Foto: Shutterstock
Pieklājība un labas manieres ir tas, ko varētu mācīties visu mūžu. Sākot ar ikdienišķām un pašsaprotamām lietām, beidzot ar pareizās dakšiņas izvēli saviesīgās vakariņās. Šoreiz pievērsīsimies vienkāršajām lietām, kas būtu jāievēro ikvienai.

Nav iespējams būt perfektai, tomēr pieklājības normu zināšana un ievērošana rada pozitīvāku iespaidu par tevi. Veids, kā tu ieturi maltīti, kā izvēlies atbildēt uz telefona zvaniem vai ziņām e–pastā – tas viss par tevi runā. Protams, nevienai no mums nav mērķis sevi parādīt no tās sliktākās puses, tāpēc šoreiz, lūk, pieklājības normu pamatlietas!

Maltītes: no lietām, kam jāatrodas uz galda, līdz pareizajam veidam, kā atteikties no alkohola

Foto: Shutterstock
Uzvedība pie galda ļoti daudz par tevi pavēsta. Kā tu izturies, kādām lietām pievērs uzmanību un kādas ir tavas ēšanas manieres.

Sāksim ar to, ka uz galda nevajadzētu novietot lietas, kurām ar maltīti nav nekāda sakara – somiņas, atslēgas, saulesbrilles un, protams, mobilie telefoni. Šīm lietām uz galda nav jāatrodas!

Šajā gadsimtā mobilie telefoni gan ir visai neatņemama dzīves sastāvdaļa, tomēr svarīgi atcerēties, ka, ja telefonam nav rūmes uz galda, to nevajadzētu izmantot arī maltītes laikā, piemēram, atbildot uz ziņām. Ja tomēr rodas tāda nepieciešamība, atvainojies un nokārto darīšanas pa tālruni nedaudz tālāk, ne pie galda.

Runājot par dzērieniem, ja šovakar esi izvēlējusies nemalkot vīnu, bet viesmīlis vai maltītes biedrs ķeras pie glāžu papildināšanas, nav skaļi visai pasaulei jāpaziņo, ka tu šovakar nelieto alkoholiskos dzērienus. Tā vietā vienkārši pie glāzes maliņas pieliec pirkstu galus un pasaki "nē, paldies". Šis būs pietiekams signāls, ka šovakar labāk izvēlies dzert kādu citu dzērienu.

Tāpat, izvēloties padzerties, atceries par salveti. Pieklājīgi pirms dzeršanas pāris reizes salveti piespiest pie lūpām un tikai tad padzerties, lai glāze nekļūtu taukaina no lūpu nospiedumiem.

Tāpat nesniedzies pēc ēdiena pāri visam galdam, bet palūdz kādam to padot. Taču, ja pati kaut ko padod savam maltītes biedram, tad neizmanto to pirms viņa. Tā kā šis cilvēks vispirms ir lūdzis, piemēram, padot sāli, tad lai to viņš izmanto pirmais un tikai pēc tam pati vari to palūgt arī sev.

Saziņa: rīcības plāns sarunas pārtrūkšanas gadījumā un citi knifi

Foto: Shutterstock

Zvani

Kad esi tikko kādu sazvanījusi, vienmēr apjautājies, vai konkrētajam cilvēkam šobrīd ir laiks sarunai. Nepajautājot šo vienkāršo jautājumu, vari nonākt neērtā situācijā, kad klāstīsi savu stāstu, bet cilvēks otrā galā jutīsies nepatīkami, jo arī vienkārši pārtraukt sarunu nav visai pieklājīgi.

Ja kādu apstākļu dēļ saruna ir pārtrūkusi, zvanu atjauno tas cilvēks, kurš zvanījis pirmo reizi. Tā izvairīsies no situācijas, kad abi cilvēki visu laiku cenšas otru sazvanīt, bet līnija ir aizņemta.

Taču gadījumā, ja tev ir slikts zonas pārklājums un tu nedzirdi cilvēku – nekliedz! Tas, ka tu viņu nedzirdi, ne vienmēr nozīmē, ka arī viņš tevi nedzird.

Ja sazinies ar kādu cilvēku un izvēlies šo zvanu atskaņot skaļrunī tā, lai to dzird arī pārējie, esi tik laipna un pabrīdini šo cilvēku. Iepriekšēja nepabrīdināšana var izveidot patiesi neveiklas situācijas.

Pavisam cita situācija. Tu ar kādu sarunājies klātienē, bet kāds cits tevi izmisīgi vēlas sasniegt, zvanot uz tālruni. Ja telefonā iestatīts vibrozvans vai klusums, labāk vispirms pabeidz sarunu ar cilvēku tev pretī. Pieklājīgāk būtu neskatīties telefonā. Taču, ja telefons zvana tā, ka to var dzirdēt arī apkārtējie, protams, vispirms jāatvainojas un tikai tad vari palūkoties telefonā.

Savā darbavietā vispār būtu ieteicams tālrunim skaņu izslēgt – pavisam vai iestatīt vismaz vibrozvanu. Ja aizej, piemēram, uzvārīt kafiju, bet telefons paliek uz galda, nebūtu sevišķi patīkami, ja tas zvanītu un traucētu citiem.

Tāpat labāk izvairies no runāšanas pa telefonu sabiedriskās vietās – sabiedriskajos transportos, uzgaidāmajās telpās un citās vietās, kur ar savu pļāpāšanu vari traucēt citiem.

Saziņa e-pastā

Sūtot kādam oficiālu e-pastu, nebūtu vēlams tajā izmantot krāsainus burtus, smaidiņus un visus lielos burtus.

Ja vienīgais, ko vēlies pavēstīt e-pasta ziņā, ir "paldies", tad labāk izvairies no šādu ziņu nosūtīšanas – šādā veidā tu tikai piesārņo viņa e-pasta kastīti.

Tāpat vērts piedomāt pie darba laika. E-pasta vēstules var sūtīt jebkad, jo cilvēks tās izlasīs tad, kad viņam būs ērtāk, bet sūtīt īsziņas vai zvanīt pārāk vēlu gan nebūtu ieteicams.

Saviesīgi pasākumi: no pareizas iepazīstināšanas līdz viesu izmitināšanai

Foto: Shutterstock
Vispirms apspriedīsim ierašanos uz pasākumu. Durvju atvēršana un paturēšana ir strīdīgs jautājums. Ja agrāk visa iniciatīva un durvju virināšana bija kungu ziņā, tad šobrīd pasaulē ir ļoti daudz sieviešu, kuras šādu palīdzību nevēlas. Viens ir skaidrs – vismaz katram vajadzētu prasties un ļaut vispirms cilvēkiem iznākt no telpas un tikai pēc tam iet tajā iekšā. Līdzīgi ir ar durvju pieturēšanu – tas, kurš pirmais atver durvis, tās pietur arī pārējiem cilvēkiem. Šie likumi strādā ne tikai pasākumos, bet, protams, arī ikdienā.

Ja esi sarīkojusi ballīti, tev jābūt atbildīgai par saviem viesiem. Iespējams, ka kāds no visiem pavisam nav aizdomājies, ka šovakar viņam nāksies braukt arī mājup ar savu automašīnu, un jau iemalkojis pāris glāzes atspirdzinošo dzērienu. Šādā gadījumā tu noteikti nevari viesi vienkārši izlikt no mājas vai ļaut braukt dzērumā. Tavs pienākums ir parūpēties par guļvietu vai kādām citām alternatīvām, lai viesis droši tiktu nogādāts mājās.

Tāpat, ja esi pasākuma rīkotāja, tavs pienākums ir iepazīstināt cilvēkus. Ja tas ir oficiāls pasākums, atceries vienkāršo noteikumu – iepazīstinot divus cilvēkus svarīgi vispirms uzrunāt to, kuram ir augstāks statuss. Piemēram, "Priekšniek X, es jūs vēlētos iepazīstināt ar mūsu jauno sekretāri Y."

Tomēr, ja esi ielūgta uz kādu pasākumu vai ballīti, nekādā gadījumā neaizmirsti par ciemakukuli – ierašanās ar tukšām rokām uzskatāma par nepieklājības izrādīšanu.

Savukārt, ja esi ielūgta uz kāzām, taču ielūgumā minēts tikai tavs vārds un netiek pieminēts, ka vari ierasties ar otro pusīti, nebūtu sevišķi pieklājīgi jauno pāri izprašņāt, vai vari ielūgt vēl kādu. Ja ielūgumā tas nav minēts, tātad viņi jau savu izvēli ir izdarījuši.

Ja agrāk, satiekot cilvēku, pacēla cepuri, tagad izņem austiņas

Foto: Shutterstock
Jāsaka, ka mūzikas klausīšanās austiņās ir šī gadsimta ērtība un tajā pašā laikā arī lāsts. Cilvēki šad un tad pasmejas, ka, ja agrāk, satiekot draugu, tika pacelta cepure, tad tagad tiek izņemtas austiņas. Un tā ir taisnība!

Ja satiec kādu draugu vai paziņu, kad uzsāc sarunu, atceries, ka no ausīm obligāti jāizņem austiņas un no acīm jānoņem saulesbrilles. Svarīgi, lai tu otru cilvēku varētu sadzirdēt, bet viņš – tevi saskatīt. Gadījumā, ja šīs abas lietas neveiksi, būsi patiešām nepieklājīga.

Taču mūzikas klausīšanās austiņās rada vēl dažus nepatīkamus momentus. Braucot sabiedriskajā transportā vai esot kādā citā publiskā vietā, svarīgi saprast, ka nebūtu prātīgi traucēt citus. It īpaši tas attiecas uz tiem, kas izvēlas klausīties mūziku austiņās un tomēr nedaudz pārspīlē ar skaļumu, kā rezultātā visi tāpat dzird to, ko klausies. Dažkārt tas var būt pat ļoti kaitinoši, tāpēc kontrolē mūzikas skaļumu tā, lai tas nebūtu traucējoši citiem.

Īpaši ieteikumi četrkājaino draugu saimniekiem

Foto: Shutterstock
Lai arī četrkājainie draugi ir mīļi un tev var būt gluži kā bērni, atceries, ka ne visiem pie sirds iet mājdzīvnieki. It īpaši, ja esi mazo mājdzīvnieku īpašniece, kurus vienmēr nēsā līdzi rokassomiņā, dodoties pie kāda ciemos, vienmēr atceries pajautāt, vai drīksti savu mīluli ņemt līdzi. Neuzskati to kā pašsaprotamu lietu, jo ne visiem pret četrkājainajiem draugiem ir tādas pašas jūtas kā tev.
Tāpat atceries vienkāršo pieklājības normu – ja izved savu mīluli pastaigā, savāc aiz viņa. Neatstāj aiz sevis nepatīkamus pārsteigumus citiem.

Paldies, "Reader's Digest", par atgādinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!