Foto: Shutterstock
Vai esi aizdomājusies, kā ar nevēlamajiem matiņiem tika galā tolaik, kad nebija pieejami skaistumkopšanas saloni un rūpnieciski ražoti līdzekļi? Ko nu par to – pat žilešu nebija! Labi, nepārspīlēsim – mūsu tēvzemītē nevaldīja gludās ādas mode, toties Austrumu zemēs tas bija obligāts skaistuma priekšnosacījums, neatkarīgi no sociālās kārtas. Laikā, kad dilstošs Mēness viesojas Mežāža zīmē (kā pašlaik), ir vislabākais laiks šādām procedūrām. Ja nevēlies doties uz salonu, izmēģini procedūru mājās!

Karamele

Šī procedūra ir neiztrūkstoša pirts rituāla sastāvdaļa daudzās Austrumu zemēs.

Katliņā sajauc 10 ēdamkarotes cukura, 20 ml svaigi spiestas citrona sulas (tik daudz var izspiest no vidēja lieluma citrona pusītes) un 80 ml ūdens. Liec uz pavisam lēnas uguns un maisi, līdz gandrīz sāk vārīties. Neuzvāri! Masai jābūt konjaka tonī. Nedaudz atdzesē, tad klāj uz matainajām vietām matiņu augšanas virzienā.

Noņem ar salveti pretēji matiņu augšanas virzienam. Procedūra nav no patīkamajām, toties rezultāts saglabājas pat mēnesi.

Auzu pārslas pret ūsiņām

Ja nevēlami matiņi aug arī uz virslūpas, vari izmēģināt šādu pastu: samaisi pustējkaroti auzu pārslu, 6–8 pilienus citrona sulas un ēdamkaroti medus. Uzzied, kur nepieciešams, un paturi kādas 15 minūtes, pēc tam nomazgā ar siltu ūdeni. Plēst neko nevajag, procedūra vairāk atgādina sejas masku. Te svarīgs ir biežums – viss minētais jāveic 2–3 reizes nedēļā. Pēc mēneša ūsiņu vairs nebūs. Neizmēģināsi – nenoticēsi!

Lai paši izkrīt!

Starp senām receptēm var atrast šādu – sadedzina valrieksta čaumalu, pelnus izšķīdina un ar šķīdumu samērcē matiņu augšanas vietas. Lielākam efektam var dzert riekstu plāno starpsieniņu uzlējumu – pa ēdamkarotei dienā. Lai tiktu pie šāda uzlējuma, nāksies patērēties un pastrādāt – jāizlupina starpsienas no trim kilogramiem riekstu, jāaplej ar puslitru degvīna, jānostādina trīs nedēļas un jāizkāš. (Tiesa gan, recepte nenorāda, vai izkritīs tikai nevēlamie mati, tāpēc – prātīgi!)

Matiņu izkrišanu veicina arī nātru sēklu un eļļas maisījums.

Lai lēnāk ataug

Lūk, vēl viens brīnišķīgās kurkumas (dēvētas arī par turmeriku) pielietojums – sajauc to ar ūdeni līdz krējuma konsistencei un uzklāj uz ādas tūlīt pēc matiņu un depilācijas masas aizvākšanas. Uzklāj plēvi un tur 20 minūtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!