Divi amerikāņu zinātnieki izgudrojuši vienkāršu matemātisku metodi, kā panākt taisnīgu mantas un īpašuma sadali starp laulātajiem, kuri nolēmuši šķirties.
ASV katra otrā laulība beidzas ar šķiršanos, un ikgadējais laulības šķiršanu skaits ir 1,2 miljoni. Gandrīz tikpat daudzi ir arī šķiršanas procesi tiesā, kur cenšas taisnīgi sadalīt, kuram tiks māja, kuram - ģimenes automašīna un sudraba servīze.

Atbilžu meklēšana uz šiem jautājumiem gandrīz vienmēr beidzas ar abpusēju emocionālo diskomfortu, kam proporcionāli atbilst arī saplēsto trauku daudzums. Tomēr diskusijas par mājas un cita īpašuma sadali var noritēt arī mierīgā, draudzīgā, un galvenais - taisnīgā ceļā. Divi amerikāņu zinātnieki ir pārliecināti, ka šķiršanās dilemmu iespējams atrisināt kā vienkāršu algebras uzdevumu.

Stīvens Brāmss, viens no vadošajiem spēles likumsakarību teorētiķiem Amerikā, un Alans Teilors, matemātikas profesors, izgudrojuši matemātisku metodi “Adjusted Winner” (“Koriģētais uzvarētājs”). Ar vienkāršas formulas palīdzību konflikta situācijās jebkuru problēmu iespējams objektīvi aplūkot un taisnīgi panākt risinājumu, kas apmierinās abas puses.

“Nepieciešams tikai papīrs, zīmulis un varbūt arī kalkulators,” stāsta Teilors. Vispirms uz lapas tiek izveidots saraksts ar visiem strīda objektiem. Strīdā iesaistītajiem katram tiek doti 100 punkti, kurus abi individuāli sadala šīm lietām, atbilstoši savai gaumei un vērtību skalai. Attiecīgi seko pirmā mantas dalīšana: katru atsevišķu mantu saņem tas, kurš tai piešķīris visvairāk punktu.

“Šis rezultāts vēl nav pilnīgi taisnīgs,” norāda Teilors, “tādēļ nepieciešamas korekcijas (“adjustments”).” Tādējādi atsevišķas mantas vēlreiz tiek liktas kopējā katlā, lai tās vēlreiz izvērtētu. Šīs mantas, kurām abi strīdnieki piešķiruši līdzīgu punktu skaitu, atbilstoši Brāmsa-Teilora teorijai, tiek sadalītas vienādās daļās. “Šīm korekcijām tad arī ir nepieciešams kalkulators,” saka Teilors. Kad visi objekti ir sadalīti, katrs partneris var doties uz savu pusi ar vienādu punktu skaitu. “Un tieši šis brīdis ir skaistākais, ko piedāvā mūsu metode – neviens nav zaudētājs,” piezīmē Brāmss. “Jebkurā gadījumā ikviens saņem aptuveni divas trešdaļas no sākotnēji pieporasītā mantas daudzuma.”

Brāmsa-Teilora formula, gluži tāpat kā vairums teoriju, praksē nav perfekta. Taču tā garantē, ka partneri saņems vismaz 50 procentus no strīda objektiem, kuri viņiem šķiet svarīgi. “Adjusted Winner” formula pat varētu aizkavēt arī šķelšanos, ko rada sīkie strīdi laulības dzīvē. Zināms, ka tipiski potenciālie šķiršanās iemesli mēdz būt mājsaimniecības darbu sadalījums, bērnu audzināšana un naudas tērēšana. Arī to var regulēt 100 punktu metode, kas objektīvi parāda: kurš gludina kreklus, kurš iznes atkritumus, kurš ved bērnus uz dārziņu un kādi kuram ir pienākumi ģimenē. Atliek tikai paņemt papīru, zīmuli, sastādīt darbu sarakstu, novērtēt tos pēc 100 punktu sistēmas un izrēķināt....

Sagatavots pēc “Bild der Wissenschaft”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!