Foto: Shutterstock
Lai gan šobrīd pludmales apmeklējumam nav sevišķi pateicīgs laiks, kāda lasītāja vēl joprojām nevar pārdzīvot siltajās dienās notikušo. Kamēr kopā ar draudzenēm labi pavadījusi laiku, ķerot saules starus, sanācis sastapties ar kādu vīrieti, kurš viņu acu priekšā bez jebkādiem kompleksiem sevi apmierinājis. Kā šādās situācijas rīkoties, stāsta pašvaldības policijas pārstāvis un konkrēto gadījumu komentē ārsts psihoterapeits, seksapatalogs.

Ar satraucošu vēsti pie mums vērsās kāda lasītāja, kura nespēja aizmirst nepatīkamās sajūtas, pavadot laiku pludmalē.

"Siltajās dienās kopā ar māsīcu nolēmām doties atpūsties uz jūrmalu, precīzāk – Vecāķu pludmali. Šeit vēlējāmies netraucēti izrauties no saspringtās ikdienas, gozēties saulītē, kā arī nopeldēties, bet bijām pārsteigtas, pat mazliet vīlušās, jo mūsu atpūta noslēdzās ar pavisam nepatīkamu incidentu. Lai gan laiks nebija ļoti karsts, pludmalē cilvēku bija daudz, tāpēc pagāja laiciņš, kamēr atradām piemērotu vietu, kur apmesties. Nesauļojāmies pie pašas jūras, bet gan kāpās, jo tur vēlējāmies būt netraucētas. Pavadot laiku pludmalē, māsīca pamanīja mazliet aizdomīgu vīrieti, kurš staigāja pa priežu mežu ar maisiņu rokās. Jocīgi likās tas, ka viņš ir ielīdis krūmos, bet nodomājām, ka noteikti tāpēc, lai varētu netraucēti pārģērbties. Pošoties mājupceļā, sākām pārģērbties un vākt mantas, pagriezos un ieraudzīju iepriekšminēto vīrieti. Viņš stāvēja dažu metru attālumā un vēroja mūs. Sajutos neomulīgi, jo tik tikko biju pārģērbusi peldkostīma augšdaļu viņa acu priekšā, to pati nemaz negribot. Brīdināju māsīcu un abas kopā nolēmām, ka pārģērbsimies mājās, tāpēc sākām aši vākt mantas, lai varam pēc iespējas ātrāk doties un vilcienu. Atskatoties otrreiz, iestājās šoks – vīrietis nu jau bija apgūlies zemē un bez jebkādiem kompleksiem apmierināja sevi, lūkojoties uz mūsu augumiem. Viņa sejā pamanāms bija laimīgs smaids. Daudz nedomājot, paķērām savas mantas un steidzāmies uz vilcienu, pa ceļam brīdinājām sievietes, kuras bija atbraukušas uz jūrmalu vienas vai ar bērniem, lai ir acīgas un uzmanīgas," stāstā dalās "Viņa" lasītāja.

Kā rīkoties?

Rīgas pašvaldības policijas galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis apstiprina, ka šādi gadījumi siltajā sezonā paliek vairāk, tomēr precīzu datu nav, jo tas pieskaitāms sīkajam huligānismam. Taču policija šādus gadījumus uztver ļoti nopietni, un ir bijuši arī veiksmes stāsti, kuros "mētelīša virinātāji" ir noķerti.

Policijas pārstāvis izvirza īsu rīcības plānu, kā šādās situācijās rīkoties. "No sākuma jāzvana policijai, jāparūpējas uzreiz par to, lai attiecīgie operatīvie dienesti varētu reaģēt. Rīgas pašvaldības policijai ir arī mobilā aplikācija, caur kuru arī ir iespējams ziņot par dažādiem notikumiem, ja nevēlas zvanīt vai tajā brīdī ir sajūta, ka zvanīšana šo cilvēku varētu tikai sadusmot, tad arī šajā mobilajā aplikācijā var uzrakstīt policijai, un arī tad tiks reaģēts. Protams, šādos gadījumos nevajag iesaistīties diskusijās ar pašu vīrieti, nevajag viņam arī nekādā veidā tuvoties," stāsta pašvaldības policijas pārstāvis, piebilstot, ka pēc tam, gluži tāpat kā to darīja sieviete, var brīdināt arī apkārtējos.

"Ja apkārt ir arī kāds cilvēks, kurš varētu palīdzēt šo vīrieti aizturēt, tad var lūgt arī tā cilvēka palīdzību, ja viņš ir pārliecināts par savām spējām, taču jebkuram iedzīvotājam, kurš vēlas aizturēt un iesaistīties šādā veidā, pirms tam ir rūpīgi jāizvērtē, vai viņš to spēs un neapdraudēs sevi, jo primāri tas ir policijas uzdevums, un, ja pats esat pilnībā pārliecināts par saviem spēkiem, tikai tad var iesaistīties, bet varoni tēlot arī nevienam nevajag."

Situāciju komentē arī ārsts psihoterapeits, seksapatalogs Dainis Balodis, norādot uz to, ka šādiem cilvēkiem vienkārši ir pārāk liela un nepārvarama vēlme, un iespējama pieķeršana nav pārāk labs motīvs, lai atturētu šādu personu.

"Kaut kādas seksuālas novirzes viņam piemīt – vuajērisma (seksuāla apmierinājuma gūšana no pretējā dzimuma dzimumorgānu aplūkošanas) forma vai ekshibicionisms (slimīga tieksme atkailināt dzimumorgānus citu cilvēku priekšā) viņam tur bija neapšaubāmi," skaidrojot, ka abi ir krimināli sodāmi un pieder pie psihiatriskiem traucējumiem.

"Es domāju, ka neviens ekshibicionisms nevēlas, lai viņus īsti pieķertu, bet tā vēlme ir pārāk spēcīga, viņa nav kontrolējama. Acīmredzot, arī tā iespējamā noķeršana nav pietiekoši labs motīvs, lai to nedarītu, jo tam īstenībā nevar pretoties. Daudziem cilvēkiem ir nepārvaramas vēlmes, piemēram, kaut vai smēķēšana, un visi zina, ka smēķēt ir slikti, un tāpat smēķē. Jo kamēr tev tas vēzis nav iemeties plaušās, tikmēr tas it kā uz tevi neattiecas. Un līdzīgi, es domāju, ir arī ar šiem cilvēkiem, jo viņiem šī apziņa, ka viņus noķers, it kā ir, bet viņi tomēr vairāk cer, ka viņus nenoķers," stāsta Balodis, šādās situācijās arī aicinot izsaukt policiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!