmu cēloņus.” Viņas vīrs un kolēģis Džons Dilamaters, žurnāla “The Journal of Sex Research” redaktors, sievai piekrīt: “Manuprāt, daudzi cilvēki ir pārāk nevērīgi attiecībās ar partneri. Turklāt šādas attiecības tiek uzskatītas par pašsaprotamām.”

Pakļaušanos seksa kārdinājumam daļēji nosaka arī mūsu bioloģija. Attīstības psihologi skaidro, ka daudzas ar seksuālo uzvedību saistītas īpašības sakņojas cilvēka psiholoģijas pamatos, ar mērķi nodrošināt sugas izdzīvošanu.

Kā zināms, dabiskie impulsi nosaka atšķirīgu seksuālo stratēģiju sievietēm un vīriešiem: vīrieši savu seksuālo uzmanību izvērš plaši un neizvēlīgi, savukārt sievietes meklē partneri ar vislabākajiem resursiem, lai nodrošinātu rūpes par sevi un potenciālajiem pēcnācējiem. Sievietēm aizvien vairāk pievēršoties biznesam, tradicionālie monogāmijas uzturētāji – reliģija, laulība un ekonomiskā atkarība – zaudē savu ietekmi un, līdz ar to, mazāk kavē dabiskos impulsus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!