Foto: Shutterstock

Neuzticība attiecībās ir viena no senākajām un biežāk apspriestajām tēmām. Par to aizdomājoties, piedāvājam seksologa, attiecību konsultanta un rakstnieka Roberta Vaisa (Robert Weiss) skatījumu par konkrēto tēmu, kas publicēts portālā Psychologytoday.com. Tajā autors min būtiskāko informāciju par vīriešu neuzticības iemesliem, kā arī nosauc faktorus, kas rada vēlmi krāpt savu pastāvīgo partneri, esošās attiecības nepārtraucot un reizē izbaudot citu sieviešu tuvību.

"Izvērtējot vīriešu sperto sānsoļu specifiku, var secināt, ka tā ievērojami atšķiras no sieviešu neuzticības partnerim. Šai ziņā ievērojami atšķiras stiprā dzimuma izpratne par sānsoļa būtību – tā robežas tiek nospraustas samērā brīvi, nereti vīrietis savu rīcību pat netraktēs kā neuzticību, kamēr sievietes viedoklis būs krasi pretējs.

Vēl nesenā pagātnē, kad internets nebija iemantojis tik lielu nozīmi mūsu ikdienā, par krāpšanu tika dēvēta vien fiziska neuzticība, retos gadījumos runājot arī par emocionālu neuzticību. Tomēr mūsdienās šīs iespējas ir krietni paplašinājušās – tik populārais "sekstings", dažādi video čati, elektroniskas sarakstes un iepazīšanās aplikācijas…

Paplašinoties komunikācijas iespējām, sazināšanās ar otrā pasaulē dzīvojošu sievieti ir gluži normāla parādība. Savukārt uz sievas vai draudzenes aizvainojumu un apsūdzēšanu neuzticībā vīrietis reaģē ar izbrīnu: "Es viņu nekad neesmu saticis, nezinu pat viņas īsto vārdu!" Un sievietei atliek vien piekāpties loģisku argumentu trūkuma dēļ. Taču nepatīkamā sajūta un aizvainojums paliek," raksta Vaiss.

"Reizēm, runājot par neuzticību, vīrieši apelē pie sava bioloģiskā imperatīva – pārgulēt ar pēc iespējas vairāk sievietēm, lai apmierinātu gluži dabiskos instinktus. Šādu argumentu savas prakses laikā esmu dzirdējis neskaitāmas reizes.

Uz to atbildot, pacientus vedinu uz diskusiju, uzsverot, ka varam gulēt, ar cik prostitūtām vien vēlamies, stundām ilgi skatīties porno, ļauties gadījuma sakariem un citām intīmās dzīves vaļībām, kamēr vien tas notiek bez melošanas, izvairīšanās un slēpšanās no otras pusītes, ar ko formāli skaitāmies kopā un no kuras, visticamāk, šķirties dažādu motīvu dēļ negribam.

Protams, šāds ierosinājums visbiežāk tiek uztverts ar skepsi un ironiju, vīriešiem attaisnojot savu rīcību ar populāro frāzi: "Tas, ko viņa nezina, viņu nesāpinās." Kas ir vēl ļaunāk, viņi paši tic šim apgalvojumam, neaizdomājoties, ka instinktīvā līmenī mēs vienmēr nojaušam par otra neuzticību. Neviens vīrietis ilgstoši nespēj būt tik labs melis, lai šāda doma pat neiešautos sievietes prātā.

Un šai brīdī mūsu diskusija beidzas, vienotam kopsaucējam tiekot panāktam vien atsevišķos gadījumos. Krietni biežāk vīrieši vienkārši paliek pie saviem uzskatiem."

Turpinājumā piedāvājam, pēc Vaisa domām, izplatītākos vīriešu neuzticības iemeslus, kā arī mūsu lasītāju pieredzes stāstus.

"Domāju, jo ātrāk sievietes tos izpratīs un pieņems, jo lielāka būs viņu iespēja pārtraukt neauglīgas attiecības, lai atrastu cilvēku, kurš vēlas monogāmiju un ir gatavs nopietnām saistībām," rezumē Vaiss.

Apzināta melošana

Foto: Shutterstock

Emocionālas traumas

Foto: Shutterstock

Nedrošība

Foto: Shutterstock

Nepamatotas gaidas

Foto: Shutterstock

Brieduma trūkums

Foto: Shutterstock

Vēlme pārtraukt attiecības

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!