Foto: stock.xchng
Matus kopjošo līdzekļu klāsts ir neiedomājami liels, un mēs parasti izvēlamies tos, kuri ir nopērkami veikalā un kurus atpazīstam no reklāmām. Lai labāk izprastu, ko īsti šādi līdzekļi spēj padarīt mūsu matos, un lai to izvēle būtu pamatota, piedāvājam rakstu sēriju par populārākajiem matu mazgāšanas un kopšanas līdzekļiem.

Modernā valodā runājot, šampūni ir matu mazgāšanai piemēroti detergenti (sintētiski petrolejas produkti;  ar cietu ūdeni neveido sārņus), kas pēc to lietošanas atstāj matus labā stāvoklī. Oriģināli šampūni tika lietoti tikai matu mazgāšanai, bet to funkciju loks pēdējos gados ir paplašinājies un iekļauj gan matu kondicionēšanu, gan dažu matu un galvas matainās daļas slimību ārstēšanu. Mazgājot matus, šampūna uzdevums ir sebuma noņemšana, jo sebums (šī viela dod matiem spīdumu, ieeļļo matu, lai pasargātu to no izžūšanas un apkārtējās vides nelabvēlīgajiem faktoriem)  pievelk netīrumus un citas sīkas daļiņas. Detergenta (kas atrodas šampūnā) polārā grupa to veic, pārvietojot eļļu no mata virsmas. Šampūna detergenta īpašības novērtēt ir grūti. Patērētāji cenšas pielīdzināt detergenta īpašības šampūna putošanas spējai, bet Austrumos tiek pārdoti daži šampūni, kas vispār neputo, bet šo funkciju veic lieliski. Faktori, kas jāņem vērā, novērtējot šampūnu:

  • šampūna izplatīšanās vieglums matos;
  • putošanās spēja;
  • izskalošanas vieglums un mitru matu izķemmēšanas vieglums;
  • matu spīdums pēc to izžūšanas;
  • izžūšanas ātrums;
  • ķemmēšanas un veidošanas vieglums.
Šampūnu sastāvs

Šampūnu sastāvdaļas ir ļoti daudzveidīgas, bet galvenās no tām var iedalīt trīs grupās: ūdens, detergents un kāds taukains materiāls.

Ziepju šampūni ir veidoti no augu vai dzīvnieku valsts taukvielām. Tie noņem sebumu tikpat iedarbīgi kā detergenti, taču, mazgājot matus cietā ūdenī, veidojas nosēdumi, tāpēc kā galveno mazgājošo materiālu tomēr izmanto detergentus.

Šampūni satur:

  • pamata surfaktantus (virsmas aktīvās vielas) ar detergenta un putojošām īpašībām;
  • sekundāros surfaktantus, kas uzlabo un kondicionē matus;
• piedevas, kas pabeidz veidošanu un pievieno "speciālus" efektus. Diemžēl, lai ko arī sacītu daži ražotāji, vairums šo speciālo piedevu aiztek izlietnē.

Kosmētiskie šampūni ir nopērkami dažādās formās: sausi - pulverveida, šķidri, blīva krēma, aerosola un eļļas veidā.

Drošība
Šampūnam jābūt acīmredzami netoksiskam un tādā koncentrācijā, lai paterētājam, to lietojot, netiktu kairināta ne āda, ne acis. Jaunie šampūni tiek vispusīgi testēti, un svarīgākais ir novērst acu kairinājumu. Ja šampūns neizraisa acu bojājumu, tas parasti neizraisa arī ādas kairinājumu. Acu drošību vērtē ar tehniku, ko sauc par Draizera testu, kura laikā šampūna standartšķīdums tiek ievadīts albīna truša acu maisiņā. Kopumā acu kairinājums ar katjonu detergentiem ir lielāks nekā anjonu, bet vismazākais tas ir ne-jonu detergentiem. Faktori, kas var to ietekmēt, ir virsmas aktivitāte, pH, mitrinošais spēks, putojošais spēks un mitrināšana un putošana kopā.

Ārstnieciskie šampūni

Runājot par šampūnu ārstnieciskajām īpašībām, jāizturas kritiski pret šampūna spēju izārstēt visas galvas ādas problēmas, arī blaugznas un matu izkrišanu. Taču nevar noliegt, ka dažkārt šo problēmu risināšanā šampūns var ievērojami palīdzēt. Šampūns, noņemot no galvas ādas un matiem sebuma slānīti, to padara vieglāk pieejamu matu kopšanas līdzekļiem un arī ārstnieciskām vielām, kas tiek uzklātas pēc matu izmazgāšanas.
Šampūnā iekļaujot dažādus medikamentus un atveseļojošas vielas, tas kļūst ārstniecisks. Pretblaugznu medicīniskie un ārstējošie šampūni satur antiseptiķus un aktīvos aģentus, piemēram, akmeņogļu un koka darvas frakcijas. Populārākie ir skaidra šķīduma šampūni, kas ietver "tīrošos" tipus, kas tiek pārdoti taukainu matu ārstēšanai, un "kosmētiskos" tipus, kuriem piemīt labas kondicionējošās spējas un kurus iecienījušas sievietes ar sausiem un normāliem matiem.

Ir trīs ārstniecisko šampūnu pamatgrupas:
1) šampūni, kas darbojas pret sēnīti Pityrosporym ovale - biežāko blaugznu izraisītāju;
2) darvas šampūni, kas mazina galvas ādas bojājumu un zvīņošanos, kā cēlonis ir seborejisks dermatīts vai psoriāze;
3) galvas ādu atveseļojoši šampūni, kas paredzēti ilgstošai lietošanai un matu kopšanai.
Katrs no ārstnieciskajiem šampūniem parasti iedarbojas pret kādu konkrētu problēmu, tāpēc ir svarīgi noteikt, kas tieši matiem kaiš. Mēģinājums nopirkt šādu šampūnu reklāmas ietekmē un pašārstēšanās visbiežāk noved pie alošanās, un, kaut gan ir nopirkts labs šampūns, efekts var nebūt gaidītais. Tāpēc, ja nav vesela galvas āda vai mati, labāk doties pie ārsta un kopīgi izlemt, kuru no šiem šampūniem lietot.

Liela nozīme ir arī lietošanas režīmam. Katram šampūnam un problēmas stadijai piemērojams noteikts lietošanas režīms, ko arī vislabāk var ieteikt ārsts. Darvas šampūni palīdz nolobīt atmirušās raga kārtas šūnas, nomierina galvas ādu, mazinot kairinājumu un niezi, tiem ir arī pretiekaisuma iedarbība. Tie ir piemēroti seborejiskā dermatīta un citos ar galvas ādas jutības paaugstināšanos saistītos gadījumos.

Galvas ādu atveseļojošie šampūni uzlabo ādas asinsriti, mazina niezi, nostiprina matus un darbojas uz ādu nomierinoši. Ārstnieciskajiem šampūniem ir raksturīgi, ka tie parasti satur samazinātu ķīmisku piedevu daudzumu un sastāv galvenokārt no dabiskām substancēm, kas galvas ādai ir īpaši labvēlīgas un neizraisa nevajadzīgu kairinājumu, tādējādi līdz minimumam samazinās alerģisku reakciju iespējamība.

Lietošana
Ārstnieciskos šampūnus var lietot ikdienā, un, tāpat kā parastos kosmētiskos šampūnus, tos ieteicams mainīt pēc mēneša vai diviem. Šajā laikā mati un galvas āda pierod pie konkrēta līdzekļa un var mainīties arī jutība. Lietderīgi izvēlēties 3-4 šampūnus un ik pa laikam tos mainīt.
Šampūnu vislabāk saputot rokās un tikai tad ziest matos, izmazgāt tos un izskalot. Īpaši svarīgi ir ārstnieciskos šampūnus ieputot matos atkārtoti un paturēt 3-5 minūtes, kamēr izpaužas to atveseļojošā darbība. Pēc tam var lietot jebkuru matu balzamu, kas mīkstinās matus un aizvērs to "zvīņas".

Nevajag lietot šampūnu kā līdzekli pret matu izkrišanu. Neviens šampūns nopietnu matu izkrišanu izārstēt nevar, jo tas ir detergents, kas paredzēts matu mazgāšanai. Ja mati izkrīt pastiprināti, jānosaka iemesls un bez šampūna jālieto arī citi ārstēšanas līdzekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!