Ar margarīnu bieži vien saistās dažādi nostāsti, priekšstati, bet kas tad īsti ir šis produkts, kas mūsdienas atrodams gandrīz vai uz katras ģimenes galda.

Kas ir margarīns?

Margarīnam ir gara un interesanta vēsture. Tas 1869. gadā tika radīts kā aizvietotājs sviestam, kas šajā laikā bija liels deficīts. Nosaukums "margarīns" cēlies no grieķu valodas vārda margaritari, kas tulkojumā nozīmē "pērle".

1935. gadā margarīnam pirmo reizi tika pievienoti A un D vitamīni. T.s. mīksto margarīnu sāka ražot 1955. gadā, sākot to pildīt plastmasas kastītēs. Līdz tam margarīns bija ciets un tika tirgots gabaliņos, līdzīgi kā sviests.

1960. gados uztura speciālisti konstatēja, ka cilvēki pārtikā lieto pārāk daudz piesātināto jeb "slikto" tauku, jo īpaši Skandināvijas valstīs, kas noved pie sirds un asinsvadu slimībām un augstu mirstību no šīm slimībām. Tāpēc tika uzsākts darbs pie jauna veida margarīna ražošanas, kas saturētu vismaz 40 % polinepiesātināto jeb "labo tauku". Un pavisam drīz, 1963. gadā, pārdošanā nonāca margarīns BECEL, kas tika atzīts par lielisku līdzekli holesterīna līmeņa samazināšanai asinīs.

Arī margarīna ražošana turpināja attīstīties. Mūsdienās margarīns ievērojami atšķiras no tā margarīna, kas tika piedāvāts cilvēkiem pirms 137 gadiem. To izgatavo no kvalitatīvām augu eļļām, apstrādājot tā, lai tās saglabātu visas eļļai raksturīgās labās īpašības un uzturvērtību. Tas ir kļuvis par nozīmīgu uztura sastāvdaļu cilvēkiem, jo īpaši tiem, kam ir problēmas ar holesterīnu vai kuri izvēlējušies uzturā vispār nelietot dzīvnieku produktus. Daudzās valstīs, piemēram, Spānijā, margarīns iekļauts veselīga uztura piramīdā kā nozīmīgs neaizvietojamo taukskābju avots.

Daudzi baidās uzturā lietot margarīnu t.s. transtauku dēļ. Šeit jāpiezīmē, ka kopš 90. gadu vidus margarīna ražotāji ir strādājuši pie tā, lai margarīns šos taukus nesaturētu. Tāpēc mūsdienās margarīnā šo transtauku praktiski nav vai arī tie ir ļoti mazā daudzumā (vidēji 0,5 g uz 100 g produkta, sviestam tas ir aptuveni 5 % no kopējā produkta svara). Katrā ziņā, iegādājoties dažādus produktus (tai skaitā sviestu margarīnu, t.s. miksētos produktus, u.c.), vajadzētu šim aspektam pievērst uzmanību, jo transtaukiem nevajadzētu pārsniegt 1 g robežu uz 100 gramiem produkta. Atgādinām, ka transtaukiem dienas uzturā nevajadzētu pārsniegt 2,5 - 3 gramus, citādāk tie sāk samazināt asinīs esošā "labā" holesterīna līmeni.

Izšķir triju veidu margarīnus:  

  • Cietie margarīni, kas paredzēti galvenokārt gatavošanai.
  • Tradicionālie margarīni, kas paredzēti ziešanai uz maizes un satur piesātinātos taukus, visbiežāk gatavoti no augu eļļām.
  • Margarīni ar augstu mononepiesātināto un polinepiesātināto taukskābju saturu, gatavoti no saulespuķu, linsēklu, sojas, rapšu vai olīveļļas. Šīs taukskābes mēdz saukt arī par neaizvietojamajām taukskābēm, kas cilvēkam ir ļoti nepieciešamas.

Tāpēc, pērkot margarīnu, pievērsiet uzmanību tā sastāvam, jo tikai visaugstvērtīgākais margarīns satur šīs cilvēkam vajadzīgās taukskābes. Pārējos margarīnus var izmantot ēdienu gatavošanā.

Kā pagatavot margarīnu?

Nepieciešamais:

  • 30 g palmu eļļas
  • 2. ēd. k. augu eļļas (rapšu, saulespuķu, olīveļļa vai cita, kas Jums garšo)
  • 2 tēj. k. piena vai dabiskā jogurta
  • 2 tēj. k. olu dzeltenuma
  • sāls, pipari, citrona sula, zaļumi pēc garšas.

Gatavošanas process:

Palmu eļļu ieliek traukā un izkausē (eļļu var karsēt ūdens peldē, var arī izmantot mikroviļņu krāsni).

Trauku ar izkausēto eļļu ielej lielākā bļodā, kas pildīta ar ledu vai ļoti aukstu ūdeni, tad pievieno augu eļļu un saudzīgi samaisa.

Masai pievieno 2 tējkarotes piena un 2 tējkarotes olu dzeltenuma. Samaisa, līdz iegūst viendabīgu, stingru masu (var izmantot arī mikseri, bet tas jāieslēdz mazākajā ātrumā).

Pēc garšas pievieno sāli, piparus, zaļumus, u.c. Margarīns gatavs!

Iesakām noskatīties arī videopamācību (margarīna pagatavošanas procesu rāda un stāsta Diāna Zande):

Kādēļ margarīns ir labs visai ģimenei, jo īpaši bērniem

  • Tas satur "labos" taukus - augu taukus, līdz ar to tajā praktiski nav holesterīna.
  • Augu tauku svarīgākā sastāvdaļa ir neaizvietojamās taukskābes (Omega-3 un Omega-6), kas nepieciešamas šūnām un to augšanai. Šīs taukskābes organismam ir ļoti nepieciešamas, bet tas pats šīs taukskābes saražot nespēj, tāpēc tās ir jāuzņem ar uzturu.
  • Margarīns, pagatavots no kvalitatīvas augu eļļas, bagātīgi satur E vitamīnu.
  • 4 rupjmaizes šķēles ar margarīnu (20 g) nodrošina to pašu Omega-3 daudzumu, ko sniedz 463 g laša vai 16,5 saujas Indijas riekstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!