Darba maiņa, bērna piedzimšana, pārcelšanās uz jaunu dzīvokli – kopdzīvē aizvien parādās notikumi, kuri pat ļoti stabilas partnerattiecības var izsist no sliedēm. Kur slēpjas galvenais iemesls, kādēļ daži pāri nespēj pārvarēt šo slodzi, bet citu saites pēc tam kļūst tikai stiprākas?
Kādēļ vajadzētu pēc iespējas vairāk zināt par mīļotā cilvēka mērķiem

Profesora Džona Gotmana pētījumā 67 procenti pāru atzina, ka bērna piedzimšana sākumā vienmēr attiecībās ienesusi krīzi. Psihologs nonācis pie secinājuma, ka mūžīgai mīlestībai izšķirošas ir zināšanas par partnera iekšējo un ārējo pasauli. Jo vairāk tu zini par viņa pagātni, tagadni, viņa sapņiem, vēlmēm un mērķiem, jo labāk tu izpratīsi viņa rīcību. Sevišķi svarīgi tas ir krīzes periodos.

Tādēļ, kā iesaka Gotmans, mierīgos vaļas brīžos savā prātā vajadzētu sastādīt partnera “Love Map” – šī “mīlestības karte” atvieglos orientēšanos mīļotā cilvēka pasaulē. Faktiski tas ir tests ar nopietnu pamatojumu. Mēģini uzdot sev un atbildēt šādus jautājumus:

Vai garu braucienu laikā automašīnā vai citos kopīgos brīžos jūs izmantojat laiku, lai pēc iespējas vairāk uzzinātu viens par otru (Mīļākā krāsa? Dzīves moto? Ideālais darbs? Vieta, uz kuru gribētu aizceļot?...). Tā raisīsies visinteresantākās sarunas – un tuvība, kas palīdzēs izķepuroties partnerattiecību krīzes situācijās.

Daži jautājumi Džonam Gotmanam, Vašingtonas universitātes profesoram

Jūs jau piecu minūšu laikā spējat pateikt, vai pāris ir laimīgs. Kā tas iespējams?
Gotmans: Pavisam vienkārši – laimīgi, saderīgi pāri izrāda savstarpēju pieķeršanos, simpātijas, humoru, atzinību; citiem turpretī dominē negatīvais – kritika, pārmetumi, aizrādījumi, novēršanās.

Vai ikviens pāris var iemācīties uzvesties “emocionāli inteliģentāk”?
Gotmans: Jā. Sevišķi atsaucīgi šai ziņā ir vīrieši, un nevis tādēļ, ka jūtas vainīgāki attiecību problēmās, bet tādēļ, ka vēlas, lai mīļotā sieviete kļūt arī par labu draudzeni.

Tātad nākotnē paredzat mazāk šķiršanos?
Gotmans: Cerams – ja vien teorija tiks ieviesta arī praksē. Tam būtu pietiekoši, ja piecas stundas nedēļā partneri kopīgi pavadītu laiku kaut kā savādāk nekā parasti. Daudz svarīgāk ir biežāk darīt mazas jaukas lietiņas, nekā lielas lietas, bet retāk.

Turpmāk lasiet Noslēpums nr.7: Būvējiet gaisa pilis un citas mājas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!