Ar kritisku aci vērojot savu frizūru spogulī, tu saproti, ka steidzami kaut kas jādara ar matiem: tie ir pārāk gari uz pieres, turklāt kļūst redzamas arī tumšās matu saknes. Arī ilgviļņi ir izgājuši, matu garums ir nevienāds, krāsa izbalējusi, bet matu griezums ir izjucis.

Kā par nelaimi, tieši šonedēļ tavai frizierei vairs nav nevienas brīvas stundas, lai tevi safrizētu. Tomēr šī problēma nav neglābjama – ar mūsu pirmās palīdzības programmu iespējams uzlabot pat šķietami “bezcerīgu” frizūru.

Pārāk gari mati uz pieres

Mati nepārtraukti krīt acīs un kaitina. Daži paņēmieni, kā bez lielām pūlēm tu vari apvaldīt nepaklausīgās cirtas uz pieres.

Uzrullē matus ar fēnu. Tā ieveidojot, tu palielināsi matu cirtas apjomu, lai tā nekristu acīs. Vislabāk fēnot šādi: 1. Vispirms uzrullē uz fēnas un karsē tikai cirtas apakšējo daļu. 2. Pēc tam uzrullē vēlreiz uz fēnas apakšējos matus kopā ar augšējiem. 3. Visbeidzot cirtu viegli sabužina ar siltu fēnas gaisu.

Aplīdzina matu galus. Vēl viena iespēja: nostiepj matus uz deguna pusi, saspiež matus šķipsnās starp pirkstiem un deguna augšdaļā horizontāli aplīdzina. Griezuma kontūras palabo, ar šķērēm griežot vertikāli.

Saķemmē uz sāniem. Ar želeju ieziesti, spīdīgi, uz sāniem saķemmēti taisni mati pašlaik ir moderna tendence. Matu želeju ar ķemmīti ieziež virzienā no matu saknēm uz matu galiem. Matu cirtu no pieres saķemmē slīpi uz sāniem (matiem nav jābūt kupliem), un defekts kļūst par efektu!

Sasprauž ar sprādzītēm. Nebēdnīgi atpakaļ atglaustas matu cirtas, kas saspraustas ar sprādzītēm, izskatās jauki. Cirtu vidusdaļā saķemmē atpakaļ, sadalot divās daļās. Katru no tām savirpina un cieši piesprauž ar sprādzi.

Tumšās matu saknes kļūst redzamas

Vienmērīgi balinātiem matiem šāds izskats nepavisam nav moderns. Ja nākamais friziera apmeklējums tuvākajā laikā nav ieplānots, arī pašas spēkiem vari īslaicīgi novērst šo stila trūkumu.

Matu sakārtojuma triki. Blondi krāsotiem matiem tumšās matu saknes neizskatās tik uzkrītošas, ja tās nav redzamas visā garumā. Pāri matu celiņam krustām šķērsām saķemmēti mati veido modernu frizūru. Matus šķipsnas sadala, sākot ar pakausi un beidzot ar pieres daļu. Šķipsnu sadalījumu virspusē nostiprina ar matu laku.

Slapjuma efekts gūst virsroku. Matos, sākot no saknēm, bagātīgi ieziež ar fiksējošām putām vai slapjuma efektu veidojošo želeju. Tā rodas mirdzoši šķipsnaina matu struktūra, kas izlīdzina gaišo un tumšo matu kontrastu.

Pārklāj ar krāsu. Vietas, kur tumšās matu saknes kļuvušas redzamas, var vienkārši pārkrāsot ar balinātajiem matiem atbilstošu matu tušu. Blondiem matiem vislabāk izskatās zeltaina krāsa. Krāsu un mirdzuma pigmenti pārklāj matu saknes, un krāsu atšķirības zūd. Šāds pārklājums turas vienu dienu.

Matu lokas kļuvušas nemanāmas

Ar ilgviļņiem veidotie mati jau ir krietni izauguši, dabiskās matu lokas vairs nav tik izteiksmīgas, bet pie saknēm mati ir pavisam gludi? Šeit var palīdzēt loku pastiprināšana.

Fēnošana palīdz matiem cirtoties. Matus žāvē ar noliektu galvu. Ar cirtainiem matiem paredzētu fēnas uzgali (attēlā) vispirms ieveido matu saknes, tad matu galus. Šāds fēnas uzgalis matus žāvē saudzējoši, jo neļauj cirtainiem matiem savelties pinkās. Tādā veidā matu lokas (dabiskas vai ilgviļņi) pamazām sagriežas gredzenos. Fēnojot matu lokas papildus veido arī ar pirkstiem.

Matu saspiešana stabilizē lokas. Atjauninošs paņēmiens, kā uzlabot ilgviļņu izskatu: slapjus matus vietām apsmidzina ar matu laku. Matus no apakšas ar roku paceļ un saspiež saujā, pūšot virsū siltu gaisu no fēnas. Tā matus pārmaiņus atbrīvo un atkal saspiež, kamēr tie ir pilnīgi izžuvuši.

Ieviedo matus ar lokšķērēm. Ja matiem pie saknēm trūkst apjoma, tos var padarīt kuplākus ar sakarsētām lokšķērēm. Gludos matus (cirtainā daļa netiek uztīta) nostiprina uz lokšķērēm apmēram plaukstas attālumā no saknēm, un nedaudz uztin galvas ādas virzienā.

Matu garums kļuvis nevienāds

Matu kļuvuši pavisam nepaklausīgi – tie ir vai nu nevienāda garuma, vai izskatās kā izplūkāti, vai ir sašķēlušies – vai arī tiem piemīt visas šīs īpašības. Jebkurā gadījumā, kamēr tos nesavaldīs profesionāla friziera roka, frizūru tu vari uzlabot, izvēloties sekojošus risinājumus.

Modernas pīnes. Visdažādākās matu pīnes un bizes vienmēr ir modē. Ja ir problēmas ar matu galiem, tad var izveidot pavisam vienkāršu pīni, sākot ar virsējām trijām matu šķipsnām, kuras pinot tālāk, no katras puses ņem klāt jaunas šķipsnas. Matu galus ieloka uz iekšu vai ar matu vasku salipina spīdīgā šķipsnā.

Augstas frizūras. Copes un citādi augsti matu sakārtojumi ir ideāls veids, kā noslēpt nevienādus matu galus. Uzkasot matus ar ķemmīti, jārīkojas saudzīgi, lai tie vēl vairāk nesašķeltos.

Novērs plaisas matos. Sašķēlušos matus var uzlabot ar speciāliem matu galu kopšanas līdzekļiem (piemēram, no Nivea Hair Care sērijas). Pirms vai pēc ieveidošanas šo līdzekli ieziež matu galos, kas uz neilgu laiku bojātam matu griezumam nodrošina līdzenu kontūru.

Ar fēnu ieveido matu galus. Šādā gadījumā vislabāk matus veidot uz iekšu. Matos ieziež matu fiksatoru, tad matus līdz pusei uztin uz apaļa fēnas uzgaļa, fēno, tad ļauj atdzist. Vēl viens variants: matus līdz pusei uztin uz vislielākajiem matu ruļļiem.

Matu krāsa ir izbalējusi

Matiem zudušo mirdzumu un blāvus toņus neilgā laikā iespējams atkal uzlabot.

Tonālais šampūns atjauno. Šajā šampūnā esošie krāsu pigmenti katrā matu mazgāšanas reizē no jauna piešķir tiem krāsu mirdzumu. Šampūnam ļauj iedarboties pāris minūtes, tad to izskalo.

Krāsainas putas nostiprina. Tonālie matu fiksatori (piemēram, no Wella) ne tikai ieviedo frizūru, bet arī piešķir tumšu, blondu vai sarkanīgu matu šķipsām interesantus krāsu zibšņus.

Matu laka dod mirdzumu. Visbeidzot nedaudz uzsmidzināta mirdzošā matu laka rada īpašu mirdzumu matiem. Vislielākie ieguvēji no matu lakas ir taisni un tumši mati. Iemesls: kad matu krāsa sāk zaudēt savu iedarbību, tumšās matu šķipsnās tas ir sevišķi uzkrītoši. Ar mirdzošo matu laku krāsu efekts atdzīvojas, jo gaisma uz lakotu matu virsmas labāk atstarojas.

Matu griezums ir izjucis

Sānos mati kļuvuši nevienādi, pakausī tie atauguši pārāk gari, bet pakausī tiem nav kupluma – nepieciešams tos īpaši rūpīgi safrizēt.

Sabužinot ar matu laku. Kad nepieciešams jauns matu griezums, to parasti pamana pēc matu saknēs saplakušajiem matiem. Tādēļ paceļot un pieturot matus tuvu pie saknēm, šajās vietās mērķtiecīgi uzpūš matu laku (piemēram, Taft Xpress) un nedaudz sabužina.

Aizspraužot aiz ausīm. Ja sānu daļā matu griezums zaudējis formu un matus nav iespējams glīti ieveidot, tiem atliek vien pazust aiz ausīm. Šāds matu sakārtojums piestāv gandrīz visām sievietēm, kuras audzē garus matus.

Uztinot uz ruļļiem. Trīs, četri ruļļi slapjos matos galvas augšdaļā; pēc izžāvēšanas tos izņem un viegli izsukā krustām šķērsām – mati atkal ieguvuši apjomu.

Atlokot uz ārpusi. Īsajām frizūrām pakausī mati visātrāk kļūst pārāk gari. Līdz nākamajam friziera apmeklējumam var izlīdzēties, vienkārši ar fēnu atlokot matu galus uz ārpusi un stilīgi ieveidojot ar matu spīdumu vai putām (piemēram, Wella). Tad frizūra atkal kļūst samērīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!