Foto: Publicitātes foto
Šodien arvien vairāk un vairāk runā par pozitīvās domāšanas nozīmi mūsu dzīvē - tās labvēlīgo ietekmi uz emocionālo un fizisko labsajūtu. Bet ir diezgan jāpiepūlas, lai sāktu domāt pozitīvi, tas ir, iemācīties skatīties uz situācijām pozitīvā veidā un pamanīt mazus brīnumus ikdienas rutīnā, tādu kā zaļā gaisma ceļā uz darbu vai gardas brokastis ar kafijas tasi un brokasteriem "belVita". Mēs arī varam paši ieviest savus rīta rituālus, koncentrējot pozitīvas domas, sniedzot enerģiju rītam un iedvesmu visas dienas garumā.
Pozitīva domāšana ir laba un noderīga šeit un tagad

Iespējams, lielākā daļa neticīgi bildīs, ka ir grūti runāt par pozitīvas domāšanas priekšrocībām, uzskatot, ka īstenībā dzīve ir diezgan drūma un nesniedz prieku. Tomēr der ievērot zelta likumu - mūsu apkārtējā vide vistiešākajā mērā ir atkarīga no tā, kā mēs jūtamies, un mūsu iekšējais starojums padara apkārtni gaišāku un krāsaināku.

"Mūsu ķermenis un emocijas ir mūsu domu  pakļautībā. To pierāda cilvēka stāja, ķermeņa valoda. Ja cilvēks ir pozitīvs un pārliecināts par sevi, viņš stāv stingri uz abām kājām, ir enerģisks un aktīvi sazinās ar apkārtējiem. Ietekmējoties no sliktām un nomācošām domām, mūsu ķermenis ieņem citu pozu, seja kļūst drūma, acu skatiens nereti vērsts uz leju un mazinās vēlme draudzīgi sarunāties. Izrādās, ka 90% slimību izraisa tieši negatīva domāšana! Bailes, dusmas, skaudība un stress izraisa destruktīvus procesus un spriedzi organismā. Savukārt pozitīvas domas stimulē "laimes hormona" endorfīna izdalīšanos, kas ļoti labi dziedē visas brūces un stabilizē vēlamus procesus organismā, " saka personīgās meistarības trenere, Personības pilnveidošanas centra direktore Indra Melbārde.

Foto: Publicitātes foto
Bet kas tad īsti ir pozitīva domāšana? Tie, kas domā, ka pozitīva domāšana ir aizsargreakcija un cenšas ignorēt realitāti, maldās. Vispirmām kārtām tā ir spēja saskatīt plusus katrā situācijā, kas ir labs tieši šeit un tagad. Tikai no mums pašiem ir atkarīgs, vai sarežģītā situācijā mēs spēsim atrast ieguvumus un sameklēt risinājumus, vai varēsim izprast ikdienas jēgu un baudīt katru mirkli.

Protams, nav iespējams domāt pozitīvi visu laiku - tas būtu neadekvāti. Bet mums ir jāprot pateikt sev "stop!", kad sliecamies citai galējībai - negatīvai domāšanai. "Mums ir jāprot apturēt tā saucamās "automātiskās domas", kas noved līdz uzstādījumam "Es esmu neveiksminieks", "Man nekad neveicas", "Man noteikti klāsies slikti" un tīši mainīt šādas domas uz pozitīvām. Tas patiešām ļauj justies laimīgākiem un atbildīgiem par savu dzīvi," uzsver Indra Melbārde.

Jāmācas saskatīt un baudīt ikdienas brīnumus

Saskaņā ar Melbārdes vārdiem, jēgpilni mērķi un rīcība iedvesmo domāt pozitīvi. "Nav laika negatīvām domām. Pozitīvo rada pozitīva vide, aktīva, mērķtiecīgas darbības un draudzīgi cilvēki. Mums jāskatās uz dzīves gaišo pusi, ievērojot mazus brīnumus un baudot prieku, ko tie mums sniedz."

Ikdienā mums apkārt ir tūkstošiem skaistu lietu - sākot ar mīļotā cilvēka ielikto brokasteru "belVita" paciņu somā līdz plaukstošiem pumpuriem kokos. Tas viss pārvēršas par maziem brīnumiem, kad mēs iemācāmies tos pamanīt un novērtēt.

"Bieži vien problēmas rodas tad, kad cilvēks spēj priecāties tikai par grandiozām, neparastām lietām, nevis bauda mazus notikumus. Tomēr pirmais solis pozitīvās domāšanas virzienā ir apzināti manīt savu attieksmi un sākt priecāties par mazām lietām, piemēram, ik rīta rituāliem. Tad visa turpmākā diena sniedz gandarījumu un dzīvesprieku," saka personīgās meistarības trenere.

Mazi rīta rituāli sniedz mums enerģiju un padara dienu krāšņāku

Pozitīvas domāšanas nozīmi, dienu iesākot, uzsver Indra Melbārde: "Iesākot dienu ar pozitīvām domām, tu jutīsies enerģijas pilna, varēsi paveikt daudz vairāk un ilgāk saglabāsi možumu. Turklāt tu uzlādēsi ar pozitīvo enerģiju visu apkārtējo vidi - iepriecināsi savus mīļos cilvēkus vai kolēģus un sniegsi viņiem enerģiju visam rītam."

Starp citu, ikviens no mums var radīt savus mazos personīgos rīta rituālus, kas sniedz enerģiju visam rītam un padara dienu krāšņāku.  "Piemēram, piecelies agrāk un nestāvi kaitinošajos auto sastrēgumos! Vai arī nododies patīkamajām ūdens procedūrām dušā, kam seko daži uzmundrinoši fiziski vingrinājumi. Tāpat prieku sniedz vienkāršas, bet sirsnīgas sarunas ar ģimeni pie brokastu galda. Un atceries sev regulāri atgādināt to, ka "Šī diena būs ļoti veiksmīga", "Es viegli atrisināšu jebkādus uzdevumus" utt." - iesaka personīgās meistarības trenere.

Tādā veidā pozitīvas domas par patīkamām lietām un nelieli rituāli ik rītu ne tikai novirza mūsu uzmanību no ierastās rutīnas, bet arī garantē veiksmīgu dienu. Piekritīsi taču - apziņa un sajūta, ka viss ir labi, spārno!

Kaspars Ozoliņš, sporta kluba "Veselības fabrika" treneris,

Foto: Publicitātes foto
"Noskaņojos uz pozitīvo un diena ir izdevusies!" Rīts parasti man sākas ar pastaigu svaigā gaisā un kārtīgām brokastīm. Tā kā mana ikdiena lielākoties sastāv no fiziskām aktivitātēm, pasniedzot nodarbības sporta klubā "Veselības fabrika", man ir svarīgi būt enerģijas un spēka pilnam. Pilnvērtīgas brokastis, kas sastāv no šķiedrvielām un saliktiem ogļhidrātiem, ir pirmais un pats svarīgākais solis šajā virzienā.

Lai gūtu iedvesmu un spētu aizraut ar sportu arī pārējos, es regulāri stundu staigāju pa parku ar saviem suņiem. Tas man palīdz noskaņoties izaicinājumu pilnai dienai. Ne mazāk svarīgi ir koncentrēties uz tām pozitīvajām lietām, ko diena nesīs, un nekavēties pārdomās par dzīves ne tik rožainiem brīžiem. Ja no paša rīta esmu noskaņojies uz pozitīvo, tad šaubu nav - diena būs izdevusies!

Rīta rituāli, kas ļauj saglabāt enerģiju 4 stundas:

  • aromātiska tēja ar brokasteriem "belVita" kopā ar jaukajiem kolēģiem
  • plats smaids savam izspūrušajam atspulgam spogulī
  • radoši izpušķots brokastu galds

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!