Mūsdienās ļoti daudzi pāri dzīvo nereģistrētās attiecībās, jo neuzskata, ka viņu jūtas vienam pret otru ir nepieciešams padarīt likumīgas – ceremonija baznīcā vai dzimtsarakstu nodaļā taču nemainīs to, kā viņi mīl viens otru. Tā, visticamāk, arī ir, tomēr notāri norāda, ka laulībām un attiecību reģistrēšanai ir arī praktiskā puse, kas partneru dzīves padara vienkāršākas un rada drošības sajūtu.

Latvijas Zvērinātu notāru padomes eksperti norāda, ka kopdzīve laulībā ir ne tikai finansiāli izdevīgāka, bet novērš arī virkni risku nodokļu, mantojuma, medicīnas aprūpē un citās jomās. Lūk, 13 iemeslu, kas rada finansiālus zaudējumus un tiesisko nedrošību pārim, kas izvēlas dzīvot kopā, nereģistrējot savas attiecības.

Nav tiesību bez otra vecāka reģistrēt jaundzimušo

Nereģistrētās attiecībās jaundzimušais jāreģistrē abiem vecākiem kopā, tēvam aizpildot paternitātes pieteikumu. Ja bērna māte nav laulībā ar viņa tēvu un līdz dzimšanas reģistrācijai bērna paternitāte nav atzīta vai noteikta, dzimšanas reģistrā ieraksta ziņas tikai par māti. Ja vecāki ir noslēguši laulību, tad bērna reģistrāciju var veikt viens no vecākiem.

Nav adopcijas tiesību

Personas, kas nav laulātas, nevar adoptēt vienu un to pašu bērnu.

Sveša cilvēka statuss, uzņemoties kopīgas finanšu saistības

Slēdzot darījumus un uzņemoties saistības, abi partneri juridiski uzskatāmi par svešiem cilvēkiem. Ja kredīts ņemts, piemēram, mājas iegādei un īpašums reģistrēts uz viena partnera vārda, tad, kopdzīvei izjūkot, nelaulātais partneris paliek bez īpašuma, turklāt, iespējams, ar finanšu saistībām pret banku.

Nav juridisku tiesību uz kopīgu mantu

Ja īpašums reģistrēts uz viena partnera vārda, otram nav juridisku tiesību uz savu kopīgās mantas daļu īpašumā pat tad, ja tas iegādāts par kopīgiem līdzekļiem un tiek lietots abu partneru un viņu kopīgo bērnu vajadzībām. Drošāks un finansiāli izdevīgāks risinājums: reģistrēt laulību, vienlaikus noslēdzot arī laulības līgumu par mantas kopību vai šķirtību. Cita iespēja – reģistrēt īpašumu uz abu partneru vārda, tādējādi izveidojot kopīpašumu un pie notāra noslēdzot savstarpējo vienošanos par īpašuma lietošanas tiesībām.

Nav tiesību iegūt trūcīgās ģimenes statusu

Sociālo palīdzību ģimenei nepiešķir trūcīgām personām, kuras dzīvo nereģistrētās attiecībās.

Nav tiesību uz pabalstu partnera nāves gadījumā

Bojāgājušā vai cietušā partnerim netiek piešķirti sociālie pabalsti, kas pienākas laulātajiem. Pensionāra nāves gadījumā partnerim nav tiesību papildus apbedīšanas pabalstam saņemt vienreizēju pabalstu mirušā laulātā divu pensiju apmērā.

Nav tiesību saņemt informāciju par veselības stāvokli un iesaistīties ārstēšanas procesā

Par nelaimes gadījumu vispirms tiek informēts laulātais. Ja tāda nav – tuvākie radinieki. Arī par aktuālo veselības stāvokli tiek informēts un iespēja iesaistīties ārstēšanas procesā tiek dota laulātajam vai tā tuvākajiem radiniekiem.

Nav tiesību izmitināt vai deklarēt partneri īrētā mājoklī

Izīrēto telpu īpašnieks var atteikt īrnieka partnera izmitināšanu vai deklarēšanu savā īpašumā.

Nav tiesību pārņemt īres līgumu partnera nāves gadījumā

Ja telpu izīrētājs nevēlas ar aizgājušās personas partneri turpināt īrnieka un izīrētāja attiecības, viņam vai viņai mājoklis jāatstāj, bet laulātajam ir tiesības prasīt dzīvojamās telpas īres līguma pārslēgšanu ar viņu otra laulātā nāves gadījumā.

Nav tiesību uz nodokļu atmaksu

Nodokļu atmaksu var saņemt par izdevumiem laulātā izglītībai vai ārstniecībai.

Nav tiesību uz nodokļu atvieglojumiem

Ar nodokli neapliek bezskaidras naudas aizdevumu laulātajam ārstniecības un izglītības izdevumu segšanai, līdzekļus, kas saņemti sakarā ar šķiršanos, un ienākumus no nekustamā īpašuma atsavināšanas šķiršanās gadījumā, kā arī summas, kas uz tiesas sprieduma pamata vai saskaņā ar notariālā akta veidā noslēgtu vienošanos par laulāto kopīgās mantas sadali saņemtas laulības šķiršanas sakarā. Nodokļa atvieglojums pienākas arī par nestrādājošu laulāto.

Nav tiesību uz valsts nodevu atvieglojumiem

Slēdzot darījumu laulāto starpā, tiek piemērota četras līdz sešas reizes mazāka nodeva par īpašuma

Nav mantojuma tiesību

Mantot pēc likuma ir tiesības tikai laulātajam, bērniem un radiniekiem. Var arī pie notāra taisīt testamentu vai noslēgt mantojuma līgumu, tikai tad mantošanas process būs četras līdz sešas reizes dārgāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!