Foto: Shutterstock
Ja mūsdienās par visu varam runāt atklāti, tad agrāk tā gluži nebija, lai gan ik pa laikam parādījās arī atklātākas sarunas. Ko par mīlestību un intīmo dzīvi runāja padomju gados? Turpinājumā žurnāla "Padomju Latvijas Sieviete" rubrikas "Par mīlestību jārunā nopietni" ārsta Jāņa Zālīša pārdomas.

Atšķirībā no vīrieša sievietei dzimumtieksme ir daudz atkarīgāka no cēlām jūtām. Sievietei raksturīga vēlēšanās, lai mīlestības pils būtu līdz galam uzcelta un, lai viss tajā būtu stiprs, skaists, svēts, lai mīlestība būtu harmoniska un sniegtu viņai laimi. Daudzi uzskata, ka jaunas meitenes pirmā mīlestība ir platoniska. Tāds uzskats nav īsti pareizs, jo ikviena meitene jūsmo par vīrieša drosmi un spēku un, ja ir iemīlējusies, ilgojas glāstu. Arī pirmā mīlestība nav brīva no dzimumtieksmes, tikai šī tieksme ir neapzināta. Patiku, ko sajūt meitene, kad iemīļotais skūpsta viņas lūpas, kaklu, nevar šķirt no seksuālās baudas. Tātad atkal mēs esam atgriezušies no skūpstīšanās kā erogēnās zonas kairināšanas.

Ja meitene ir ļāvusi sevi skūpstīt vai pat atbildējusi uz skūpstu, tad tas nozīmē, ka viņa ir piekritusi arī pārējam, un vīrieša tālāko rīcību vairs nevar uzskatīt par varmācību.

Te nu gribu atbildēt meitenēm, kuras bija ļoti pārsteigtas kādā lekcijā uzzinot, ka skūpstīšanās ieņem tik nopietnu vietu mīlestībā un ir jau vairāk nekā viegls flirts; ka skūpsts ir aicinājums uz dzimumaktu. Ja meitene ir ļāvusi sevi skūpstīt vai pat atbildējusi uz skūpstu, tad tas nozīmē, ka viņa ir piekritusi arī pārējam, un vīrieša tālāko rīcību vairs nevar uzskatīt par varmācību. Tādēļ jau arī Černiševskis kādreiz teica: "Mirsti, bet nesniedz skūpstu bez mīlestības!" Meitenēm vajadzētu apzināties, ka nedrīkst skūpstīties "tāpat vien" un ar katru patīkamu jaunekli, ka nevajag šajā ziņā būt pārāk vieglprātīgām un "modernām".

Kas notiek vīriešu galvās?

Vīrieša ārējam izskatam nav tik svarīga lomas sievietes mīlestībā kā sievietes izskatam vīrieša mīlestībā, taču katrai sievietei patīk brašums, skaistums, iznesība, labs apģērbs. Tomēr sievieti vairāk valdzina garīgais pārākums, gudrība, drosme, spēja jūsmināt. Tikai garīgi mazvērtīgas sievietes apbur vīrieša fiziskais spēks un ārējais skaistums.

Sievietes psiholoģiskās īpatnības

Foto: Shutterstock

Sakarā ar sievietes psiholoģiskajām īpatnībām, ar viņas ielīksmes, eksaltācijas spējām mīlestībā, kas dažkārt salauž jebkuru gribas un prāta pretestību, viņa var kļūt par upuri necienīgam vīrietim, kā nupat pastāstītajā gadījumā. Sieviete atdodas tam vīrietim, par kuru viņa sapņo vai kurš viņu iekarojis ar savu drosmi. Viņa ļaujas apkampieniem, iet līdzi nepretodamās un var izdarīt aplamības. Kaut gan iemīlējies vīrietis ir valdonīgāks un brāzmaināks, viņš tik viegli nesamulst kā sieviete. Un tomēr sievietes jūtu vara ir daudz lielāka un dziļāka.

Jaunas meitenes sapņainā un ielīksmotā atdošanās vēl neliecina par viņas erotismu, kā to dažreiz aplam novērtē vīrietis. Pirmajā dzimumaktā parasti sieviete neizjūt seksuālu baudu, tas var būt viņai pat nepatīkams, un viņa ļaujas vīrieša glāstiem vienīgi tādēļ, lai darītu prieku mīļotajam cilvēkam. Tikai vēlāk, ja partneris ir iejūtīgs un taktisks, prot pamodināt sievietē kaisli, viņa īsteni izjūt mīlas baudījumu.

Parasti trīsdesmit, trīsdesmit piecu gadu vecumā, kad sāk vājināties olnīcu ražoto sieviešu dzimumhormonu iedarbība un aizvien lielāku ietekmi gūst virsnieru hormoni, kuros ietilpst arī vīriešu dzimumhormoni, sieviešu dzimumtieksme pieaug. Šajā laikā mainās ne tikai sievietes garīgās, bet arī ārējās īpašības. Viņa var kļūt korpulentāka un, ja nerūpējas par savu figūru, pat aptaukoties.

Vīrieša ārējam izskatam nav tik svarīga lomas sievietes mīlestībā kā sievietes izskatam vīrieša mīlestībā, taču katrai sievietei patīk brašums, skaistums, iznesība, labs apģērbs. Tomēr sievieti vairāk valdzina garīgais pārākums, gudrība, drosme, spēja jūsmināt. Tikai garīgi mazvērtīgas sievietes apbur vīrieša fiziskais spēks un ārējais skaistums.

Laulība: vīram vajadzētu censties kļūt par "pasaku princi"

Vīram vajadzētu censties kļūt par to "pasaku princi", kādu iemīļotā iztēlojusies, mēģināt izprast, kāds viņš ir sievas acīs, un censties tam līdzināties. Ja vīrs to nespēj un ir gļēvs raksturā, viņš, kā mēdz teikt, nonāk zem sievas tupeles vai arī viņa drīz kļūs vienaldzīga pret vīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!