Foto: Shutterstock
Neraugoties uz ilgajiem pētījumiem un dažādajām teorijām, zinātnieki joprojām nevar pārliecināti apgalvot, kāpēc cilvēki skūpstās. Saskaņā ar visticamāko teoriju šī kustība radās primātu mātītēm, nododot barību saviem mazuļiem no mutes mutē. Vēlāk šis kontakts aktualizējās arī kā komunikācijas saišu sekmētājs un mīlestības izpausme. Tomēr kopš alu cilvēka laikiem skūpstu nozīme ir stipri mainījusies.

Skūpsti, kurus mēs saistām ar draudzību un mīlestību, palīdz mums izvēlēties piemērotāko partneri un veidot attiecības, pateicoties ķīmisko signālu nodošanai. Tas viss ir būtiski, lai sasniegtu evolūcijas pēdējo mērķi – dzimtas turpināšanu. Nav nekāds pārsteigums, ka dažus gadus pēc laulībām cilvēki pārstāj skūpstīties – viņiem tas vairs nav nepieciešams, jo pēcnācēji taču ir radīti!

Kas organismā notiek skūpsta laikā?

Foto: Shutterstock
  • Skūpsti saistīti ar trīs izjūtām: seksualitāte, ko "diriģē" testosterons; bauda, par kuru atbild dopamīns; pieķeršanās, kuras radīšanai nepieciešams oksitocīns.
  • Siekalas, ar kurām mēs apmaināmies kaislīga skūpsta laikā, satur testosteronu. Skūpsta laikā organisms saņem hormonu dozu, kas palīdz dzimt jūtām.
  • Skūpsta laikā samazinās kortizola līmenis – stresa hormons. Skūpsts dod ilgstošu efektu –jo ilgāk jūs skūpstāties, jo zemāks kļūst kortizola līmenis.
  • Skūpstiem ir liela nozīme organisma vispārējā veselības stāvokļa uzlabošanai. Un ne tikai erotiskā vai seksuālā nozīmē. Lūpas ir neparasti jutīgs orgāns, kas klāts ar plānu ādu un lielu skaitu nervu galu, kas, savukārt, uztver visus taktiskos impulsus un nodod tos tālāk.
  • Kaislīgs skūpsts sekmē augošo kaisli, bet tā, savukārt, paātrina elpošanu un pulsu. Organisms saņem vairāk skābekļa, paātrinās asinsrite. Kad asinis ātrāk cirkulē, tās ātrāk plūst arī caur galvas smadzenēm, kas fiksē patīkamās izjūtas, liekot izdalīties endorfīniem. Pateicoties tam, mēs izjūtam eiforiju un prieku.
  • Mēle, kas "piedalās" franču skūpstā, pamodina nervu galus mutē un baudas signālus, kas pienāk caur muguras smadzenēm, liekot aktīvāk strādāt dziedzeriem, kas izdala adrenalīnu. Bez tam, uz mēles ir izvietoti vairāki tūkstoši garšas receptoru, bet ar ožas palīdzību mēs sajūtam feromonus, kas veicina mūsu seksualitāti.
  • Jāpiebilst, ka arī patīkamās skudriņu izjūtas cirkšņa rajonā īpaši kaislīga skūpsta laikā nav ilūzija. Tieši cirkšņa receptori pārraida signālus uz lūpām un muti.

Skūpstu "saldā statistika"

Foto: Shutterstock
  • Dzīves laikā mēs skūpstāmies vidēji ne mazāk kā 20 tūkstošus reižu, šo skūpstu laikā mēs apmaināmies ar 40 tūkstošiem mikroorganismu, 250 veidu baktērijām, 70 gramiem olbaltumvielu un 4,5 gramiem tauku.
  • Ar katru desmitgadi skūpstu laiks cilvēcei paildzinās. Ja pagājušā gadsimta 80. gados skūpsts vidēji ilga 5,5 sekundes, tad šodien šis patīkamai pavadītais laiks palielinājies līdz 12 sekundēm.
  • Savas dzīves laikā (apmēram 70 gadi) mēs skūpstāmies apmēram 110 tūkstošus minūšu, kopumā tās ir 76 dienas un 8 stundas.
  • Vēl kāds interesants fakts: tie cilvēki, kas katru dienu skūpstās ar partneri, dzīvo vidēji piecus gadus ilgāk un pelna par 30 procentiem vairāk nekā tie, kas neskūpstās, liecina pētījumi.

Skūpsti – mājas aptieciņas vērtīgākā "sastāvdaļa"?

Foto: Scanpix
  • Regulāri skūpstoties, palīdzam organismam samazināt holesterīna līmeni asinīs un normalizēt paaugstinātu arteriālo spiedienu. Pateicoties tam, samazinās risks saslimt ar sirdstrieku. Skūpsti sekmē spēcīgas emocijas, kas ir labs vingrinājums sirds muskuļiem, īpaši cilvēkiem, kam ir problēmas ar sirds ritmu.
  • Šis patīkamais "vingrinājums" padara muskuļus daudz elastīgākus, sejas ādu – maigāku. Pateicoties skūpstiem, elektriskie impulsi no smadzenēm dodas uz visiem sejas muskuļiem. Tas veicina muskuļu aktīvāku darbu, kas vairo ādas tvirtumu un novērš tās novecošanos.
  • Tajā pašā laikā no stresa savilktie muskuļi atslābinās. Turklāt skūpsti likvidē grumbas! Tā kā asins tek straujāk, tad arī seja iegūst veselīgāku nokrāsu.
  • Ja tam pievieno vēl acu mirdzumu un pilnīgas lūpas, kas skūpstīšanās laikā viegli pietūkst, tad izrādās, ka skūpsti – tas ir ideāls dabīgais grims, masāža un atjaunojoša procedūra vienkopus!
  • Tikai piecu sekunžu garš maigs skūpsts var sadedzināt 12 kilokalorijas. Jokus pie malas – rietumu dietologi patiešām rekomendē diētas vietā regulāri skūpstīties! Trīs ikdienas skūpstu seansi pa piecām sekundēm palīdzēs mazināt lieko svaru vidēji par kilogramu mēnesī, apgalvo eksperti.
  • Skūpsts - tas nav tikai veids, kā izvēlēties ideālu partneri. Mums patīk skūpstīties vienkārši tāpēc, ka tas ir patīkami. Kad mēs skūpstāmies, mūsu asinīs izdalās oksitocīns, kas stiprina tuvību. Stresa hormona kortizola līmenis, tieši pretēji, krīt. Tas palīdz ātrāk aizmigt un saldāk gulēt.
  • Mūsu siekalas satur vairāk nekā 80 procentus standarta baktēriju un 20 procentus "unikālo". Skūpstoties mēs apmaināmies ar siekalām un ar tajās esošajām baktērijām. Mūsu imūnā sistēma uzreiz atpazīst nepazīstamās baktērijas un rada antivielu, kas pasargā mūs no slimībām.
  • Izrādās, nevajag arī dzert litriem ūdens un aizturēt elpošanu. Parasts skūpsts tiek galā ar žagām ne sliktāk!
  • Skūpsta laikā aktivizējas siekalu dziedzeri, bet siekalas, īpaši kad to ir daudz, sniedz antibakteriālu efektu.
Avots: Womansday.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!