Tevi nomoka jautājums – kādēļ mīļotais puisis, kurš ar tevi kopā zaudēja nevainību, atsvešinās no tevis? Kā dzimumdzīvi ietekmē vēlu zaudēta nevainība? Konsultē viens no Latvijas prominentākajiem seksologiem dr. Jānis Zālītis.

Lasītājas vēstule:
Sveicināti!

Mani (esmu 20 g.v.) jau kādu neilgu laiciņu nomoka problēma un arī jautājums, kas man ir svarīgs. Jau labu laiku satiekos ar puisi, kurš (20.g.v) ir nevainīgs, un esmu viņam pirmā. Nu vienkārši jauks un mīļš cilvēks. Mēs satiekamies, bet neesam viens otram atzinušies mīlestībā (jo gadās, ka tas nav jāsaka, tas tāpat ir skaidrs), bet neesam arī par to pārliecināti, taču mums ir ļoti romantiskas un jaukas attiecības. Varbūt dīvaini.

Nesen mēs ar viņu pārgulējām. Tas bija patīkami un interesanti, taču viņš kļuva tāds dīvains...Ir tāds apjucis un domā, ka esot par kaut ko jāpadomā, kā arī nākošajā dienā teica, ka tik drīz TO nevēlas. Tas ir pēc tās mūsu pirmās nakts. Esmu neizpratnē, kas ar viņu notiek. Varbūt viņš baidās, varbūt vēl kaut kas.

Pati pirmo reizi esmu pārgulējusi 17g.v. un esmu it kā pieredzējusi, kā arī zinu, kā tas notiek sievietēm, bet nomoka jautājums - kā tas ir vīriešiem - tā pirmā reize tādā vecumā. Kas notiek ar viņa ķermeni, domām. Ir sajūta, ka viņš it kā atsvešinās. Nevēlos viņu zaudēt, tāpēc vēlos izprast problēmas būtību un kaut kā (nezinu, kā) palīdzēt, jo man tas ir ļoti svarīgi.

Nepacietīgi gaidot atbildi -
Maija


Atbild Dr. Jānis Zālītis:
Visdrīzāk šeit savu lomu ir nospēlējis seksuālās pārsātinātības likums, kurš ir bioloģisks un darbojas, ja mīlestībai nav pilnbrieda. Dzīvniekiem tas darbojas pastāvīgi – uzvarētājs tēviņš nekad otrreiz nepārojas ar mātīti, lai pietiktu sēklas visa bara mātītēm.

Pie pāragri uzsāktas dzimumdzīves, piemēram, agrīnā pubertātē, šis likums ir vēl skaudrāks – vīrišķā puse izjūt riebumu un visbiežāk meklē citu partneri. Par to sīki esmu uzrakstījis grāmatā “Mīlestības mācība”. Redakcijas telefons 7210154.

Otrs, kas varētu būt Jūsu gadījumā, tas ir nevainības pazīmju trūkums, ja viņš nezināja par Jūsu dzimumdzīvi agrāk. Neskatoties uz visām pārvērtībām attieksmē pret seksu, diezgan liela daļa vīriešu, ja viņu nodomi ir nopietni, meklē šīs nevainības pazīmes.

Ar cieņu, Dr. Zālītis.


Lasītājas vēstule: Pēdējā laikā bieži runā par pusaudžu agro pievēršanos dzimumdzīvei, bet man ir jautājums, kā sievietes dzimumdzīvi, kurai ir 22 gadi, var nākotnē ietekmēt fakts, ka viņa vēl nav stājusies dzimumsakaros, vai tas vispār ko ietekmē?

Paldies!
Gunita


Atbild Dr. Jānis Zālītis:
Viņa ir sagatavojusi sevi mīlestībai, kura nezinās “kreisos” soļus, viņas ģimene, visdrīzāk, būs noturīga un laimīga. Varbūt uzsākot seksuālo dzīvi būs nepieciešama neliela mūsu konsultācija, tad zvaniet 41-77240 (Raunas klīnika).

Ar cieņu, Dr. Zālītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!