Foto: Shutterstock
Vai kādreiz esi prātojusi par savas personības dīvainībām? Tās piemīt katram no mums. Šoreiz piedāvājam goodhousekeeping.com apkopotās pazīmes, kas liecina par pārmērīgu tieksmi sasniegt pilnību i visās jomās. Ja tev atbilst vismaz puse no šīm pazīmēm, vari būt droša, ka dzīves tveršana vieglāk un mazāka "iespringšana" uz nevainojamu rezultātu tevi padarīs krietni mierīgāku un laimīgāku.

1. Tu neesi apmierināta, kamēr neredzi rezultātu. Vari strādāt kaut visu nakti, lai prezentācija darbā būtu tieši tāda, kā vēlies, vai arī veltīt visus svētdienu nevainojamas siera kūkas pagatavošanai – protams, tai jāizskatās tieši tāpat kā recepšu grāmatas ilustrācijā!

2. Neizdošanās tevi sagrauj, neraugoties uz faktu, ka ir gūta noderīga pieredze vai arī rezultāti sasniegti daļēji. Tu atkal un atkal analizē visu, kas nogājis greizi, teju ar maniakālu apņēmību uzstādot jaunus mērķus un plānus to nevainojamai realizācijai.

3. Ja tev ir vīzija, tad nekas nespēs tevi apturēt tās pārvēršanai realitātē. Tu vari nedēļām ilgi meklēt nevainojamus masku balles kostīmus bērniem vai arī astoņas stundas no vietas gatavoties darba intervijai, noskaidrojot visus iespējamos faktus, kas parastam mirstīgajam nebūtu pa spēkam, par uzņēmumu, kurā vēlies strādāt. Tev vienkārši ir jābūt vislabākajai! Vienmēr!

4. Tevi burtiski tracina dažādi sīkumi, ko nespēj kontrolēt. Piemēram tas, ka internetā pasūtītie dvieļi realitātē izskatās par toni gaišāki nekā bildēs. Vai arī tas, ka tavi baltie krekliņi nav vienādi balti, vecākajiem esot nedaudz pelēcīgākiem. Saraksts ir teju bezgalīgs…

5. Tu slīgsti nemitīgā prokrastinācijā, kas ir īpaši raksturīga ar perfekcionismu apsēstiem cilvēkiem. Pētījumi liecina, ka perfekcionistiem ir tendence apzināti vilcināt laiku līdz kāda projekta uzsākšanai, jo viņi apzinās, ka īsais laika sprīdis visa paveikšanai liks viņiem mobilizēties un sasniegt vislabākos rezultātus, neraugoties uz negulētām naktīm un pilnīgas izolēšanās no sociālās dzīves.

6. Tu jūties šausmīgi, atklājot, ka dienas gaitā esi paveikusi tikai vienu uzdevumu no savas "to do listes". Tu tā iedziļinājies detaļās un nevainojama gala rezultāta sasniegšanā, ka diena paskrēja nemanot. Un, tā kā pārējie pieci darbi nav paveikti, tu jūties kā neveiksminiece un laika tērētāja.

7. Ja cilvēkiem atzīsti, ka esi slinka, viņi tam netic un uzskata tevi par jukušu. Tā kā perfekcionisti pievērš milzu uzmanību niansēm, konkrētu uzdevumu paveikšanai tiek veltīts vairāk laika, tā samazinot paveiktā darba apjomu un liekot justies kā laika šķērdētājiem.

8. Tu vari atkal un atkal pārdomāt savas kļūdas. Atzīsti to, ja joprojām atceries izgāšanos klavierspēles eksāmenā 12 gadu vecumā.

9. Tevi kaitina situācijas, ja kaut kas nav tā, kā tam, pēc taviem ieskatiem, vajadzētu būt. Piemēram, draudzenes virtuvē nevietā noliktās vīna glāzes (tur taču būtu jāstāv tējas kārbiņām) tevi burtiski dzen izmisumā.

10. Tāpat par perfekcionismu liecina dīvaina izpratne par kārtīgumu – citu cilvēku mājās nevietā noliktas lietas tevi kaitinās, savukārt tevis pašas juceklis ir tieši tāds, kādam tam jābūt, un nevienam nav tiesību to izjaukt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!