Foto: Shutterstock

Kādā pētījumā, kā rezultāti publicēti izdevumā Personality and Social Psychology Bulletin, atklāts, ka, neraugoties uz vīriešu šķietamo vēlmi būt kopā ar gudrām un erudītām sievietēm, inteliģentas partneres sabiedrība lielā daļā stiprā dzimuma pārstāvju joprojām rada nedrošības un neērtības sajūtu, vēstī Mic.com.

Pētījumā secināts, ka, lai gan teorētiski vīrieši apgalvo, ka vēlas sev līdzās redzēt gudras, spēcīgas un neatkarīgas sievietes, realitātē priekšroka tomēr tiek dota mazāk veiksmīgām un mazāk izglītotām partnerēm.

Minētie rezultāti iegūti, Buffalo Universitātei, Kalifornijas Luterāņu universitātei un Teksasas Universitātei veicot pētījumu, kurā 105 vīrieši tik aptaujāti par sev tīkamākajām sieviešu īpašībām, pētījuma vadītājiem nosakot arī vīriešu attieksmi pret sievietēm ar labākām sekmēm mācībās, prestižāku izglītību un veiksmīgāku karjeru.

Jāpiebilst, ka sākotnēji pētījuma rezultāti gan bija samērā daudzsološi, vīriešiem demonstrējot lielākas simpātijas pret sievietēm, kuras ir par viņiem gudrākas, taču vienlaikus šo īpašību pārlieku neakcentējot. Tiesa, šī tendence gan tika fiksēta, pētījuma dalībniekiem raksturojot sievietes kopumā, nevis konkretizējot noteiktu personu. Brīdī, kad vīrieši saņēma aicinājumu raksturot savas ideālās sievietes, tika atklāts, ka inteliģence kā pozitīva sievietes personības īpašība tiek atzinīgi vērtēta vien no attāluma. Raksturojot savu partneri, lielākā daļa pētījuma dalībnieku no vēlmes būt kopā ar izglītotāku un par viņiem gudrāku sievieti atteicās.

"Pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka vīrieši pozitīvi vērtē sievietes gudrību kā abstraktu jēdzienu, kas viņus neskar ikdienas dzīvē, taču realitātē, sastopoties ar par sevi zinošāku un veiksmīgāku sievieti, vīrieši tomēr jūtas apdraudēti, mazāk vīrišķīgi un zināmā mērā pat nepilnvērtīgi.

Šis pētījums apliecina, ka sieviešu panākumus daļa vīriešu diemžēl traktē kā pašu neveiksmes, iejūtoties zaudētāju lomā. Turklāt tas notiek, neraugoties uz faktu, ka sieviete panākumus guvusi pat ar vīrieša profesionālo darbību gluži nesaistītā jomā," stāsta viena no pētījuma vadītājām - Keita Retklifa (Kate Ratkliff).

Tiesa, kā, savukārt, liecina kāda Kembridžas Universitātē veikta aptauja, tieši inteliģence, neraugoties uz iepriekš minētā pētījuma rezultātiem, tomēr ir primārā īpašība, ko savā potenciālajā partnerē tik un tā meklē vīrieši, plānojot jaunu romantisku attiecību uzsākšanu un iespējamu ģimenes veidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!