Konflikti rodas pat vislabākajās attiecībās. Ļoti svarīgi ir, KĀ tas notiek. Profesors Gotmans noskaidrojis, ka laimīgie pāri prot labāk strīdēties. Jau pirmie vārdi ir izšķiroši: jo samiernieciskāks sākums, jo labākas beigas.
Kādēļ ir svarīgi nopietnos gadījumos vicināt balto karogu?

Diemžēl, tieši sieviešu valodā mēdz izlauzties sarkasms un nievas. (“Un to tu sauc par tīru? Būtu interesanti uzzināt, kas tad, tavuprāt, ir netīrs...”). Sievietes ir arī meistares, kad jāizsaka vispārēji apvainojumi partnerim (“Tevis nekad nav klāt tieši tad, kad tu esi vajadzīgs!” vai "Tā saka visi vīrieši, bet...").

Tādējādi sievietes iedzen partneri stūrī un liek viņam izjust tādu spiedienu, ka viņam nekas cits neatliek, kā dot pretī atbildes triecienu. Tad viņš šauj verbālas lodes pa labi un pa kreisi, nedomājot par zaudējumiem. Un tas nudien nav labākais pamats kompromisam.

Tādēļ ārkārtīgi svarīgi ir izteikt “pamiera piedāvājumus” jebkuras karstākas diskusijas gaitā. Laimīgie pāri savos strīdos vienmēr māj ar “balto karodziņu”, viņi nezaudē kontaktu ar pieskārieniem, mēģina izlīgt, maina skarbo toni uz mierīgāku, un izmet kādu joku, lai mīkstinātu saasināto situāciju.

Pirms dusmas aizmiglo acis, viņi atstāj telpu, lai vienatnē nomierinātos un sakopotu domas, iekams nav izsprukušas kādas frāzes, ko vēlāk būtu rūgti jānožēlo. Nepieciešams vismaz 20 minūšu “pamiers” – tik daudz laika vajadzīgs ķermenim, lai atgūtu normālo, “rīcībspējīgo” līmeni.

Visbeidzot, laimīgie partneri signalizē viens otram par gatavību uz kompromisiem, nevis būvē sev apkārt mūri. “Tas nenozīmē, ka vienmēr vajadzētu padoties bez ierunām, bet gan to, ka jābūt gatavam jebkurā brīdī paskatīties uz situāciju no partnera perspektīvas,” skaidro Džons Gotmans.

Profesors vēlreiz rezumē “pareizā strīda” principus: “Pats galvenais jau ir laba sapratne un labas manieres.” Tas nozīmē, ka pret partneri jāizturas (vismaz) ar tādu pat cieņu, kā izturoties pret labu paziņu. Un tam taču nevajadzētu sagādāt pārāk lielas grūtības?

Turpmāk lasiet Noslēpums nr.5: Drosme nedaudz atšķirties

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!