Vai tas varētu būt tik vienkārši – jāievēro tikai septiņi noteikumi, lai mīlas dzirksti uzturētu mūžīgi? Pēc 16 gadu darba Sietlas “Mīlestības laboratorijā” slavenais amerikāņu psihologs Džons Gotmans ir pilnīgi drošs par to.
Profesors Džons Gotmans “Mīlestības laboratorijā” izvērtējis milzīgus daudzumus datu no iegūtajiem pētījumiem par simtiem visdažādākā vecuma pāru attiecībām gadu gaitā. Viņa mērķis: nevis noskaidrot iemeslus, kas precētos pārus noved līdz laulības šķiršanai, bet gan atsijāt iemeslus, kuri partneru kopdzīvi padara ilgstošu un laimīgu.

“Laimīgie pāri nav īpaši gudrāki vai psiholoģiski pieredzējušāki kā citi,” uzskata zinātnieks. “Vienkārši viņiem ir emocionāli intelektuālas attiecības – viņi saprot, ciena un respektē viens otru.”

Lai gan tas izklausās pēc nedaudz noputējušas uzticības zvērēšanas ceremonijas, tieši šāda attieksme ir mūžīgas mīlestības pamats. Sniedzam septiņus uzvedības noteikumus neaizplīvurotām, mīļām un intīmām attiecībām.

Ievēro viņa stiprās puses

Noslēpums Nr.1: Kādēļ jūsmošana stiprina attiecības?

Kādēļ tu esi kopā ar savu partneri? Saprotams, tādēļ, ka tu viņu mīli. Tikai, kādēļ tieši viņu? Laimīgi pāri vienmēr jūsmo viens par otru, it kā pirmais randiņš būtu bijis tikai vakar: viņa smaids, viņas joki, viņa inteliģence, viņas seksapīls...

Klusēšana (vai vēl ļaunāk – neievērošana) partnerattiecībās izraisa krīzi. Šādos gadījumos partneri pagātni saskata negatīvā gaismā – viss, ko agrāk darījis partneris, ir nepareizs u.tml. Taču apbrīna un respekts ir vislabākā vakcīna pret stresu attiecībās – tas novērš vai mīkstina konfliktsituācijas.

Tādēļ Gotmans iesaka regulāri mainīt redzes leņķi no mīnuspola uz pluspolu, pastāvīgi uzdodot sev jautājumu: kas man patīk manā mīļotajā? Iesākumā šis pozitīvais skats varbūt liksies nedaudz pārspīlēts, taču drīz kļūs par pieradumu. Un tad, pat ārkārtīgi nokaitināta par kādu sava partnera rīcību, tev zemapziņā valdīs “baltās domas”, kas neļaus izdarīt liktenīgas kļūdas.

Kopīgi rocieties atmiņās. Kādas domas katru no jums pārņēma pirmajā randiņā? Kādus labos un sliktos laikus jūs kopā esat jau piedzīvojuši? Kuri ir bijuši aizraujošākie ceļojumi, kuri – satraucošākie piedzīvojumi? Šādas sarunas jūsu mīlestību kā bateriju uzlādēs no jauna.

Turpmāk lasiet Noslēpums nr.2: Kur ikdienā rast romantiskas oāzes?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!