Zinātnieki noskaidrojuši, ka jauni cilvēki savās romantiskajās attiecībās ir veiksmīgāki, ja viņi bērnībā no vecākiem saņēmuši mīlestību un atbalstu, neatkarīgi no abu vecāku savstarpējām attiecībām.
Tātad, ja arī taviem vecākiem nav veicies laulības dzīvē, tev nevajadzētu samierināties ar domu, ka arī tevi sagaida šāds liktenis.

“Jauno pētījumu rezultāti ir pretrunā ar izplatīto priekšstatu, ka mēs apgūstam attiecību veidošanas prasmi, vērojot savu vecāku attiecību modeli,” teikts Aiovas štata universitātes Sociālā un uzvedības pētījumu institūta zinātnieku paziņojumā presei.

Bērni atdarina savu vecāku mīmiku, taču to, kuru vecāki izrāda savam bērnam, nevis viens otram. Tas nozīmē, ka neveiksmīga vecāku laulība nenozīmē, ka viņu bērniem ir lemta tikpat neizdevusies laulības dzīve.

Pētījuma rezultāti, kas publicēti amerikāņu psihologu žurnālā “Journal of Personality and Social Psychology”, norāda, ka arī cilvēkiem, kuri auguši ģimenē tikai ar vienu no vecākiem, vēlāk dzīvē var izveidot tikpat laimīgas, romantiskas attiecības kā tie cilvēki, kuri auguši ģimenē ar diviem vecākiem. Zinātnieki paskaidro, ka tiem, kuriem jau agri veicas attiecībās ar pretējo dzimumu, visbiežāk ir tie, kuriem vecāki iemācījuši labi izturēties pret citiem cilvēkiem.

Dati, kas savākti 11 gadu laikā, liecina, ka svarīgākās īpašības, kuras vecākiem būtu jāievēro attiecībās ar saviem bērniem, ir - atbalsts, pēc iespējas mazāk dusmu un naidīguma, modrība, labas rīcības uzslavēšana un sliktas rīcības kritizēšana.

Zinātnieki secinājuši, ka cilvēkiem ir vismazāk grūtību attiecībās ar pretējo dzimumu, ja bērnībā ģimenes audzinošā vide bijusi droša un pozitīvi iedarbīga. Tādēļ, pat ja vecāku starpā valda nesaskaņas, viņu bērni var iemācīties veidot stabilas attiecības ar citiem, ja vien saņem pozitīvi audzinošu uzmanību no vecāku puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!