Foto: Publicitātes foto
Pat visdārgākais sejas krēms būs nevērtīgs, ja tas nebūs piemērots jūsu ādai. Vēl sliktāk – nepiemērots krēms kairina ādu, tā kļūst sārta, sūrst, plaisā vai parādās izsitumi. Nepareizas kopšanas dēļ var ciest ne tikai sejas, bet arī visa ķermeņa āda. Tāpēc, izvēloties ādas krēmu vai mazgāšanās līdzekli, būtu jāzina daži noteikumi.

Krēmu ieteicams izvēlēties pēc sejas ādas tipa: taukaina, jaukta, normāla, sausa vai ļoti sausa. Taukainai ādai visvairāk piemērotas būs maigas un mitrinošas emulsijas, kas piešķir matētu izskatu, losjoni vai krēmi. Ja āda ir sausa, to nepieciešams ne tikai mitrināt, bet arī barot. Līdzīgs noteikums ir spēkā arī sejas mazgāšanas līdzekļiem vai dušas līdzekļiem – ja pēc sejas ādas nomazgāšanas ir sajūta, ka tā ir savilkta, mazgāšanas līdzeklis nav piemērots, nepieciešamas taukainākas konsistences līdzeklis, piemēram, parastā putojošā mazgāšanas līdzekļa vietā jāizvēlas tīrošais pieniņš vai mazgāšanas līdzeklis, kas satur mitrinošo un barojošo glicerīnu. Kaut arī šo ādas kopšanas pamatlikumu zina katra, tomēr ar to vien noteikti nepietiks, lai izvēlētos vispiemērotāko krēmu vai mazgāšanas līdzekli.

Pirms krēma izvēlēšanās nepieciešams pievērst uzmanību ne tikai ādas tipam, bet arī gadalaikam. Pavasarī un vasarā ieteicams izvēlēties vieglākas konsistences krēmus ar saules aizsargfiltru. Gada aukstajā laikā nedrīkst aizmirst ādas mitrināšanu, tomēr, ejot ārā, tā ir jāpasargā arī no aukstuma, lietojot nedaudz taukaināku krēmu. Dermatologi iesaka atcerēties vienkāršu noteikumu: ja jūsu āda vasarā ir normāla, ziemā vajadzētu izvēlēties krēmu sausai vai jutīgai ādai. Ja āda vasarā ir sausa, ziemā ir ieteicams izvēlēties krēmu, kas paredzēts ļoti sausai vai pat atopiskai ādai. Ja vasarā ādai uzklājat gelus vai emulsijas, ziemā būtu jālieto mitrinošie krēmi.

Pārāk sauss gaiss telpās, vējš, pilsētas piesārņojums ādu pastāvīgi kairina, tā pamazām kļūst aizvien jutīgāka. Tāpēc ieteicams ļoti rūpīgi caurskatīt ādas kopšanas līdzekļu sastāvu. Patīkami smaržojoši un jaukas krāsas sejas krēmi vai mazgāšanas līdzekļi ir vilinoši, tomēr var kairināt ādu vai pat izraisīt alerģiju. Vislabāk, ja to sastāvā nav ne aromatizētāju, ne parabēnu, ne krāsvielu. Parasti dermatologi iesaka ne tikai pievērst uzmanību tam, vai līdzeklī nav šo trīs sastāvdaļu, bet līdzekļus iegādāties aptiekā. Aptiekās piedāvātie krēmi tiešām būs dermatologu pārbaudīti un saturēs noderīgas aktīvās vielas. Piemēram, ja āda ir sausa un jutīga, krēma sastāvā būtu jābūt E vitamīnam un dabīgiem lipīdiem, kuri atjaunotu dabīgo ādas barjeru un dziļi barotu, kāds, piemēram, ir "Decubal" "Original Clinic Cream" krēms.



Bieži sastopama kļūda ir paļaušanās uz tā saucamajiem ekoloģiskajiem krēmiem, kas gatavoti no nerafinētām eļļām un sviestiem. Dabīgajās vielās ir daudz alergēnu, to dēļ var rasties izsitumi, sarkani plankumi vai sākties nieze. Neapstrādātu eļļu vai sviestu molekulas ir pārāk lielas, lai iekļūtu dziļi ādā, un var iedarboties tikai uz pašu ādas virspusi. Tāpēc dermatologi uzskata, ka vislabāk ir kombinēt dabīgo un zinātnes atklājumus. Piemēram, "Decubal" "Face Vital Cream" satur aktīvās vielas, tādas kā sviestkoka eļļa, E vitamīns un B3 vitamīns, bet tas izgatavots, izmantojot visjaunākās ādas kopšanas tehnoloģijas, tāpēc ādu labāk mitrina un pabaro. Turklāt tas ātri iesūcas un ir ideāli piemērots kā grima pamats.

Sejas ādas kopšanai izmantojiet "Decubal" "Face wash" mitrinošas putas – tās efektīvi attīra sejas ādu no taukiem un netīrumiem, to nesausinot. Satur glicerīnu, kas kopj un mitrina, kumelītes, kas nomierina ādu un novērš kairinājumu un pantenolu (vitamīnu B5), kas aktivizē ādas šūnu atjaunošanos.

Par ķermeņa ādu jārūpējas tieši tāpat, kā par sejas ādu. Arī tā tieši tāpat noveco, iekaist no sala, saules, raupjiem audumiem un pārāk biežas mazgāšanas. Īpaši stipri katru dienu cieš roku āda. Ja tā sasprēgā, ir apsārtusi vai pat saplaisā, lietojiet treknu krēmu, kas paredzēts elkoņiem un ceļgaliem. "Decubal" "Original Clinic Cream" satur glicerīnu un lanolīnu, kas mitrina un mīkstina ādu, ar dabīgiem lipīdiem (38 %), kas pasargā ādu no mitruma zaudēšanas. Sastāvā esošais dimetikons uz ādas virsmas veido aizsargslāni, tā pasargājot ādu no arējas iedarbības, ļaujot ādai elpot. "Decubal" "Lips & Dry spots balm" – īpaši mitrinošs un remdējošs balzams sausām un sasprēgājušām lūpām, kā arī īpaši sausai un bojātai ādai piem, ja ir saplaisājusi nagu kutikula vai sausi ādas plankumi. Satur lanolīnu, kas pastiprināti veicina ādas reģenerāciju.

Ķermeņa ādas kopšana jāsāk jau dušā. Visi zina, ka ziepes nežēlīgi sausē ādu, tomēr bieži kļūdās, izvēloties dušas želeju, kas patīkami smaržo, ir krāsaina un jauki puto. Tā ir šķidras ziepes, kas ādai nav īpaši draudzīgas. Tāpēc vislabāk lietot mazgāšanās eļļu. Tā ādu ne tikai nomazgā, bet arī pabaro. Ja āda ir ļoti sausa, pēc mazgāšanās rodas stiepšanas sajūta un nieze, ieteicams ādu palutināt ar ķermeņa eļļu, kura bagātināta ar E vitamīnu un kumelīšu ekstraktu. Tāda ir "Decubal" "Shower & Bath oil" ķermeņa eļļa, kas nomierinās un pasargās jutīgu un sausu ādu.

Smaržojošs ķermeņa krēms ir liels vilinājums, tomēr tā smarža ātri pazūd, bet mākslīgās krāsvielas var nopietni kairināt ādu. Patīkamai smaržai visas dienas garumā domātas smaržas, bet ķermeņa krēmu vajadzētu izvēlēties tāpat kā sejas krēmu – sastāvā nebūtu jābūt ne parabēniem, ne krāsvielām, ne aromatizētājiem. Parasti ķermeņa ādai nepieciešama spēcīgāka barošana nekā sejas ādai, tāpēc ir vērts izvēlēties sausai ādai paredzētu krēmu. Piemēram, tādu, kurā ir dabīgā lanolīna eļļa, kas veido aizsargslāni un palīdz atjaunot dabīgo mitruma līdzsvaru. Sastāvā vajadzētu meklēt arī dimetikonu, kas palīdz aizturēt mitrumu, lai āda tiktu ilgāk mitrināta.

Rakstu atbalsta UAB Sicor Biotech filiāle Latvijā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!