Foto: Publicitātes foto
Cukurs, tāpat kā visi citi ogļhidrāti, satur enerģiju – 4 kilokalorijas vienā gramā vielas. No ogļhidrātiem iegūtās kalorijas palīdz mums papildināt ikdienas aktivitātēm nepieciešamos enerģijas krājumus.

Ja mēs enerģiju ar uzturu uzņemam lielos daudzumos un to neiztērējam ar savām ikdienas aktivitātēm, tad pārpalikums sāk uzkrāties zemādas tauku slānī kā enerģijas rezerve nebaltām dienām. Savukārt pārāk lieli taukaudu uzkrājumi apgrūtina sirdsdarbību, paaugstina asinsspiedienu, veicina cukurslimības attīstību.

Parasti, runājot par produktiem pievienotā cukura daudzumu, tiek minēti 10% no dienā uzņemto kaloriju daudzuma. Piemēram, 2000 kilokaloriju ēdienkartē cukurs varētu dot 200 kilokalorijas, tas būtu ap 50 gramiem. Te gan jāatcerās, ka šajā daudzumā tiek rēķināts gan pašu pieliktais, piemēram, pie tējas vai vārot putru, gan ražotāja iestrādātais cukurs gatavajos pārtikas produktos, piemēram, jogurtos, limonādēs, konditorejas izstrādājumos utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!