Dzīve ir pārāk īsa, lai pavadītu to ar cilvēkiem, kuri nav pelnījuši tavu laiku. Ar "Psychology Today" palīdzību, izvirzījām piecus cilvēku tipus, kuriem tavā dzīvē nav vietas. Apdomā kārtīgi, iespējams, sevi esi pārāk ilgi mocījusi, nespēdama no šiem cilvēkiem atvadīties.

Kritiķis

Vai esi kādreiz bijusi attiecībās ar kādu, kurš kritizē ikvienu tavu soli? Lūk, uzskatāms piemērs. Esi aizkavējusies un noteiktajā tikšanās vietā ieradusies 15 minūtes vēlāk. Protams, partneris ir dusmīgs un tā vietā, lai apvaicātos, kāds ir kavēšanas iemesls, viņš vienkārši sāk dusmu uzplūdā tev pārmest. Šajā situācijā drīzāk partnerim būtu bijis jābūt nedaudz uztrauktam, vai kas ir atgadījies. Taču, ja tas ir tavs sliktais ieradums, tad drīzāk partnerim būtu godīgi un mierīgi jāpavēsta, ka viņš ir novērojis šādu parādību un vai to iespējams kā uzlabot.

Ja ikdienā nākas sastapties ar kritiķi, noteikti pazīstamas būs arī tādas frāzes kā: "kāpēc tu nekad…?", "tu ģērbsi TO?", "tu vienmēr…". Un šis saraksts varētu turpināties vēl ilgi un dikti. Tomēr šīs frāzes vieno sekojošais – tiklīdz tu tās izdzirdi, tevi pārņem sajūta, ka nekad neko nespēj izdarīt kā nākas.

Būt attiecībās ar kritiķi – tas ir pat "toksiski". Varbūt viņš tevi neapvaino un nebārstās ar negantiem vārdiem, tomēr galu galā tu attopies, apšaubot ikvienu savu domu, rīcību un uzskatus.

Pasīvi agresīvais

Foto: Shutterstock


Arī šis ir viens no cilvēku tipiem, kuriem vajadzētu iet ar līkumu. Pasīvi agresīvais partneris, piemēram, apzināti liks tev uz viņu gaidīt, speciāli situāciju pavērsīs tā, lai tu nokavētu kādu savu tikšanos, izteiks sarkastiskas piezīmes vai kā citādi liks emocionāli ciest. Esot saskarsmē ar šo cilvēka tipu, būs sajūta, ka visu dari pa spalvai vien, lai kādā brīdī neuzmodinātu otrā cilvēkā snaudošo riebekli.
Iedomājies situāciju, kad partneris dusmās ir saraucis pieri, bet tev nav ne jausmas, ko esi izdarījusi nepareizi. Turklāt tad, kad viņam pavaicā par neizprotamās attieksmes cēloņiem, tu saņem pretī atbildi "viss ir kārtībā", lai gan labi apzinies, ka tā tas nebūt nav. Šādās situācijās partneris liek tavām domā savīties īstā mudžeklī, nesekmīgi prātojot, kas ir noticis.
Ja partneris nespēj tieši ar tevi komunicēt, ikviens viņa vārds ir apslēpts kods un viņš izmanto sarkasmu kā aizsargmehānismu, apzinies – tev ir darīšana ar pasīvi agresīvo tipu.
Vērts ielūkoties un iepazīties arī arī pazīmēm, kas raksturīgas pasīvi agresīvai personībai un kaitē savstarpējām attiecībām.

Narciss

Foto: Shutterstock

Cilvēks – siena

Foto: Shutterstock


Un kurš gan nepazīst kādu šāda tipa cilvēku? Katru reizi, kad ar viņu kontaktējies, šķiet, ka sarunājies ar sienu. Viņš neiesaistās sarunās – daudz neklausās, runā maz un dalīties savās emocijās viņš negrasās.
Uz pirmo acu skatienu varētu šķist, ka šis cilvēks vienkārši ir "vēss", tomēr realitātē nespēja atzīt savas problēmas izveidojušas biežu čaulu, kuras dēļ virzīties tālāk attiecībās ir pat ļoti grūti.
Šīs visas apspiestās emocijas bieži vien liek sev jautāt, ko jūs darāt kopā, jo neizrunātu tematu un jautājumu kalni tikai aug, pārvēršot arī tevi īstā nervu kamolā.

Manipulētājs

Foto: Shutterstock

Runājot par manipulētāju, šķiet, ka te viss ir skaidrs. Viņš pavisam nemanot panāks, ka viss norit tā, kā viņš to iecerējis. Ja viņam kaut ko vajadzēs, viņš atradīs veidu, ka tu teju pati viņam vēlēsies palīdzēt. Un, ja ne, tad vienmēr atradīs ceļu, kā psiholoģiski ar tevi paspēlēties, lai vainas sajūtas spiesta tu tik un tā to padarītu.

Jāteic, ka manipulētāji ir apveltīti ar diezgan spēcīgām spējām, jo nereti pat neapjautīsi, cik ļoti dejo pēc viņa stabules. Turklāt tikai daudz vēlāk, atskatoties uz visu no malas, iespējams, sapratīsi, cik tavas izvēles šajā laikā bijušas tev neraksturīgas.

Kā pamanīt un novērst psiholoģisko manipulēšanu,
meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!