Foto: Publicitātes foto
Latvijā ir vieni no augstākajiem rādītājiem mirstībai no sirds un asinsvadu slimībām (SAS) Eiropas Savienībā, turklāt šīs slimības skar arī salīdzinoši jaunus cilvēkus. Ir aprēķināts, ka mirstību no SAS būtu iespējams samazināt par 80%, ja vien cilvēki apzinātos un laikus reaģētu uz riskiem, kas paaugstina iespēju saslimt ar SAS. Pārbaudi, cik daudzi no galvenajiem riskiem attiecas uz tevi!

Mans vecums ir virs 45 gadiem

45 gadi ir robežšķirtne, pēc kuras risks saslimt ar SAS ievērojami palielinās, tāpēc, sasniedzot attiecīgo vecumu, ir jāsāk pievērst īpaša uzmanība tādiem rādītājiem kā holesterīna līmenis, asinsspiediens u.c. Lai pārliecinātos, ka viss ir normāli, vēlams regulāri apmeklēt ģimenes ārstu, lai veiktu nepieciešamās pārbaudes.

Man ir paaugstināts holesterīna līmenis vai es jau lietoju zāles tā pazemināšanai

Paaugstināts holesterīna līmenis ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē saslimšanu ar SAS. Diemžēl, kā parāda aptauju rezultāti, daudzi Latvijas iedzīvotāji nekad nav to pārbaudījuši, kas pats par sevi jau ir risks. Ja arī tu esi viens no viņiem, tad šo neziņu noteikti vajadzētu labot. Ja holesterīna līmenis ir paaugstināts, tad nepārbaudoties pats to pamanīsi tikai tad, kad būs jau par vēlu.

Man ir paaugstināts asinsspiediens vai es jau lietoju zāles tā pazemināšanai

Vēl viens rādītājs, kam vajadzētu sekot līdzi, ir asinsspiediens. Lai gan iespēja pašam pamanīt, ka ar asinsspiedienu nav kaut kas kārtībā, ir lielāka, nekā tas ir holesterīna gadījumā (par paaugstinātu asinsspiedienu liecina galvassāpes, elpošanas grūtības, deguna asiņošana u.c.), tomēr var gadīties arī tā, ka pats cilvēks neizjūt nekādus traucējumus.

Man ir diagnosticēta koronārā sirds slimība

Koronārā sirds slimība ir hroniska saslimšana, ko izraisa sašaurināti vai pilnībā nosprostoti asinsvadi sirds muskulī, kas tādējādi netiek pietiekami apgādāts ar skābekli, un sekas var būt pat letālas. Galvenais slimības simptoms ir sāpes aiz krūšu kaula, bet arī koronāro sirds slimību diemžēl var nepamanīt.

Man ir cukura diabēts

Aptuveni 25% cukura diabēta slimnieku par saslimšanu pat nenojauš. Īpaša uzmanība jāpievērš tad, ja šī slimība ir skārusi kādu ģimenes locekli vai ja ir liekais svars.

Es smēķēju

Smēķēšanas atmešana ir viena no lietām, kā pats saviem spēkiem var visefektīvāk samazināt risku saslimt ar SAS. Ja tomēr pats nespēj pateikt "nē" šim neveselīgajam paradumam, tad zini, ka pēc palīdzības vari vērsties arī pie ģimenes ārsta.

Laiks, ko veltu fiziskām aktivitātēm, ir nepietiekams

Pietiekamas fiziskās aktivitātes nozīmē, ka nedēļā tiek sportots ne mazāk kā 75 minūtes augstā intensitātē, vai arī vairāk nekā 150 minūtes vidējā intensitātē.

Man ir liekais svars

Šajā ziņā svarīgi ir ne tikai paļauties pašam uz savu priekšstatu par to, vai tāds ir, bet precīzi noskaidrot savu ķermeņa masas indeksu. Diemžēl daudzi cilvēki (it sevišķi vīrieši, kuru risks saslimt ar SAS ir augstāks nekā sievietēm) paši bieži vien neapzinās, ka viņiem ir problēmas ar lieko svaru.

Mani asinsradinieki salīdzinoši agrā vecumā ir slimojuši ar sirds slimībām

Diemžēl attiecībā uz SAS diezgan liela ietekme ir arī iedzimtībai. Īpaši jāseko līdzi savam sirds un asinsvadu veselības stāvoklim ir tad, ja tavam tēvam, brālim vai dēlam ir attīstījusies sirds slimība pirms 55 gadu vecuma, vai mātei, māsai vai meitai – pirms 65 gadu vecuma.

Ņem vērā: jo vairāk risku, jo lielāka iespēja saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Sadarbojies ar savu ārstu, lai novērstu vai kontrolētu savus riska faktorus! Esi soli priekšā slimībai!

Vairāk informācijas www.krka.lv


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!