Foto: Shutterstock
Ja tavā ikdienā vēl nav ienācis mazulis, taču arvien biežāk sevi pieķer pie domas, ka nu jau būtu pienācis laiks jūsu ģimeni papildināt arī bēbītim, visticamāk, jūti arī interesi par to, kā tad ierastā dzīve mainīsies, tev uzņemoties rūpes par atvasīti. Ko gaidīt, ar ko rēķināties, par ko nesatraukties? Pilnīgas atbildes uz šiem jautājumiem iegūsi vien tad, kad pati kļūsi par mammu. Līdz tam atliek vin minēt.

Savā blogā par konkrēto tēmu, akcentējot arī šobrīd tik aktuālo nevainojamās dzīves kultu, kas tiek radīts sociālajos tīklos, raksta jaunā mamma un blogere Agija Kola-Kanča.

Ar autores atļauju, ko papildina arī neliela piebilde, piedāvājam jums iepazīties ar Agijas pieredzi par to, kā tad mainījusies jaunās māmiņas dzīve pēc tam, kad ģimenē ienācis mazulis.

"Raksts ir lasāms ar humoru un, protams, ka stāsts jau nav par to, ka skaistas bildes būtu sliktas. Lai šis kalpo, kā iedrošinājums topošajām un jaunajām māmiņām un skaistam jaunās dzīves sākumam!" aicina Agija. Un, lūk, autores pārdomas!

"Kola-Kanča ēd un raksta. Tā par sevi teicu agrāk, tagad Kola-Kanča ēd ātri un ar vienu roku, bet raksta – reti, jo Kola-Kanča tagad ir mamma.

Mazulis raud vairāk nekā lasīji grāmatās un guļ krietni retāk kā izskatās draugu bildēs. Iespējams, ka ir daļa mammu, kuras tiešām izjūt eiforiju no negulēšanas un jaunā ritma noguruma, bet, ja tu nejūties kā viena no tām "Instagram" mammām – nepārdzīvo, ar tevi viss ir kārtībā!
Agija Kola-Kanča

Pārdomāts dzemdību plāns, abonements grūtnieču vingrošanai, izlasīti labākie vecākošanas blogi un tu seko vismaz 10 jaunajām māmiņām Instagramā. Esi paspējusi iegādāties Pinterest cienīgus zīdaiņa rāpuļus no #lindexofficial un tagad nespēj vien sagaidīt, kad ar kūpošas kafijas krūzi varēsi dzīvoties pa glīti saklāto gultu un iemūžināt stilīgi saģērbto zīdainīti, jo ir #mammas30dienas!

Bet, atgriežoties mājās ar mazuli, pēkšņi saproti, ka viss nenotiek gluži tā, kā redzēji Instagramā. Mazulis raud vairāk nekā lasīji grāmatās un guļ krietni retāk kā izskatās draugu bildēs. Iespējams, ka ir daļa mammu, kuras tiešām izjūt eiforiju no negulēšanas un jaunā ritma noguruma, bet, ja tu nejūties kā viena no tām Instagram mammām – nepārdzīvo, ar tevi viss ir kārtībā!

Foto: Shutterstock

Ja dzemdību sāpes aizmirstas sekundes simtdaļā (jā, arī 13 stundu garas dzemdības bez atsāpinošiem līdzekļiem) un kamēr vecmāte tevi šuj, jūs jau smaidot apspriežat nākamo dzemdību plānus, tad, ar sāpošu galvu attopoties trijos naktī uz vingrošanas bumbas un šūpinot brēcošu zīdaini, miegainā apziņā jau ej cauri visām paziņu ģimenēm, kurās ir vairāk par vienu bērnu, un mēģini saprast, kā viņiem ir izdevies palikt pie pilnas saprašanas?!

Mīli saplānot dienu? Aizmirsti! Jo patiesībā lielākie stresi ir tieši tad, kad bērns nedara to, ko tu vēlētos (ēd cītīgi, guļ mierīgi), tad, kad tu vēlētos, lai viņš to dara. Miega ritms? Jā, tikko kā bērns aizgājis dziļajā miegā uz (cerams) vismaz divām stundām, tā arī tu aizmirsti par netīro trauku kaudzi un atlūzti blakus, lai uzkrātu kaut nedaudz spēka nakts maiņai.

Vēl Instagramā nav manīta svētā bēbīšu trīsvienība jeb bļaušanas iemesli – izsalkums, pilns pampers vai mistiskās kolikas. Ar laiku tu iemācies atšķirt, kurš niķis un raudas ir pie vainas konkrētajā brīdī. Vai arī nē… Ātrāk sanāk iziet cauri "kas-nu-būs-šoreiz" ķeksīšiem trīsvienības sarakstā. Jāpiebilst, ka mēdz gadīties arī attapties raudot unisonā ar bēbīti, gaidot mājās tēti ar šokolādi vai minerālūdens (lasīt: vīna) pudeli. #familygoals.

Tikko kā bērns aizgājis dziļajā miegā uz (cerams) vismaz divām stundām, tā arī tu aizmirsti par netīro trauku kaudzi un atlūzti blakus, lai uzkrātu kaut nedaudz spēka nakts maiņai.
Agija Kola-Kanča

Ā, vēl tās kūpošās kafijas krūzes blakus bērnam? Ja reiz sanāk tikt līdz šādam foto mirklim, esmu pavisam droša, ka 99 procentos gadījumu tajās krūzes ir krietni padzisis šķidrums, ko pirms pāris stundām varēja saukt par kafiju. Uztraukumam pamata nav – neviens netiks applaucēts, bet nedzeramais dzēriens vismaz ir fotogēniskāks par sagurušās mammas seju.

Un, runājot par pamperiem, esmu diezgan pārliecināta, ka mans bērns domā tā: "O, piena tante nomazgāja man dupsi, laiks kakāt atkal!". Šai hipotēzei gaidīju papildus pierādījumus līdz mirklim, kad to praksē ar vērienu pierādīja kaksis tieši manā plaukstā. Pa ceļam no izlietnes uz pārtinamo galdu. #30kakunokrāsas.

Vēl viena lieta, bez kuras nav iedomājama laimīga jaunā ģimenīte, bet ko nekad neieraudzīsi glītā Instagram kompozīcijā – piena pumpis. Laicīgi uzkrātais piens ir visvērtīgākais resurss mājā (iedomājos, ka Katanas galda spēlē tas uzreiz būtu neaizstājams). Ar šīs resursu kartītes palīdzību, mamma numur viens var atpūsties un tētis var kļūt par mammu numur divi un pabarot nedaudz izbrīnīto ēstgribētāju.

Ko es vēlējos ar to pateikt? To, ka tu nupat radīji cilvēku, tāpēc nesodi sevi bargi un ļaujies trakajam piedzīvojumam. Smaidīgi bērni tīros dzīvokļus ar perfektām mammām dzīvo tikai žurnālos un Instagramā. Bet arī Instagram mammas melo.

Mans bērns domā tā: "O, piena tante nomazgāja man dupsi, laiks kakāt atkal!". Šai hipotēzei gaidīju papildus pierādījumus līdz mirklim, kad to praksē ar vērienu pierādīja kaksis tieši manā plaukstā.
Agija Kola-Kanča

Jāpiebilst, ka minētais bloga ieraksts ir izpelnījies pretrunīgu vērtējumu citu māmiņu vidū. Agijas viedokli par konkrēto tēmu ir papildinājušas arī māmiņu un ģimenes blogu autores Laura Grēviņa un Paula Roze, publicējot atbildes ierakstus (lasīt šeit un šeit).

Foto: PantherMedia/Scanpix

Laura Grēviņa uz mammas lomu aicina lūkoties pozitīvi, neaizmirstot, ka katrai no sievietēm un ģimenēm ir savs stāsts. "Bet ja nu tas viss ir iespējams? Ne visām, bet vismaz vienai no simt? Un dažām nesaprotamām darbībām ir racionāls pamatojums? Ja nu vienai mammai karsta kafija brokastīs ar guļošu zīdainīti fonā tomēr ir vieglāk par vieglu īstenojams pasākums? Ja nu tie retro stila rati ir bezgala ērti un un bēbītim tajos ir vissaldākais miedziņš? Ja nu ir mamma, kura paspēj gan sakopt māju, gan pavingrot, gan pagatavot vakariņas visai ģimenei, un dienas beigās viņai tas nešķiet varoņdarbs?" vaicā Laura.

Savukārt Paula Roze aicina aizdomāties par sievietes pašapziņu: "Gribu mazliet vairāk parunāt par pašapziņu! Kāpēc tās mums kopumā ir tik maz, ja pāris "perfekto" dzīvju atspoguļojums internetā var kādam likt justies slikti, nevis radīt vēlmi priecāties par to, kas otram cilvēkam ir labs, vai galu galā novērtēt to, kas pašam ir perfekts. Tas attiecas uz mums visiem, ne tikai jaunajām māmiņām. Kāpēc mēs sevī urķējam tikai to slikto, tā vietā, lai cienītu labo? Sākot no sava ķermeņa un beidzot ar ikdienišķo dzīvi."

Ja arī tu vēlies dalīties savā pieredzē, iespaidos un viedoklī par to, kā ir būt laimīgai mammai un kāda ir tava ikdiena, iesūti savu stāstu uz sieviete@delfi.lv!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!