Foto: Philips
Vai tevi satrauc asiņojošas smaganas? Vai zini, ka smaganu asiņošana var novest pie agrīna zobu zaudējuma? Zobārstam bieži vien nākas dzirdēt sūdzības par asiņojošām smaganām. Ir cilvēki, kurus tas satrauc, tomēr liela daļa pacientu to uzskata par normālu parādību. Noskaidrosim patiesību - vai satraukumam ir pamats?

Smaganu asiņošana liecina par iekaisumu periodonta audos un, lai gan ir dažādi faktori, kas to var pastiprināt un ietekmēt, galvenie iemesli ir nepareizs uzturs un slikta mutes dobuma higiēna. Vai zināji, ka zobu aplikumā dzīvo miljoniem baktēriju, kas izdala dažādus toksīnus? Līdz pat 400 dažādas mikroorganismu sugas, to radītie toksīni un ēdiena paliekas veido aplikumu, kura uzkrāšanās smaganu rievā liek sarosīties imūnajām šūnām – tās lielā daudzumā nokļūst smaganu audos, attīstās iekaisums, palielinās asinsvadu caurlaidība un pat viegls pieskāriens izsauc asiņošanu. Iekaisumu smaganās sauc par gingivītu, bet, tam progresējot tālāk, attīstās periodontīts – iekaisums kaulā, kas apņem zobu, – notiek kaula destrukcija, tas atkāpjas un, vienkāršākiem vārdiem sakot, zobam apkārt esošais balsts pamazām izzūd. Tieši šis ir viens no galvenajiem iemesliem agrīnam zobu zaudējumam.

Aprakstītais, protams, ir tikai viens no iespējamajiem scenārijiem. Nepareizi uztura paradumi un slikta mutes dobuma higiēna rada zobu bojājumus, sliktu elpu, palielina infekciju un sistēmisko slimību attīstības risku.

Vislabākais veids, kā to novērst, ir regulāra un kārtīga zobu tīrīšana ar fluorīdu saturošu zobu pastu. Svarīgs ir ne tikai tīrīšanas ilgums, bet arī tehnika. Aplikumu nav iespējams vienkārši aizskalot vai notīrīt ar dažām ātrām zobu birstes kustībām. Tam nepieciešamas laiks un pacietība. Arī spēks nepalīdzēs. Zobi ir jātīra ar mīkstu zobu birsti, ātrām kustībām, nepielietojot lielu spēku. Arvien vairāk zobārstu visā pasaulē un arī Latvijā labākam rezultātam iesaka izmantot "Philips Sonicare" elektrisko zobu birsti.

Mazliet paradoksāli, ka laikmetā, kurā visi dzenas pēc jaunākajām tehnoloģijām, zobu tīrīšanai tiek lietota birstīte, kas funkcionāli neatšķiras no tās, ko lietoja cilvēki pirms tūkstošiem gadu. Mēs taču saprotam, ka jaunākie putekļu sūcēji darbojas labāk, datori strādā ātrāk un foto kameras pat telefonā pārspēj savus priekšgājējus. Bet kāpēc mēs neuzticamies elektroniskajām zobu birstēm?

Ir zinātniski pierādīts, ka elektriskās zobu birstes neizraisa smaganu atkāpšanos, tieši pretēji – elektriskā zobu birste nodrošina maigu smaganu masāžu, kas uzlabo asins cirkulāciju un pateicoties efektīvai aplikuma noņemšanai, smaganu veselība strauji uzlabojas. Tīrot zobus ar manuālo zobu birsti tiek pielietots lielāks spēks, kā rezultātā iespējamas smaganu recesijas un zoba emaljas bojājumi. Tieši tāpēc pacientiem ar zobu nodilumu un atsegtu dentīnu tiek rekomendētas elektroniskās zobu birstes, lai izvairītos no turpmākas abrāzijas.

Pirmā "Philips Sonicare" zobu birste tika izgatavota atbilstoši Amerikas Periodontoloģijas akadēmijas prasībām ar mērķi veicināt iekaisuma audu atjaunošanos un stiprināt smaganas. Sadarbojoties ar zobārstniecības speciālistiem, "Philips" ir radījis inovatīvu sonic tehnoloģiju, kas būtiski atvieglo un uzlabo zobu tīrīšanu, efektīvi noņem aplikumu, padarot zobus baltākus, kā arī uzlabo smaganu veselību.

Sonic tehnoloģija izraisa birstes sariņu vibrāciju un sašķeļ aplikumu ar frekvenci 31000 birstes kustību minūtē, birstes galviņai kustoties augšup un lejup. Klīniskie pētījumi pierāda, ka zobu birste sašķeļ aplikuma slāņus arī grūti aizsiedzamās vietās. Ar manuālo zobu birstīti tiek veiktas apmēram 300 kustību minūtē. Atšķirība ir ievērojama gan skaitļos, gan rezultātā. "Philips Sonicare" birstīte ir lielisks ieguldījums mutes dobuma veselībā. Rezultātus pamanīsi ne tikai tu, bet arī tavs zobārsts!

Raksts tapis sadarbībā ar RSU stomotoloģijas institūta zobārsti Aneti Sopuli!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!