Foto: Анджей Гавриш
Runājot par īstiem džentlmeņiem, kā likums, domājam par sen pagājušiem laikiem. Lūk, viņi, slēpjot acis aiz cilindriem, dziļdomīgi un skumji raugās uz pasauli no pusgadsimta laikā nodzeltējušām Sesila B. Hārtlija sarakstītās "Džentlmeņa etiķetes un pieklājības rokasgrāmatas" lappusēm. Bet lūk – mūsdienu realitāte, kurā lielākā daļa sieviešu sajūsminās, ja vīrietis viņām pasniedz mēteli vai atver automašīnas durvis. Un ja agrāk ar vārdu "džentlmenis" apzīmēja augstdzimušu, labi audzinātu un līdzsvarotu vīrieti, tad tagad, runājot par vairumu stiprā dzimuma pārstāvju, šo jēdzienu var izmantot ja nu vienīgi burtiskā tulkojumā (gentle – maigs, man – vīrietis; ang.) Bet, protams, pastāv arī izņēmumi – tādi vīrieši, kuriem gods un lepnums ir vairāk nekā vārdi.

Vīriešu friziersalonu tīkla "Wood Religion" īpašnieks Edgars Rozenvalds sarunā ar "Delfi" atklāj, kas, viņaprāt, ir galvenā mūsdienu vīriešu problēma, kā arī dalās savās pārdomās par cieņas un attiecību tēmu.

Šķiet, te laiks ir apstājies tajā burvīgajā periodā, kad uzvalks vīrietim bija elegances spicē, bet īsti džentlmeņi salonā iegriezās ne tikai "pielīdzināt bārdu", bet arī pārspriest savas vīriešu darīšanas un vaļaspriekus ar līdzvērtīgiem sarunu biedriem. Kurš gan būtu domājis, ka tradicionālie angļu bārberšopi jeb bārddziņu saloni tik organiski ierakstīsies konservatīvo latviešu mačo dzīves stilā? Edgars Rozenvalds uzskata, ka vietējiem stiprā dzimuma pārstāvjiem jau sen bija vajadzīgs šāda veida stimuls, lai attīstītos.

Par Latvijas vīriešiem

"Pirms trīs gadiem es sāku prātot, kāpēc Latvijas sievietes aizvien biežāk izvēlas ārzemniekus. Padzīvojis Eiropā un ASV, es secināju, ka rietumnieki par sevi vairāk rūpējas, bet vietējiem stiprā dzimuma pārstāvjiem nepieciešams kaut kas īpašs – kaut kas, kas audzina labu gaumi. Tagad redzam, ka mūsu vīrieši sākuši vairāk rūpēties par sevi. Bet, kad es vēl tikai sāku savu biznesu, kontrasts starp Latvijas vīriešiem un ārzemju tūristiem bija ļoti krass. Pēc frizūras un koptēla uzreiz varēja saprast, kurš ir kurš," stāsta uzņēmējs, vienlaicīgi uzsverot, ka ārienei nevajadzētu būt galvenajam vīrieša rūpju objektam.

Foto: Publicitātes attēli

"Atklāti sakot, Latvijā vīrieši ir daudz vājāki par sievietēm. Visapkārt pēkšņi parādījies pārāk daudz nīkuļu, kuru ambīcijas skrien pa priekšu dzīves pieredzei."

"Kāpēc tā notiek? Bieži redzu, kā vīriešus pie mums atved sievietes. Un šīs pašas sievietes apvainojas par mūsu "vīriešu kluba" politiku, grib palikt un kontrolēt procesu! Starp citu, reizēm tādas situācijas nonāk līdz absurdam – dāmas ne reizi vien mēģinājušas pat iekārtot pie manis darbā savus vīriešus, bet es, protams, negrasos sadarboties ar tiem, kas slēpjas aiz brunčiem."

Atklāti sakot, Latvijā vīrieši ir daudz vājāki par sievietēm. Visapkārt pēkšņi parādījies pārāk daudz nīkuļu, kuru ambīcijas skrien pa priekšu dzīves pieredzei.
Edgars Rozenvalds

"Tāda vēlme kontrolēt, manuprāt, ir kaut kāda greiza izpratne par mātes instinktu. Iespējams, problēmas sakne slēpjas tieši tajā. Mums ir samērā daudz nepilno ģimeņu, kurās sievietei vienai pašai vai tandēmā ar vecmāmiņu jāaudzina bērns. Tādās ģimenēs zēni bieži vien pierod pie hipertrofētas sievietes aptekalēšanas un jau pieaugušā vecumā viņi attiecības ar meitenēm veido pēc līdzīga modeļa. Savukārt sievietes kļuvušas tik pastāvīgas, ka ķeras risināt lielāko daļu jautājumu, kuri agrāk tradicionāli bija uz vīrieša pleciem. Bet mēs strādājam ne tikai pie tā, lai vīrietim būtu labs matu griezums. Varam ieteikt, kā ģērbties, bet atsevišķos gadījumos varam izskaidrot arī džentlmeniskas uzvedības pamatus. Jaunākiem puišiem palīdzam pieņemt pareizos lēmumus, bet darām to neuzkrītoši – lai viņiem šķistu, ka to izdomājuši paši. Arī tā tiek veidots vīrišķīgs raksturs," skaidro Rozenvalds.

Foto: Wood Religion arhīvs

Par cieņas nepieciešamību

"Cilvēki vairs neciena tradīcijas un neredz normālus ģimenes piemērus – šīs formulas vairs nav prātos. Nevēloties gaidīt un meklēt kaut ko patiešām vērtīgu, vairums tiekas ar cilvēkiem, kas viņiem absolūti nav piemēroti. Nevajag izmainīties sīknaudā un meklēt kompromisus ar sirdsapziņu. Pārāk liels risks galu galā palikt pie sasistas siles," spriež Edgars.

Attiecībās ir tāpat kā biznesā – jābūt vērīgam, jāanalizē riski, jāciena sevi un partneri. Pilnīgi noteikti nopietnām attiecībām ir nepieciešams izturīgāks fundaments par miesisku pieķeršanos. Patiesums. Bez tā viss beidzas slikti.

Attiecībās nedrīkst pēc pusgada pārvērsties par cilvēku, kurš pa māju slāj treniņbiksēs ar izstaipītiem ceļgaliem – tā ir necieņas izrādīšana pret partneri.
Edgars Rozenvalds

Cieņa ir viena no svarīgākajām lietām ceļā uz veiksmīgām attiecībām, ir pārliecināts Edgars. Tajā pašā laikā viņš uzsver: "Negaidi, ka tevi cienīs, ja pats tajā neko nedosi pretī. Es cienu sevi, tevi un to, ko daru – tas ir mans kredo jebkurā sfērā. Cienīt sevi nozīmē censties darīt visu maksimāli profesionāli. Cienīt citu nozīmē klausīties un sadzirdēt, runāt ar otru un censties kļūt labākam. Attiecībās nedrīkst pēc pusgada pārvērsties par cilvēku, kurš pa māju slāj treniņbiksēs ar izstaipītiem ceļgaliem – tā ir necieņas izrādīšana pret partneri."

Foto: Publicitātes attēli

Par mīlestību

"Es ticu īstai mīlestībai. Tieši abpusējām jūtām. Īsta mīlestība var būt tikai abpusēja, bet viss pārējais – iemīlēšanās, kaislība vai iekāre – ir no citas operas. Ja viens no diviem cilvēkiem mokās, tas nav pareizi. Ja mīlestība beidzas, nav vērts turpināt attiecības bērnu dēļ vai kaut kā citādāk mānīt sevi un apkārtējos. Tas viss galu galā rada vēl negatīvākas sekas un vilšanos."

Par attiecībām un dāvanām

"Attiecībās ir daudz biežāk jāsaka "paldies" un jānovērtē tas, ko dara partneris. Bet sievietes ir jālutina, viņas ir jāapdāvina. Brīnos par cilvēkiem, kuri neizmanto tādu iespēju. Sievietē ir jāiegulda nauda – pēc 30 gadu vecuma vīrietis uzplaukst, sievietei vajag vairāk atbalsta. Un saprātīgs vīrietis to apzinās," uzskata uzņēmējs.

Foto: Publicitātes attēli

Par krāpšanu un maldiem

"Kādēļ cilvēki viens otru krāpj? Daļēji savas nepārliecības dēļ, bet cits – aiz nevēlēšanās dzīvot atbilstoši savam vecumam. Vīrietim, kurš pārkāpis 40 gadu slieksni, nevajadzētu uzvesties kā astoņpadsmitgadniekam un mētāties kaut kādos meklējumos, ar puķu pušķiem rokās, skrienot pakaļ garāmejošām aizraušanām – tas nav nopietni. Tāpat daudzi kļūdaini pieņem, ka viņu attiecības vienmēr paliks "konfekšu-rožu" periodā, bet pēc tam viļas, aptverot, ka tā nebūt nenotiek. Ir jāapzinās, kas un kā notiks tālāk, un apzināti jāpāriet nākamajā līmenī," spriež Rozenvalds.

Sievietē ir jāiegulda nauda – pēc 30 gadu vecuma vīrietis uzplaukst, sievietei vajag vairāk atbalsta. Un saprātīgs vīrietis to apzinās.
Edgars Rozenvalds

"Tiekoties ar vīrieti, sieviete no sirds cer, ka viņš mainīsies, bet tā nenotiek. Bet vīrietis cer, ka reiz sastaptā un iepazītā sieviete nekad nemainīsies. Bet viņa mainās. Ja to saprot un pieņem, viss kļūst vienkāršāk.

Par īstām sievietēm

"Īsta sieviete saprot, ka nepietiek tikai ar skaistuma attīstīšanu. Tādēļ viņai jāattīstās intelektuāli un garīgi, jābūt saviem principiem un jāzina, kādu cilvēku viņa grib sastapt. Varbūt konservatīvi, bet uzskatu, ka īsta sieviete neielaidīsies ar kuru katru. Jo viņai dota spēja mīlēt, bet ar katrām nākamajām neveiksmīgajām attiecībām viņa šo iespēju zaudē."

"Sievietei jābūt stiprai, bet viņai nav jāpakļauj vīrietis un jācīnās par to, kurš būs līderis. Es negribētu atgriezties mājās no darba un tur sacensties ar savu sievieti. Svarīgi saprast, ka mājas – tā ir vieta harmonijai, nevis kara lauks. Sievietes gudrība ir daudz maigākas, diskrētākas varas paušanā."

Tagad pēkšņi visriņķī parādījies tik daudz īdētāju, kaut kādu dīvainu vīriešu dzimuma pārstāvju, kuri klīrējas un žēlojas, kafejnīcā pasūta diētisko jogurtu. Tas kaitina gan normālus vīriešus, gan sievietes.
Edgars Rozenvalds

Par īstu vīrišķību

"Tagad pēkšņi visriņķī parādījies tik daudz īdētāju, kaut kādu dīvainu vīriešu dzimuma pārstāvju, kuri klīrējas un žēlojas, kafejnīcā pasūta diētisko jogurtu. Tas kaitina gan normālus vīriešus, gan sievietes. Īsts vīrietis zina, ko vēlas dzīvē sasniegt, saprot sevi un cenšas kļūt labāks. Galu galā viņam jābūt labai sirdij," rezumē Edgars Rozenvalds.

Foto: Karīna Nastasina un no "Wood Religion" arhīva

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!