Foto: AP/Scanpix

Feminisms – tas ir vārds, kas bieži tiek pārprasts un nesaprasts. Tomēr tas tiek skaidrots kā pārliecība par abu dzimumu sociālu, politisku un ekonomisku vienlīdzību. Šis jēdziens apzīmē kustību par sieviešu tiesībām, kas radusies, pamatojoties uz šo pārliecību. Precīzāk gan būtu teikt, ka feminisms principā ir vērsts uz sieviešu interešu aizstāvību, pamatojoties uz ideju, ka sievietes iespējas dažādos aspektos ir mazākas vai apspiestas salīdzinājumā ar vīriešu iespējām. Šo ideju bieži popularizē arī pasaulē slaveni cilvēki, cenšoties vērst apkārtējos uz situāciju. Turpinājumā astoņas pasaulslavenas sievietes, kuras sevi sauc par feministēm.

Madonna

Foto: Reuters/Scanpix

Madonna jeb īstajā vārdā Madonna Luīze Čikone ir pasaulslavena ASV mūziķe. Karjeras laikā izdevusi vairākus albumus, kā arī saņēmusi neskaitāmus apbalvojumus. Viņa tiek uzskatīta par popmūzikas dīvu un modes ikonu. Madonna uzskatāma par vienu no visu laiku veiksmīgākajām solo dziedātājām.

Jāatzīst, ka Madonnas daiļrade bieži vien akcentē strīdīgas tēmas – reliģija, sekss kā arī tēmas, kas saistītas un ir sievietēm aktuālas. Viņas vēstījums atspoguļojas kā dziesmu vārdos, tā arī video klipos, laužot sabiedrībā pieņemtos stereotipus. Viņa ir mudinājusi sievietes pārņemt varu pār savām dzīvēm, kā arī mainīt savus uzskatus saistībā ar izplatītajiem stereotipiem par sievietēm un arī vecumu. Viņas dumpinieciskais gars atspoguļojas arī viņas spilgtajos un daudziem nepieņemamajos tērpos, ko viņa bieži izvēlas ģērbt uz saviesīgiem pasākumiem.

Spilgtu Madonnas citātu izcēlis "Glamour": "Sievietes ir apspiestas tik ilgu laiku, ka viņas tic tam, ko vīrieši par viņām saka. Viņas tic, ka viņām ir jāatbalsta vīrieši, lai viss notiktu. Un ir daži ļoti labi vīrieši, kurus ir vērts atbalstīt, bet ne tāpēc, ka viņi ir vīrieši, bet tādēļ, ka viņi ir to vērti. Kā sievietēm mums ir jāsāk sevi novērtēt pašām. Draudzējies ar spēcīgām sievietēm, lai no viņām mācītos un sadarbotos, lai iedvesmotos, gūtu atbalstu atbalstītu." Tiesa, viņa gan sevi pērn definējusi kā "sliktu feministi".

Jāpiebilst, ka vēl gada sākumā daudz tika runāts par Madonnas uzrunu demonstrācijā Vašingtonā par sieviešu tiesību aizsardzību ASV prezidenta Donalda Trampa termiņa laikā.

Bejonsa

Foto: Reuters/Scanpix

Emma Vatsone

Foto: AP/Scanpix

Mailija Sairusa

Foto: Vida Press

Keira Naitlija

Foto: Scanpix

Zoja Dešanela

Foto: Reuters/Scanpix

Elena Peidža

Foto: AP/Scanpix

Eimija Polere

Foto: AP/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!