Foto: Shutterstock

Jautājums: Izlasīju rakstu par matu izkrišanu. Man pašreiz ir šī lielā problēma, jo ļoti pastiprināti izkrīt mati. Vēl man ir nevēlams apmatojums vietās, kur parasti tas aug vīriešiem, ne sievietēm.

Vēlējos uzzināt, ko man darīt, ko pirkt aptiekās, lai pārstātu krist mati un pārstātu augt apmatojums tam neparedzētās vietās? Pie kāda speciālista man vērsties? Lūdzu, palīdziet!

P.S. Rakstā kaut kas teikts par vīrišķo hormonu nepietiekamību, iepriekš biju domājusi, ka tas viss tieši dēļ tā, ka man varbūt par daudz vīrišķo hormonu... Hormonu tabletes nelietoju, ir bijušas 1 dzemdības, man 29 gadi. Paldies, ar cieņu, Iveta.

Atbild skaistuma klīnikas "4.dimensija" dermatoloģe, triholoģe Jekaterina Pudova:

Atbilde: Pastiprināta matu izkrišana, kā arī nevēlama apmatojuma parādīšanās hormonatkarīgajās zonās jeb ķermeņa apmatojuma veidošanās pēc vīrišķa tipa var liecināt par hormonālo disbalansu. Taču tikai pēc klīniskās ainas nevar precīzi noteikt matu problēmu rašanās cēloni vai pat cēloņus, tāpēc ir nepieciešama papildus izmeklēšana. Pirmkārt ir nepieciešams vizuāli redzēt matus un galvas ādu, kā arī novērtēt liekā apmatojuma daudzumu. Iespējams būs nepieciešams veikt trihogrammu (matu saknīšu analīze), kā arī asins analīzi hormonālā fona noteikšanai.

Sekmīga terapija ir atkarīga no precīzas diagnozes, nevis izdzerta matu vitamīnu daudzuma. Līdz ar to pareizāk būtu sākumā vērsties pie trihologa vai arī pie dermatologa diagnozes precizēšanai. Jāsaka, ka terapija var ilgt no 3 mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem, līdz ar to veiksmīgai sadarbībai ar ārstu būs nepieciešama jūsu līdz-esība!

Attiecībā par rakstu, kur minēta informācija, ka pastiprināta apmatojuma veidošanās pēc vīrišķā tipa ir pie samazināta vīrišķīgo hormonu līmeņa, ir tiešām neprecīza, jo lielākoties androģenētiskā alopēcija jeb matu izkrišana pēc vīriķīgā tipa, kā arī hirsūtisms (liekais apmatojums hormonatkarīgajās zonās) rodas vai nu uz normāla hormonālā līmeņa fona un pastiprināta matu folikula jūtīguma pret hormoniem, vai arī pie palielināta vīrišķo hormonu daudzuma.

  

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!