Foto: Vida Press
Itālijas iedzīvotāja Emma Morano, kura 29. novembrī nosvinēja savu 117. dzimšanas dienu un oficiāli atzīta par pasaulē vecāko dzīvo cilvēku, žurnālistiem pavēstījusi, ka viņas ilgā mūža noslēpums ir dzīve bez vīra un agra došanās pie miera.

Kad šī gada maijā Emma uzzināja, ka viņa ir pasaulē vecākais iedzīvotājs, viņa attraukusi: "Esmu tik veca kā kalni!", vēsta "The Independent". Morano kundze piedzima 1899. gadā un tiek uzskatīts, ka viņa šobrīd ir vienīgais dzīvais cilvēks, kurš pieredzējis trīs gadsimtus.

"Es katru dienu apēdu divas olas. Un cepumus. Bet es neēdu daudz, jo man nav zobu," pirms mēneša intervijā AFP stāstīja sirmgalve. Jāpiebilst, ka Emma ik dienu apēd divas jēlas un vienu termiski apstrādātu olu kopš 20 gadu vecuma, kad viņai tika atklāta anēmija.

Emma Morano dzīvo viena kopš 1938. gada, kad īsi pēc vienīgā dēla pāragras nāves viņa pameta savu vardarbīgo vīru. Visu savu enerģiju jaunības gados sieviete veltījusi darbam – viņa strādājusi pilnu slodzi gan kā fabrikas darbiniece, gan kā pavāre. Nu jau 20 gadus Emma neiziet no sava dzīvokļa, bet pēdējo gadu viņa ir piekalta gultai, vēsta "The Independent".

Sirmgalves ārsts Karlo Brava teic, ka Emmas ilgais mūžs ir fenomens. Mediķis teic, ka Morano kundze saviem gadiem ir itin moža, tomēr ir gandrīz kurla, runā ar grūtībām, kā arī viņas redze nu jau ir pārāk vāja, lai skatītos televīziju.

Foto: Reuters/Scanpix

Jau vēstīts, ka savā 117. dzimšanas dienā ilgdzīvotāja saņēma apsveikumu no Itālijas prezidenta, kas viņai novēlēja "mieru un labu veselību", un uz īsu brīdi tika parādīta tiešraidē valsts televīzijā. Viņa saņēma dāvanas, tostarp savus iecienītos cepumus, kurus viņa ēda, piedzerot pienu.

Emma Morano arī nopūta svecītes, kas uz tortes veidoja skaitli 117, un pajokoja: "Es ceru, ka man tā nav jāsagriež!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!