Kā izvairīties no saules apdegumiem? Vai jāuzmanās arī autovadītājiem un alerģiskiem cilvēkiem? Kuri pašiedeguma krēmi ir vislabākie?
Cik ilgi var droši sauļoties?

Jaunākie pētījumi liecina, ka diemžēl jau pavisam neliela UV staru ietekme var kaitīgi iedarboties uz ādas un saistaudu šūnām, turklāt tas notiek vēl krietnu brīdi pirms saules apdegumu gūšanas! Sekas ir krunkas, novecošanas pazīmes un, ļaunākajā gadījumā, ādas vēzis. Tādēļ visdrošākā sauļošanās - uzsmērējot krēmu un uzturoties saulē ne ilgāk par stundu bez pārtraukuma, neatkarīgi no ādas tipa.

Ja ir alerģija no saules

Katram piektajam pasaules iedzīvotājam ir alerģija no intensīviem saules stariem, turklāt sievietēm šī alerģija ir biežāk nekā vīriešiem. Līdz ar pirmajām karstajām pavasara dienām uz dekoltē un rokām parādās niezoši izsitumi. Visbiežāk šajos gadījumos vainojami garie UVA stari, kas aktivizē radikāļu darbību organismā.

Labu aizsardzību pret šo alerģijas formu var panākt, savlaicīgi (apmēram divas nedēļas pirms intensīvas sauļošanās) lietojot speciālus krēmus, bet vēlāk sauļojoties turpina lietot parastos sauļošanās krēmus. Laba alternatīva ir krēmi ar jauno “Mexoryl XL” filtru.

Speciālie krēmi pret saules alerģiju ir piemēram, firmām “Nivea” un “Eucerin” (speciālie krēmi pirms sauļošanās un iedeguma krēmi), “La Roche-Posay” un “Vichy” (krēmi ar jauno “Mexoryl XL” filtru).

Pašiedeguma krēmi

Ar jaunākajiem pašiedeguma krēmiem ādas brūnumu var panākt aizvien ātrāk – jau pēc vienas stundas parādās vienmērīgs brūnums. Ja kādam arī tas šķiet pārāk ilgi, var uzreiz ķerties pie tonējoša “Self-Tanner” krēma. Lietojot šos krēmus diemžēl rodas nepatīkama smaka – jo vecāks produkts, jo sliktāk degunam.

Lielākoties ražotāji ar to tiek galā, krēmam pievienojot dažādas aromātiskas vielas – vaniļas, aprikožu vai citu augļu aromātu. Speciāli kāju tonēšanai paredzēti pašiedeguma krēmi ar perlamutra daļiņām, kas ādai piešķir skaistu mirdzumu.

Pašiedeguma krēmus ražo firmas “Ambre Solaire” (arī aerosola veidā), “Biotherm” (arī ar perlamutra daļiņām sejai), “Dior”, “Elizabeth Arden”, “Nivea”, “Origins”, “Piz Buin” (aerosola veidā), “Pourelle”, “Sans Soucis”, “Stendhal”. Ar mirdzuma efektu ir kvalitatīvi krēmi no firmām “Helena Rubinstein”, “Lancôme”.

Negribēts iedegums autovadītājiem?

Amerikāņu kravas automašīnu un taksometru šoferi ir dzīvs piemērs tam, ka saule iespaido ādu arī aiz slēgta loga sēdošajiem: kreisā sejas puse daudziem šoferiem ir krunkaināka nekā labā sejas puse! Tātad arī automašīnu vadītājiem jānēsā saules brilles un uz sejas jāsmērē sauļošanās krēmi ar augstu UVA un UVB staru aizsardzību. Autovadītājiem jālieto t.s. “Austrālijas standartam” atbilstoši krēmi, vai arī krēmi ar vismaz ceturto UV aizsardzības faktoru.

Aizsardzības faktors SPF: jo augstāks, jo labāks?

Japāņu ražotāji gatavojas laist pārdošanā sauļošanās krēmu ar aizsargfaktoru SPF 130. Faktiski tas ir lieki, jo jau no SPF 20 visi sauļošanās krēmi ādu no saules staru kaitīgās iedarbības aizsargā vienlīdz labi. Pārāk augsta UV filtru koncentrācija nevajadzīgi nogurdina ādu – un naudas maku. Tādēļ mierīgi varat palikt pie SPF 20 līdz 30! Izņēmums ir cilvēki, kuriem ir kāda noteikta ādas slimība, nesen veiktas operācijas ar lāzera staru vai arī bijusi pīlinga maska, un nepieciešama īpaša aizsardzība pret saules stariem.

Krēmi ar SPF 60 ir, piemēram, firmām “La Roche-Posay” un “Vichy”; ar SPF 50 – “Avéne” un “Ligne St. Barth”.

Krēmi pēc sauļošanās

Dienas beigās pēc intensīvas sauļošanās ādai nepieciešama īpaša kopšana. Vislabākā ir remdena duša ar maigām šķidrajām ziepēm, un pēc tam jāuzsmērē kāds “after-sun” (pēc sauļošanās) krēms. Tajā jābūt lielā daudzumā tādām sastāvdaļām kā alvejai, ūdenim, planktona ekstraktiem, E vitamīnam vai pantenolam. Ādai patīkami atsvaidzinoši ir dažādi balzami, fluīdi un želejas, bet vislabāk - jaunie “after-sun” dezodoranti.

Stipri pārkarsusi āda spēj uzsūkt milzīgu porciju taukvielu. Tādā gadījumā vislabākie ir taukaini ķermeņa krēmi un bagātīgi losjoni.

Speciālās “after-sun” dušas ziepes ir, piemēram, “Nivea” produkti; krēmi pēc dušas – “Sebamed”; “after-sun” balzami, fluīdi, želejas – “Ambre Solaire”, “Borghese”, “Lancaster”, “Vichy”; dezodoranti – “Nivea”, “Santa Verde”; ķermeņa krēmi un losjoni – “Biotherm”, “Eucerin”, “Marbert”, “Penaten”.

Un tomēr apdegumi...

Par spīti piesardzības pasākumiem, dažreiz gadās tomēr apdedzināt ādu. Visātrāk āda apdeg uz dekoltē, deguna un vaigiem, kā arī pleciem. Ja parādās neliels apsārtums, palīdzēs pirmās palīdzības losjoni ar kumelīšu ekstraktu. Alvejas un biezpiena vai jogurta maskas arī patīkami atvēsina saulē sakarsušu ādu. Ja saules apdegums ir ļoti liels, tad jākonsultējas ar ārstu.

Pirmās palīdzības losjonus meklēt, piemēram, starp “Eucerin” un “Vichy” produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!