Foto: Shutterstock
Pērn 31. decembrī nebija omas vai pareizās kompānijas Jaunā gada sagaidīšanai? Nekāda vaina, jo 8. februārī svinības var sarīkot vēlreiz un ar vērienu – galu galā tieši tad (un nevis 1. janvārī), līdz ar otro Jaunmēnesi pēc ziemas Saulgriežiem, iestājas Ugunīgā Pērtiķa gads. Ja gribam būt precīzi – pulksten 16:39. Turklāt Ķīnas un citu austrumzemju astrologi ir izveidojuši skaidrus priekšrakstus šim pasākumam. Vai nav lielisks iemesls ballītei?

Kur un kā sagaidīt Pērtiķa gadu

Pērtiķis nav nekāds vientuļnieks, viņam patīk kompānija, un tāpēc tieši labai, draudzīgai, trakulīgai (nevis korporatīvi svinīgai un stīvai) kompānijai ir galvenā loma gada sagaidīšanā. Kur – tas vairs nav tik svarīgi, ja proti ieviest jautrību ar savu klātbūtni vien. Protams, arī dejas, salūts un karnevāls būs īsti vietā. Pērtiķis ir kā Karlsons - "jautrībai ir jābūt, citādi es nepiedalos".

Spīd un laistās

Ja esi nolēmusi līksmot mājās, ņem vērā, ka Pērtiķī ir kaut kas no žagatas – viņam patīk, ka spīd un laistās. Neko darīt, bez spodrināšanas un pucēšanas neiztikt, ja gribam visu smalki pēc priekšrakstiem. Pirms lielās jautrības izstaigāt māju ar svecīti arī nebūs par lieku – ar Uguns stihiju šogad jādraudzējas.

Kā rotāt māju

Pakustini savu radošo prātu un izveido netradicionālus svētku dekorus. Ekscentriskajam Pērtiķim tas patiks, un – jo trakāk, jo labāk. Jo vairāk rotājumu un spīguļu, jo labāks gads sagaidāms. Lai Pērtiķis justos omulīgi, izkarini krāsainas virtenes pie sienām un griestiem – kā liānas džungļos. Īpaša uzmanība jāpievērš spoguļu rotāšanai!

Ugunīgā Pērtiķa gada krāsas: sarkanā visas nokrāsas, dzīvespriecīgā oranžā, izsmalcinātā violetā (tostarp ceriņu un visi pārējie toņi). Turpretī no melnajiem un zilajiem toņiem labāk atturēties. Dekorācijām var izmantot arī zelta, balto, brūno un bēšīgo krāsu. Akcentu uz sarkanām rotām jāliek mājokļa dienvidu, austrumu, dienvidaustrumu un ziemeļaustrumu daļā, brūnos toņus labāk izvietot rietumu un dienvidrietumu daļā. Ziemeļu un ziemeļrietumu daļas dekorēšanai vislabāk izmantot balto un violeto krāsu.

Atceries, ka Pērtiķis mīl garšīgu un – galvenais – dabīgu pārtiku! Galvenais akcents uz galda – liels trauks ar augļiem.

Izvēlies sarkanas, zeltītas vai baltas sveces. Lai pievilinātu veiksmi naudas lietās, novieto sveces uz palodzes. Ģimenes labklājībai – dažas sveces guļamistabā. Karjeras izaugsmei – zeltītas sveces mājokļa rietumu daļā. Ieteicams izvēlēties lielas sveces un novietot tās stikla svečturos. Mājās nav stikla svečturu? Esi radoša un svečturu vietā izmanto glāzes, pudeles vai burciņas, tās apgleznojot vai spoži izrotājot!

Jāpiebilst, ka izdekorēta māja Pērtiķim ies pie sirds arī tad, ja svinības notiks pavisam citur.

Foto: Shutterstock

Dāvanas

Servējam galdu

Galdu vēlams servēt radoši un neparasti, bet ēdieniem piešķirt nepierastas garšas nianses un dekorēt to neparastās formās. Skaisti servēts galds un ar mīlestību gatavoti daudzveidīgi ēdieni būs nākamā gada laimes un veiksmes simbols. Atceries, ka Pērtiķis mīl garšīgu un – galvenais – dabīgu pārtiku! Galvenais akcents uz galda – liels trauks ar augļiem.

Neaizmirsti par Ugunīgā Pērtiķa gada krāsu – ugunīgi sarkano. Galda klājumā jādominē sarkanajai. Pamēģini, piemēram, ar krāsainām lentītēm izrotāt salvetes un galda piederumus un sasiet gaumīgus pušķus, ko piestiprināt galdautam. Zem šķīvjiem paklāj zeltītas folija salvetes. Pērtiķim patiks pompozi rotājumi, derēs arī pērtiķa figūriņa vai ēdamas palmas, ko var pagatavot, uz kanapē kociņiem uzdurot olīvas un galu rotājot ar pētersīļu zariem.

Protams, arī uz galda jābūt svecēm stikla svečturos.

Viegla, bet neparasta ēdienkarte

Sarkanajai un oranžajai krāsai jādominē arī mielasta ēdienos. Apelsīni, tomāti, paprika, bietes, dzērvenes un zemenes – katru ēdienu izgreznojiet ar kādu spilgtu akcentu.

Lai arī vēlama ēdienu pārpilnība, jāatceras, ka ēdieniem ir jābūt viegliem: Pērtiķim nepatīk pārāk trekna un smaga pārtika, toties augļu un dārzeņu salāti viņu ļoti iepriecinās. Astrologi iesaka salātus nelikt lielās un dziļās bļodās, bet labāk pasniegt, servētus nelielās porcijās.

Uzkodās noteikti jābūt sieram, pie kam astrologi apgalvo – jo vairāk šķirņu, jo veiksmīgāks gads gaidāms. Un vēlams, lai šķirņu skaits būtu nepāra.

Pērtiķim pie sirds ies arī karnevāls, un jāpacenšas rast kompromisu starp krāšņiem tērpiem un jautrām izklaidēm.

Šī ir reize, kad pasniegt dažādus kanapē, groziņus (lūk, kur likt salātus!), derēs arī dažādi olu ēdieni.

Gaļas ēdienu izvēlē no cepešiem un karbonādēm tādēļ šoreiz labāk atturēties, bet grilēta putnu gaļa, trusis un visu veidu zivis būs piemērotas svētku galdam. Tā kā nākamais gads paies Uguns stihijā, ideāli būs, ja atradīsiet iespēju pagatavot ēdienu uz atklātas uguns!

Pērtiķis ir saldummīlis – viņš novērtēs efektīgi izdekorētu un garšīgu desertu. Pērtiķis mīl ne vien augļus, viņš priecāsies arī par cepumiem, plātsmaizēm un citiem kārumiem no cepeškrāsns.

Uz galda jāatrodas arī riekstiem – dzīvības un auglības simbolam. Ja izdodas atrast riekstu ar diviem kodoliem, apēd vienu, iedomājies vēlēšanos un otru kodoliņu pārmet pār kreiso plecu. Tad centies klusēt tik ilgi, kamēr kāds tev uzdos jautājumu, uz kuru var atbildēt ar "jā".

Dzērieni, kas neapreibina pārlieku

Dāmas sarkanā, kungi – ar aksesuāriem

Jauno gadu noteikti jāsagaida dabīgu materiālu apģērbā (samts, organza, zīds, atlass, āda), vēlams – sarkanā, tumši sārtā vai bordo krāsā. Derēs arī oranži, zeltīti, dzelteni, perlamutra, koraļļu vai rudie toņi. Ugunīgie un sudrabotie toņi apģērbā nesīs laimi un veiksmi jaunajā gadā.

Stilam jāiemieso skaistums un grācija – minisvārki, kas parāda slaidās kājiņas, vai garās vakarkleitas ar šķēlumu, ampīra kokteiļkleitas ar paaugstinātu vidukli, ar atklātiem pleciem. Kleitām jābūt tādām, kas pievērš uzmanību, tādēļ vēlami bagātīgi rotājumi kakla daļā, jostās. Apģērbam jābūt spožam un elegantam.

Tērpu vēlams papildināt ar uzkrītošiem, ekstravagantiem aksesuāriem. Piemēram, piespraudes stilizēta dzīvnieka veidā, vieglas šalles vai caurspīdīgi apmetņi. No rotaslietām vēlams izvēlēties priekšmetus ar dabīgajiem akmeņiem, ideālajā gadījumā – zeltu un briliantus. Dārglietas brīnišķīgi pasvītros grezno stilu.

Pērtiķis ir kā Karlsons - "jautrībai ir jābūt, citādi es nepiedalos".

Frizūrai vēlams izvēlēties zirgasti vai arī izlaistus, lokās saveidotus matus. Frizūrai ir jāpasvītro dabiskais skaistums un grācija, tā nedrīkst būt pavirša. Grimu veido dabisku un atturīgu, vai arī art stilā, īpaši ieteicami sudrabotie un zeltītie toņi. Smaržas vēlams izvēlēties ar ziedu notīm. Manikīrā krāsu vari izvēlēties atbilstoši tērpam, bet nagu formu veidot dabisku: mākslīgie nagi un nedabiskas formas šajā gadā nebūs aktuālas.

Tauriņš vai oriģināla kaklasaite Pērtiķi iepriecinās, taču uzvalks nav obligāta prasība – var atmest smalko stilu un izvēlēties ko neordināru, pat ekscentrisku. Kārtīgi noskūties un aiziet pie friziera – tā gan ir obligāta prasība!

Atgādinām, ka Pērtiķim pie sirds ies arī karnevāls, un jāpacenšas rast kompromisu starp krāšņiem tērpiem un jautrām izklaidēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!