Lasītājas jautājums: Vēlos lūgt padomu. Esmu precējusies jau 10 gadus, mums ir 2 bērni. Mūsu laulība no malas izskatās vienkārši ideāla, taču vīrs nejutās laimīgs un, lai noskaidrotu, kāpēc (jo arī viņam likās, ka teorētiski taču viss ir kārtībā), pagājušajā gadā sāka apmeklēt psihoterapeitu.
Ārsts vīram konstatēja vidēji smagu depresiju. Ārstēšanās notika galvenokārt izrunājoties un meklējot neapmierinātības cēloņus, medikamenti tika lietoti minimāli. Es visu laiku atbalstīju vīru, runājām par mūsu problēmām, mēģinājām saprast viens otra izjūtas. Vienu brīdi vīrs jutās tik slikti, ka zvanīju viņa dakterei un izteicu vēlēšanos aprunāties.

Taču daktere mani noraidīja un ieteica labāk doties pie cita psihoterapeita. Man gan līdz šim likās, ka ģimenes problēmas varētu risināt abi laulātie kopā pie viena psihoterapeita. Nu jau kādus 5 mēnešus vīrs neapmeklē psihoterapeitu. Vasaras periodā likās, ka esam tikuši pāri mūsu problēmām, taču pašlaik izrādās, ka problēmas bija tikai pieklusušas, ka būtībā nekas nav mainījies. Ar vīra psihoterapeita palīdzību nonācām pie secinājuma, ka vīrs nejūt piepildījumu mūsu ģimenē, jo es viņu nesaprotu, jeb precīzāk izsakoties - neizjūtu. Tas ir - mūsu attiecības ir reducējušās līdz līmenim - paēst, samīļot bērnus, apdarīt mājas darbus u.tml.

Jāsaka, ka pēc dabas tiešām neesmu tas cilvēks, kuram visi mēdz paraudāt uz pleca, taču attiecības ģimenē man vienmēr ir bijušas svarīgas. Esmu centusies vīra izjūtas izprast vissmalkākajās niansēs, taču laikam man tas nav izdevies, jo pašlaik mūsu attiecības atkal ir saspringušas. Vīrs man iesaka griezties pie psihoterapeita, lai būtu iespējams mūsu attiecības uzlabot. Es tiešām nezinu, vai man ir jāgriežas pie psihoterapeita, vai, ņemot vērā, ka depresija ir hronisks dvēseles stāvoklis, melnajos periodos jāmēģina saprast un atbalstīt vīru. Esmu noteikti ieinteresēta darīt kaut ko attiecību saglabāšanai, arī vīrs noteikti vēlas saglabāt ģimeni. Būšu pateicīga, ja saņemšu atbildi - vai man jāpaļaujas tikai uz saviem spēkiem, vai problēmu var palīdzēt atrisināt psihoterapeits, vai varbūt iespējama vēl cita veida palīdzība. Paldies!

Atbild Latvijas Ģimenes Centra psihoterapeite dr. Anita Plūme:

Lasot Jūsu vēstulīti, rodas ļoti daudz pārdomu. Ja meklējat tikai praktisku padomu un abi esat noskaņoti saglabāt ģimeni un varat savā starpā sarunāties par Jūsu abu problēmām, meklējiet laulību terapeitu, jo šajā gadījumā visefektīvāk ir runāt divatā.

Tas nebūs viegli un prasīs no Jums abiem zināmas pūles un apņemšanos. Domāju, ka Jums vajadzēs ilgāku laiku, lai tiktu galā ar grūtībām, par ko Jūs rakstāt. Šis laiks varētu būt gads vai pusotrs. Mēģiniet formulēt savu problēmu katrs atsevišķi pirms Jūs satiekat terapeitu. Nenoskumstiet, ja Jūsu domas atšķirsies. Tas no praktiskā viedokļa.

Teorētiski, ir pagājuši 10 gadi, kas nav mazs laiks un Jūsu abu dzīve un dvēseles stāvoklis ir mainījies. Jūsu bērni ir izauguši līdz noteiktam vecumam, bet bērnu attīstība dažādos vecuma posmos ietekmē katru no mums un tad vēl mūs visus kopā - visu ģimeni. Dažreiz problēmas slēpjas šajā faktorā, jo noteiktas bērnu problēmas provocē zināmas pārmaiņas mūsos, kas ietekmē mūsu garastāvokli un pašsajūtu.

Dažreiz viens no vecākiem ir vairāk iegrimis ģimenē, bet otrs darbā, kas arī bojā kopības sajūtu. Citreiz vienkārši paši savu dzīves grūtību dēļ nonākam konfliktā ar savām izjūtām un jūtamies nesaprasti un neatbalstīti. Sekss?...

Citiem vārdiem sakot, var būt daudz iemeslu, kādēļ attiecības sarežģījas. Parasti veids, kā risināt grūtības, ir saistīts ar partneru spēju atklāti runāt vienam ar otru vai drosmi mēģināt runāt otra klātbūtnē tikai un vienīgi patiesību... Ja tas pastāv, visefektīvāk palīdz tā saucamā laulību terapija, kas nozīmē attiecību ārstēšanu. Ja viens no partneriem ir dziļā depresijā, labāk meklēt palīdzību atsevišķi, kas vēlāk tik un tā pozitīvā gadījumā novedīs pie pāru terapijas.

Vienmēr svarīgi sev pajautāt un atbildēt - cik daudz es esmu gatavs ieguldīt no savas enerģijas mūsu abu attiecību uzlabošanā? Ja daudz, tad laiks meklēt speciālistu abiem kopā, ja ne, labāk katram atsevišķi...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!