Foto: Privātais arhīvs

"Yogafunc" ir Aštanga jogas iedvesmota fitnesa joga. Šo salīdzinoši jauno jogas veidu 2011. gadā radīja igauņu pasniedzējs Joke Salokorpi (Jocke Salokorpi). "Pēc daudzus gadus ilgas uzcītīgas Aštanga jogas prakses un pasniegšanas es sajutu radošu impulsu apvienot savu pagātni un tagadni. Radīt kaut ko, kas apvienotu manas fitnesa profesionāļa pagātnes prasmes un zināšanas ar jogas pasniedzēja tagadni," atklāj Joke.

Pirms pievēršanās jogai Joke strādāja par fitnesa treneri un pasniedzēju, kā arī fitnesa produktu menedžeri. Savulaik viņš ir apmācījis daudzus trenerus Somijā un Igaunijā, izveidojis koncepta nodarbības treniņiem uz velotrenažiera, kā arī citas grupu nodarbības vairākos sporta klubos Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā un Dānijā.

Mūzika allaž bijusi Jokes kaislība. "Man patika radīt koncepta nodarbības mūzikas pavadījumā, un tas iedvesmoja izveidot arī "Yogafunc". Vispirms es izdomāju nodarbības koncepciju, kurā jogas pozas būtu apkopotas blokos. Pēc tam pievienoju mūziku, lai katrs bloks būtu vienas dziesmas garumā. Visbeidzot, atlika tikai radīt horeogrāfiju." Pirmā programma tika izveidota 2011. gada pavasarī, un šobrīd klajā tiek laists jau deviņpadsmitais "Yogafunc" izlaidums.

Parasti "Yogafunc" nodarbība ilgst 65 minūtes, taču papildus pieejami arī divi citi nodarbības formāti: "Yogafunc Lite", kas ilgst 55 minūtes, un "Yogafunc Stretch" jeb 45 minūšu versija. Mūzika un horeogrāfija mainās katru sezonu jeb četras reizes gadā.

Kad regejs satiek Čaikovski

Jautāts, kā "Yogafunc" īsti atšķiras no citām jogas nodarbībām, kam fonā skan mūzika, Joke paskaidro, ka "Yogafunc" ir dinamiska nodarbība, kas vingrotājiem met zināmu izaicinājumu, tomēr ir piemērota ikvienam sagatavotības līmenim. Turklāt mūzika kalpo nevis fonam, bet spēlē vienu no galvenajām lomām "Yogafunc" konceptā, izvirzoties priekšplānā. Horeogrāfija jeb pozu secība tiek radīta, balstoties uz izvēlēto mūziku.

"Man patīk mūzika, es izmantoju daudz un dažāda stila un žanru skaņdarbus," stāsta Joke. "Cenšos mūziku izmantot radoši – domāt ārpus rāmjiem. Piemēram, jaunākajā programmā kareivja pozu pildām Čaikovska Gulbju ezera pavadījumā. Taču, lai gūtu priekšstatu par to, kāda mūzika īsti skan "Yogafunc" laikā, pačukstēšu, ka šajā izlaidumā dzirdams arī regejs.

Foto: Privātais arhīvs

Neuztvert dzīvi un jogu pārāk nopietni

Jautāts par ieguvumiem, Joke atzīst, ka nesalīdzina "Yogafunc" ar citiem jogas veidiem, piemēram, hatha jogu vai Aštanga jogu, taču šī nodarbība noteikti nebūs piemērota tiem, kuri vēlas iegūt dziļi medtiatīvu pieredzi, jo mūzika tam gluži vienkārši traucēs. Viens no "Yogafunc" vadmotīviem un galvenajām vērtībām ir prieks. "Yogafunc" sauklis skan: "Have fun. Get fit. Never Quit!" jeb "Priecājies. Esi formā. Nekad nepadodies!".

Tas ir lielisks treniņš fiziskajam ķermenim, kas vairos spēku, uzlabos lokanību, attīstīs līdzsvara izjūtu un palīdzēs apzināties savu ķermeni. Lai arī nodarbībai nav meditatīva rakstura, tā palīdzēs aizgaiņāt nevajadzīgās domas, kas šaudās galvā, un mazinās stresu. "Es uzskatu, ka dzīvi nevajag uztvert pārāk nopietni," savu personīgo filozofiju atklāj Joke.

"Manuprāt, jogu un garīgumu bieži uztver pārāk nopietni un es neredzu tajā nekādu ieguvumu. Arī "Yogafunc" nevajadzētu praktizēt ar nopietnu seju. Priecājieties, esiet formā un nepadodieties!"

Prieka epidēmija izplatās pasaulē

Pirmos četrus gadus "Yogafunc" bija pieejama tikai Igaunijā, taču šobrīd pamazām iziet ārpus tās robežām un tiek piedāvāta arī Somijā un Latvijā. "Yogafunc" aktīvi notiek arī saulainajā Itālijā, kur jau norisinājušās pat pirmās intruktoru apmācības Jokes vadībā. Lai apgūtu "Yogafunc" pamatus, ir jāapmeklē ievadkurss nedēļas nogales garumā. Ja āķis lūpā, apmācību var turpināt vairākos līmeņos, noslēgumā saņemot "Yogafunc" pasniedzēja sertifikātu.

Savukārt vingrotājiem, dodoties uz šo nodarbību iepriekšēja pieredze nav nepieciešama. Joke stāsta, ka "Yogafunc" apmeklē lielākoties sievietes, taču nodarbība ir ļoti piemērota arī vīriešiem, jo prasa fizisku spēku. "Nodarbībās esmu sastapis jaunus un vecus, sievietes un vīriešus, cilvēkus lieliskā formā un ne tik ļoti... Jāņem vērā, ka jūs nenākat uz mierīgu, meditatīvu nodarbību, šeit būs jāpasvīst un, manuprāt, jums tas ļoti patiks!" – pārliecināts ir "Yogafunc" dibinātājs. "Iesācējiem nereti šķiet, ka viņi vēl nav gatavi vienai vai otrai pozai, taču, ticiet man, tā nav! Ir tikai jāatbrīvojas, jābauda, jāelpo un jākustas."

Foto: Privātais arhīvs

Kur un kad izmēģināt "Yogafunc" Rīgā?

No 29. līdz 31. janvārim ikvienam ir lieliska iespēja izmēģināt "Yogafunc" tepat Latvijā – studijā Urban Yoga Rīgas centrā, kur visu nedēļas nogali notiks nodarbības Jūlijas Gerasimovas (Julia Gerassimova) un Martina Pukspu (Martin Pukspuu) vadībā. "Viņi abi ir mani studenti, kas ļoti labi izprot "Yogafunc" konceptu," atklāj Joke. "Jūlija ir mana asistente un atbildēs par "Yogafunc" Latvijā. Martins ir mans partneris, ar kuru kopā aesam radījuši "Yogamasaaz" jeb jogas masāžas konceptu, ko arī varēsiet izmēģināt šajā nedēļas nogalē Rīgā."

Nodarbību grafiks "Yogafunc" izmēģināšanai

Piektdien, 29. janvārī, plkst. 17.00 - 18.30 "Yogafunc" Lite

Vidēji intensīva "Yogafunc" nodarbība, kas īpaši patiks iesācējiem un tiem jogotājiem, kuri ar jogu nodarbojas katru dienu, jo atvieglotā nodarbība sniedz iespēju dažādot un līdzsvarot savu jogas praksi bez lielas papildu slodzes.

Sestdien, 30. janvārī, plkst. 12.00 - 13.30 "Yogafunc" Stretch

Visvienkāršākā "Yogafunc" nodarbība, kurā vairāk pievēršamies stiepšanās vingrinājumiem, izlaižot "Yogafunc" pilnās secības spēka un izturības pozas. Piemērota visiem, kuri vēlas piedzīvot maigāku jogu, īpaši parūpējoties par muskuļu pastiepšanu un dziļāku iedarbību uz locītavām.

Svētdien, 31. janvārī, plkst. 11.30 - 13.30 "Yogafunc" pilnā versija

Vispusēji līdzsvarota un visaptveroša nodarbība, kuras rezultātā kļūstam lokanāki, stiprāki un priecīgāki.

Papildu informācija Urban Yoga mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!