Latvija ir viena no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kurā vardarbība pret sievietēm un vardarbība ģimenē ir īpaši izplatīta. No partnera vardarbības vismaz reizi dzīvē ir cietusi katra trešā sieviete, katrā otrajā sievietes slepkavībā Latvijā ir vainojams tuvinieks, bet katram trešajam vardarbības upuris dzīvo kaimiņos. Piedāvājam apskatīt sociāla eksperimenta video, kurā tika noskaidrots, kāda ir līdzcilvēku reakcija, kad viņi kļūst par lieciniekiem emocionālai un fiziskai vardarbībai pret sievieti.

Eksperimentā aktieri Vērmanes dārzā, Rīgā, izspēlēja dažādas vardarbības izpausmes pret sievieti, savukārt slēptā kamera fiksēja garāmgājēju reakciju. Rezultātā tika gūts apliecinājums, ka cilvēkus patiešām vardarbība neatstāj vienaldzīgus, taču tiek piedzīvotas iekšējas šaubas par savu drošību, šaubas – vai ir piedienīgi iejaukties svešās attiecībās, un kāds būtu pareizākais iesaistes veids.

Stundas laikā eksperimentam par lieciniekiem kļuva 50 garāmgājēji – no tiem astoņi iesaistījās, mēģinot pārtraukt konfliktu, pieci apstājās, pārdomājot, vai iesaistīties, bet tomēr aizgāja projām. 37 pagāja garām, izliekoties agresīvo strīdu nemanām.

Eksperiments veikts Labklājības ministrijas sociālās kampaņas "Sitieni pie kaimiņiem un savējiem skar arī Tevi" laikā, aicinot līdzcilvēkus neignorēt vardarbību pret sievieti vai vardarbību ģimenē sev līdzās – pie kaimiņiem vai paziņu lokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!