Foto: Privātais arhīvs

Rebeka Geslere un Līga Rīga, kuras kopā pazīstamas kā radošais tandēms Piparmētra, viena otru pazīst nepilnus piecus gadus. Abām draudzenēm ir 22 gadi, un liktenīgā iepazīšanās notikusi augstskolā, kad Rebeka kavēja iepazīšanās lekciju 1. septembrī un, ieskrējusi auditorijā, ļoti zīmīgi apsēdās tobrīd vienīgajā brīvajā vietā – blakus Līgai. Savukārt nu jau pērnā gada nogalē abas draudzenes īstenoja kādu skaistu projektu - radīja plānotāju Svinam dzīvi.

Šobrīd meitenes turpina studēt reklāmas menedžmentu. Līga papildus studējusi arī multimediju dizainu, kas viņai ļoti iet pie sirds, taču pirmo nopietnāko darba pieredzi meitenes ieguva katra savā aģentūrā.

Izaicinājumi palīdz augt - bez cīņas nav uzvaras

"Radošums mūsos attīstījās laika gaitā - katra savā malā esam piedalījušās dažādos treniņos, nodarbībās, mākslas skolās, dejās un koros. Jau bērnībā abas domājām radošas dāvanas vecākiem un draugiem, skolas laikā mums abām patika ķēpāt klades, bet apzinīgā vecumā sapratām, ka vēlamies un varam parādīt savu radošumu arī citiem," stāsta draudzenes.

"Dizaina un mākslas pasaule ir mūsu ikdiena, taču katram cilvēkam ir savs skatījums uz lietām, sava gaume un saprašana, kā visam ir jāizskatās. Reiz abas secinājām, ka bieži veikalos nevaram atrast to, ko reāli vēlamies nopirkt un, ja gribam ko īpašu, tad pašām tas ir jārada. Tā pamazām sākām radīt sajūtu mīļlietas, kas spētu iepriecināt gan mūs pašas, gan citus."

Pašlaik meiteņu veidotās kartītes var iegādāties konceptveikalos Look at Riga un Christmas Pop-up Store vai sazinoties ar draudzenēm privāti. Ja runājam par sajūtu radīšanu vidē, lielus pasākumus viņas gan vēl nav dekorējušas, taču Rebeka un Līga vienbalsīgi atzīst, ka nebaidās no izaicinājumiem, jo tieši tie palīdz augt kā personībām un profesionālēm. "Vasarā mūs gaida daži kāzu pasūtījumi, kuros iekļauta vides noformēšana, kā arī visu dizaina papīrlietu veidošana – sākot ar ielūgumiem un beidzot ar galda kartēm," atklāj draudzenes.

Taujātas par projektiem un notikumiem, kas izdzen ārpus komforta zonas, abas atzīst, ka, protams, ir bail, taču bailēm nedrīkst ļaut barot neticību saviem spēkiem. "Bija brīži, kad, gatavojot mūsu plānotāju, tā gandrīz notika, taču nepadevāmies un riskējām, jo bez cīņas nav uzvaras," nosaka Līga.

Lai gan līdz šim Piparmētra bija tāds kā "vakara projekts", jo abas strādā un studē, šobrīd meitenes tiecas pēc kaut kā vairāk: "Mēs ticam, ka ir vēl daudz iespēju un sfēru, kurās augt. Tu pats nosaki savas robežas - pēc šādas idejas arī dzīvojam. Mums patīk attīstīt savu darbību dažādās sfērās. Ja vienu brīdi veidojam kartītes, tad nākamajā esam attapušās, organizējot un dekorējot sev tuva cilvēka svinības. Nedomājam apstāties pie papīra, gribam pamēģināt un izpētīt arī audumu, stiklu, porcelānu, koku un daudz ko citu."

Svinēt dzīvi ar melleņu notrieptu muti

"Mūsu lielākais kopprojekts līdz šim ir bijis plānotājs par dzīves svinēšanu. Unikāli un oriģināli plānotāji Latvijā vēl nav tik populāri, lai gan šobrīd, protams, ir, no kā izvēlēties. Tomēr mums kaut kā pietrūka, tādēļ radījām savu. Plānotāju Svinam dzīvi veidojām ar domu iedvesmot gan citus, gan sevi pašas. Tie labie vārdi, ko saņēmām pēc plānotāja izdošanas radīja sajūtas, kas vārdos nav aprakstāmas!" priecājas draudzenes.

Abas atzīst, ka viņas ļoti iedvesmo cilvēki un tas, kā viņi ir gatavi veltīt savu laiku, domas un sirdi, lai mīlētu, priecātos un baudītu dzīves labumus! Varētu teikt - lai radītu šo plānotāju, galvenais iedvesmas avots bijuši tieši cilvēki, kas ir apkārt, taču, lai domas labāk raisītos, ideja par plānotāju meiteņu galvās ir dzimusi tieši pie dabas, kad var atslēgties no visiem darbiem un vienkārši būt tur, kur ir jābūt.

"Mūsu plānotājs no citiem atšķiras ar to, ka tā lapaspusēs ir paslēpti ļoti daudzi iedvesmojoši cilvēki. Nevis tikai pozitīvi citāti vai attēli, bet reāli cilvēki, kas padalās ar to, kā dzīve var tikt svinēta. Mēs aicinām nevis svinēt brīvdienu, svētkus vai piektdienu, bet dzīvi. To, kas ikdienas skrējienā piemirstas.

Sēdēt pie jūras un vienkārši smieties, lasīt mellenes mellām rokām un priecīgu muti ķert saules zaķus. Mežs, kalni, piparmētru svaigā smarža, piemājas dārzs, puķes un ogas - tas viss noteikti iedvesmo paskatīties uz dienu citādāk - ar pateicīgu sirdi, par to, ko Dievs ļāvis piedzīvot," uzskata Rebeka.

Nav jābūt slavenībai, lai iedvesmotu

Protams, ir svarīgi zināt tendences dizaina jomā. Draudzenēm patīk lasīt pasaules dizaina blogus, taču viņas cenšas savos darbos ielikt vairāk patiesuma - to, kas cilvēka sirdīs slēpjas un grib nākt laukā. Sajūtas ielikt ne tikai vārdos, bet arī darbos.

"Jau minējām, ka mūsu galvenais iedvesmas avots ir cilvēki, un mēs lepojamies, ka arī mūsu mazajā Latvijā varam smelties tik daudz! Mūs noteikti iedvesmo dekoratore Baiba Prindule jeb Mazā Feja, kura spēj noķert skaistumu jebkurā vietā, kā arī pasākumu organizatore Liene Pālēna, kura jebkuru teikumu spēs pateikt tā, ka sirdī kaut kas iekustas, māksliniece Ieva Ekmane, kura savās gleznās spēj uzburt cilvēku sapņus, fotogrāfe Linda Brīnums, kura noķer gaismu tā, kā neviens to neprot, grafiskais dizaineris Aigars Mamis, kurš prot aizdzīt prom visu lieko, draudzene Ilze Ance Kazaka, kura, pieliekot savu roku, jebkur spēj radīt skaistumu," atklāj plānotāja radītājas.

"Cilvēkam nav jābūt sabiedrībā pazīstamam vai populāram, lai iedvesmotu. Mūs iedvesmo cilvēki, kuri ar visu sirdi profesionāli darbojas savā jomā, jo tieši tā mēs esam radīti, lai īstajā vietā spētu dot maksimālo rezultātu.

Ar lielu pārliecību varam teikt, ka radīt mūs iedvesmo gan pilsēta, gan lauki. Pilsēta vienmēr ir kustībā, savukārt laukiem piemīt savs šarms, kas dod mieru un klusumu, kuru nekur citur neatrast. Visam jābūt līdzsvarā - brauksim strādāt uz pilsētu, bet iedvesmu ķersim mežā, kalnā vai pie jūras."

Kad citi jau guļ un sapņo, mēs strādājam un sapņus radām

"Mēs esam jaunas, neprecējušās un bez bērniem, taču daudz brīva laika mūsu ikdienā nav. Viss, kas top, tiek radīts vēlās naktīs, kad citi jau sen sapņo, bet mēs cenšamies sapņus piepildīt," stāsta Līga.

Rebekai šobrīd pie sāniem ir viņas labākais draugs Toms, kurš vienmēr ir gatavs palīdzēt un atbalstīt visos projektos un darbos. Vēlās nakts stundās Toms atvedīs gardumus, kad vajadzēs, griezīs dekorācijas, un, kad abām spēka vairs nebūs, uzmundrinās mīļiem vārdiem.

Līga, savukārt, šobrīd bauda laiku, kuru svarīgi ieguldīt savā izaugsmē - papildus visiem ikdienas darbiem viņa atrod laiku kaligrāfijas kursiem, kūku cepšanai un dažādiem līgumdarbiņiem. Kad pienāks īstais laiks, atnāks arī viņas īstais cilvēks, uzskata meitene.

"Mēs bieži sapņojam par atpūtu pie dabas, vēlām, nesteidzīgām brokastīm vai vienkārši kārtīgu izgulēšanos. Aizņemtajā ikdienā mums patīk kāpt sev pāri un atrast laiku līdz šim vēl neizbaudītām aktivitātēm. Kad pabeigsim augstskolu, varēsim piepildīt mūsu mazos sapnīšus un ieceres, taču tas nenozīmē, ka uz savu dzīvi nevaram skatīties ar prieku un pateicību jau tagad, jo viss, ko mēs radām, patiesībā ir mūsu lielākais sirdsprieks."

Latvijā nav viegli paveikt lielas lietas

"Mums patīk apskatīt jaunas vietas, izstaigāt jaunus ceļus un iegūt jaunu pieredzi. Lai gan mūs saista ziemeļu neskartā daba, dizaina lielā attīstība pasaulē un interesantie cilvēki citviet, mēs noteikti esam Latvijas patriotes," apgalvo draudzenes.

"Uzskatām, ka Latvijā nav viegli paveikt lielas lietas, jo ir daudz dažādu ierobežojumu un barjeru no valsts puses, taču zinām, ka tas nav neiespējami. Ja dara no visas sirds, nepadodas pie pirmajām vai otrajām grūtībām un tic, ka izdosies, tad viss ir izdarāms!"

"Ļoti novērtējam, ka Latvijā nav jābrauc septiņas stundas, lai tiktu līdz mežam vai jūrai. Viss ir tik tuvu un pieejams - ja ļoti vajag, mēs ar riteni aizbrauksim uz ezeru un izvēdināsim galvu!" smejas Rebeka.

Laimīga sirds spēj dot tik daudz!

"Mums ir kopīgi sapņi un mēs ticam, ka izaudzēsim Piparmētru par uzņēmumu, kas spēj pierādīt sevi dažādās dizaina jomās. Gribam fokusēties nevis uz produktu daudzumu, bet gan kvalitāti.

Vērtību sistēma mums abām ir līdzīga – šodien, rīt un noteikti arī nākotnē – vienmēr mīlēt Dievu un cilvēkus mums apkārt. Mēs noteikti kādreiz būsim ģimenes cilvēki, abas sevi redzam kā mammas, taču tas nenozīmē, ka Piparmētra pārstās augt, jo, mūsuprāt, ģimene paver daudz jaunu iespēju," apgalvo Līga.

"Protams, esam sapņojušas, kā nākotnē apvienosim gan darbu, gan ģimenes dzīvi. Domājams, mūsu produkcijā parādītos kaut kas noderīgs arī mammām, jo neaprobežosimies tikai ar kartītēm vai plānotāju vien - no mums vēl varēs sagaidīt daudz pārsteigumu un, kas zina, kādas mīļlietas tiks radītas, kad mums jau būs bērni! Jo neaptveramā mīlestība, ko var iedot paši mīļākie cilvēki, nevar ilgi noturēties iekšā. Mēs ticam, ka tie, kuriem ir laimīga sirds, spēj dot daudz!" nosaka draudzenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!