Foto: Shutterstock
Lēni iesācies rīts, nogurums pēc garas darba dienas vai pārāk laiska brīvdiena – izvēle labprātāk par labu būtu mīkstam dīvānam un nesteidzīgai atpūtai. Protams, ja esi nostrādājusies un nogurusi, tad tavai izvēlei ir pamatojums, tomēr, kā ir tad, kad tavus lēmums ietekmē slinkums? Rīcības plāns, lai no laiskās sliņķes kļūtu par ambiciozu dāmu.

Septiņu soļu plānu izvirzījis "Womanitely", bet gudrībās dalās arī īsti enerģijas spridzekļi – dāmas, kuras bieži vien slinkumu atliek otrā plānā.

Arī bodibildinga čempionei un trenerei Anitai Pužulei, kā jau jebkuram cilvēkam, dažkārt uznāk lielais slinkums, tomēr viņa ir atradusi savu recepti tā pārvarēšanai un spēku atgūšanai.
"Uzskatu, ka vēlme pēc panākumiem, atzinības un pašrealizācijas ir katrā cilvēkā. Savā būtībā mēs visi esam ļoti ambiciozi. Reizēm tik traucē mazs, riebīgs slinkums vai bailes no grūtībām, no neizdošanās vai no nezināmā.

Lai to pārvarētu, pirmkārt, ir jānotic sev, jo katrā no mums mīt fenomenāls potenciāls, ko atliek vien izmantot. Un nav nekā neiespējama, mēs varam izdarīt jebko, ko spējam iztēloties. Ir tikai skaidri jāapzinās, ko vēlies un kāpēc, tas jāvizualizē savā apziņā un pie tā jāstrādā. Ja alkas ir pietiekami spēcīgas, katrs pārdrošākais sapnis ir īstenojams." Protams, arī viņai dažkārt uznāk slinkums un Anita ir izstrādājusi savu metodi spēku atgriešanai. "Mana "recepte" ir nepārvarēt, bet atļaut sev apzinātu nekā nedarīšanu. Vislabāk, aizbraucot uz kādu klusu, mierīgu pludmali ar grāmatu, kuru nekād nav laika pat atšķirt. Izbaudu to brīdi, jo zinu, ka nepārtraukts skrējiens izdedzina gan fiziski, gan emocionāli.

Sasmeļos klusumu, mieru un pēc brīža, stundām vai dienām, cik vien organisms prasa, jūtu tik daudz jaunas enerģijas, ka atkal var kalnus gāzt."

Neuzstādi pārāk augstus mērķus

Foto: Shutterstock

Kad baudot mieru dīvānā, beidzot pienāk tas brīdis, kad saproti – laiks kaut ko darīt, labāk nepārsapņojies. Bieži vien aiz nekā nedarīšanas sākam domāt par lieliem projektiem – remontu mājās, perfektu augumu, lai fantastiski izskatītos tajā kleitā, ko aizvakar nopirki, vai arī, kā iegūsi kāroto amatu, kuram vajadzīgas zināšanās jomā, kuru nekad neesi studējusi. Tomēr slinkākiem cilvēkiem ir grūti vienā mirklī apgriezties par 180 grādiem un sākt jaunu dzīvi ar augstiem un tālredzīgiem plāniem.

Tā vietā pašus lielākos sapņus noliec uz brīdi malā un sāc savu ceļu pretī veiksmei palēnām. Vēlies kāroto amatu? Tā vietā, lai domātu izsmeļošas frāzes motivācijas vēstulei, vispirms labāk padomā, kas būtu nepieciešams, lai vispār kāds mani apsvērtu pieņemt amatā. Paskaties, kur vari apgūt nepieciešamās zināšanas un, iespējams, pēc lielāka apdomāšanas procesa – piesakies! Tā teikt – neskrien notikumiem pa priekšu un iekustini sevi ritmā palēnām, jo, ja kaldināsi lielus plānus bez jebkādas stratēģijas, kā uz šo mērķi tiekties, paliksi turpat – dīvānā.

Nešausti sevi

Foto: Shutterstock

Tomēr atceries, ka mazo sapņu sapņošana palīdzēs tev iekustēties un domāt daudz pozitīvāk. Pats sliktākais, ko tu vari darīt, ir visu laiku domāt, ka tev nekas nesanāks. Pārstāj negatīvo domāšanu, jo tā noteikti iedragā tavu pašapziņu un pārliecību, nolemjot tavu likteni bezmērķīgai nākotnei. Tici saviem spēkiem, jo iekšējais monologs pozitīvā noskaņā var palīdzēt tevi motivēt. Tikai tas ir ceļš pretī panākumiem!

Arī uzņēmējai Marikai Ģedertei ir viedoklis par pašvērtējumu un to, kā tas veidojas. "Kā zināms, pašvērtējums var vai nu pacelt, vai nogremdēt, un tas neapšaubāmi spēlē svarīgu lomu mūsu dzīvē. Tā aizsākumi pilnīgi noteikti ir meklējami bērnībā. Par pašapziņu ir atbildīga vispirms ģimene, tad bērnudārzs un skola. Tikai ar ļoti smagu darbu to var mainīt vēlāk. Kādreiz, kad padzīvoju Amerikā, skaidri redzēju atšķirības, kā pašapziņu vairo esošā izglītības sistēma tur un kā šeit – Latvijā. Amerikā bērnus cenšas motivēt un uzslavēt pat pēc neveiksmēm. Tā izaug stipri un pārliecināti cilvēki, un tiem ir motivācija atkal un atkal mēģināt. Pašapziņu veido gan uzslavas, gan komplimenti, ticība sev un saviem spēkiem," stāsta Ģederte.

Vairāk padomos no Marikas Ģedertes un citiem slaveniem un daudz sasniegušiem cilvēkiem lasi šeit.

Pārstāj gaidīti pareizo laiku

Foto: Shutterstock

Kad esi nospraudusi savus tuvākos un tālākos mērķus, laiks rīcībai. Protams, ikviena no mums ir dzirdējusi mūžseno teicienu, ka "rītdiena ir vislabākā diena, lai darītu jebko", tomēr, vai tā patiešām ir? Ja atskaties uz savu pagātni, vai tas, ka pirms šokolādes kūkas notiesāšanas, nosolījies nākamnedēļ ēst veselīgāk, piepildījās? Protams, ka atkal tavā priekšā stājās citi pārbaudījumi un citi grēki. Ja vēlies kaut ko mainīt – sāc ar šodienu, jo katru dienu uzradīsies citi attaisnojumi, kas atliks mērķu izpildi līdz, kamēr tas būs jau par vēlu.

Stājies pretī pārbaudījumiem un nepadodies

Foto: Shutterstock

Ceļš uz panākumiem un mērķu sasniegšanu nav viegls. Ceļā stāsies pārbaudījumi, izaicinājumi, tiks pieļautas kļūdas un piedzīvotas vilšanās – tas viss piederas pie procesa. Esi stipra un neatmet ar roku savam mērķiem vien tāpēc, ka bijusi slikta diena, nedēļa vai mēnesis. Neviens nav uzsācis savu biznesu, ieguvis perfektu augumu vai guvis panākumus karjerā bez problēmām – ar to ir jāsamierinas. Protams, dažkārt uznāks zināms slinkums un vēlme atteikties no sapņiem, jo, šķiet, ka nepietiek spēka, tomēr tad paskaties no otras puses un pavēro, cik daudz jau ir paveikts.

"Arī mani bieži sagrauj neveiksmes, bet tad pēc kāda laika atkal saņemu spēkus, pieslejos kājās un turpinu. Mēģinu un cīnos. Ar katru gadu tik ļoti vairs par neveiksmēm nesatraucos, kā kādreiz. Mācos mīlēt sevi un pieņemt tādu, kāda esmu, ar visām savām veiksmēm un neveiksmēm," stāsta Ģederte.

Saliec visu pa plauktiņiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nekārtīga istaba, mašīna, darba vieta un tam visam papildu vēl bardaks galvā. Ar šādu attieksmi nav iespējams sasniegt kāroto. Sāc ar piecelšanos no dīvāna un mājas sakopšanu, līdz ar kārtību mājoklī, spēsi vieglāk koncentrēties un tad varēsi arī sakārtot savu pārējo dzīvi pa plauktiņiem.

Ja esi pārāk iegrimusi televizora ekrānā un nevari saņemties sakārtot savu dzīvi – pārdod to, atvadies no visām tehnoloģijām, kas bezmērķīgi aizņem tavu laika. Atvadies no gaumīgā viedtālruņa un iegādājies vienkāršu mobilo telefonu, kas pilda galvenās funkcijas. Tu būsi pārsteigta, cik daudz laiks tev atliks citiem darbiņiem, ja nebūsi ierauta virtuālajā pasaulē.

Neļauj citiem sevi iespaidot

Foto: Shutterstock

Vecāki, darba devējs, draugs vai otra pusīte – neļauj viņu viedoklim pārāk ietekmēt sevi. Jāsaka, ka bieži vien ir tā, ka tieši tuvākie cilvēki mūs atrunā no mums tik svarīgām lietām. Protams, tas nav tāpēc, ka viņi nevēlas, lai mums būtu labi vai mēs sasniegtu savus mērķus, bet bieži vien viņi vienkārši uztraucas – viņiem ir bažas, ka mēs "apdedzināsimies" un būsim vīlušās. Tomēr atceries, ka nevienam nevajadzētu sagraut tavus sapņus, ja esi reiz nolēmusi piecelties no dīvāna un zaudēt šķietami liekos kilogramu vai uzsākt savu biznesu – rīkojies.

Izkāp no komforta zonas

Foto: Shutterstock

Tu nekad nesasniegsi kaut ko jaunu, ja nemēģināsi citādas metodes šo mērķu pilnveidošanā. Izkāp ārpus savas komforta zonas. Jo vairāk atļausies kāpt ārpus tās, jo lielāku pieredzi gūsi, un tā var noderēt turpmākajā dzīvē.

Arī jauno deju talantu trenere Jana Karola stāsta, ka tava izaugsme sākas tikai tad, esi ārpus savas komforta zonas. "Tu augsi tikai tad, kad būsi diskomfortā. Ja tev nepatīk šis process, ko tu tagad dari, tad tieši tas tev ir jādara, tev ir "jālauž" sevi. Tajā brīdī, kad tu necenties būt labāks, bet tikai centies noturēt savu līmeni, atceries, ka citi tajā brīdī aug. Tas arī nozīmē, ka tu sāc degradēties. Tas nozīmē, ka vairāk vienkārši jācenšas ar sevi strādāt," tā Jana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!