Ja tu apsver iespēju pilnībā pāriet pie dabiskās izcelsmes skaistumkopšanas produktiem, tad tev jāzina lūk, kas. Pirmkārt, lielveikalu kosmētikas preču nodaļas mēdz izmantot visdažādākās reklāmas viltības. Slavenu firmu nosaukumi garantē augstas cenas un raisa lielas cerības.
Arī veselīgas pārtikas veikalos un internetā "dabiskas" izcelsmes produkti atrodami ar tādiem apzīmējumiem kā "organisks" un "holistisks". Vai šīs īpašības ir nozīmīgas arī skaistumkopšanā? Vai tas ir tikai kārtējais modes kliedziens?

Neuzķeries uz reklāmas āķiem

Interneta portāla “Discovery.com” veselības lapās amerikāņu dermatoloģe Roberta Palestaina pauž uzskatu, ka dabiskās kosmētikas mode tiešām ir reklāmas triks, jo tas, ka produkts ir dabisks, ne vienmēr nozīmē, ka tas ir arī labāks. Savukārt sintētiskas izcelsmes produkts ne vienmēr ir sliktāks. "Indīgā efeja ir dabiska, taču tas šo augu nekādā ziņā nepadara labāku," norāda Palestaina. "Ķīmiska viela paliek ķīmiska viela. Izšķirošais ir tas, kāds ir cilvēka ādas tips."

"Ja tavai ādai ir nosliece uz izsitumiem, mācies lasīt paskaidrojumus uz produktu etiķetēm. Ja tava āda sāk novecot, jālieto vairāk mitrinošo sastāvdaļu," klientiem skaidro dermatoloģe. Viņa arī uzsver, ka kosmētiskie līdzekļi, kas tiek raksturoti kā "hipoalerģiski", ir tādi, kuros nav alerģiju izraisošu sastāvdaļu. Taču tas nenozīmē, ka šis produkts novērsīs izsitumu rašanos.

Ja tu ciet no alerģijām, palūdz savam dermatologam, lai veic tev modernāku, plašāku testēšanu, lai noteiktu, tieši kuras ķīmiskās vielas tev rada problēmas. Pēc tam noskaidro, kādos produktos šīs vielas ir sastopamas, un turpmāk no tiem izvairies.

Eksotika ne vienmēr ir labāka

"Daudzos tā dēvētajos dabiskajos produktos tiek izmantotas eksotiskas sastāvdaļas, taču tās patiesībā darbojas tikai kā dārgi mitrinātāji," saka Palestaina. Taču kvalitatīvi mitrumu saglabājošie kosmētikas līdzekļi ir pieejami par visdažādākajām cenām.

Dermatoloģe iesaka sievietēm pielāgot savus ādas kopšanas līdzekļus attiecīgajam gadalaikam: "Ziemā jālieto krēmīgāki produkti, bet vasarā - losjoni."

Pat Linda Kolinsone no Interneta dabisko ādas kopšanas līdzekļu kompānijas "LaCrista" atzīst, ka daudzi apgalvojumi par dabiskās izcelsmes kosmētiku ir muļķības.

Autodidakte Kolinsone, kas savu kompāniju izveidojusi tāpēc, ka pati savulaik bijusi alerģiska pret itin visu, saka: "Vienkāršās lietas bieži vien ir labākas".

"Izpēti produktu sastāvdaļu sarakstu, jo tie ir minēti pēc to daudzuma," saka Kolinsone. Vari būt droša, ka pašas vērtīgākās sastāvdaļas vienmēr tiek minētas saraksta sākumā.

Šo sastāvdaļu sarakstu ieteicams saglabāt, jo, ja šis produkts tavai ādai ir kairinošs, turpmāk tu zināsi, no kādām vielām izvairīties.

Daži no Kolinsones ieteiktajiem dabiskajiem ādas kopšanas līdzekļiem ir atrodami virtuvē, piemēram, auzu pārslas ir lielisks ādas tīrīšanas līdzeklis.

Samal auzu pārslas kafijas dzirnaviņās un pievieno tām piena pulveri. Uzglabā šo sauso maisījumu savā vannas istabā un, ejot dušā, noberz ar to atmirušās ādas šūnas. "Tas ir ļoti maigs," norāda Kolinsone. "Citroni izbalina vecuma plankumus, bet taukainai ādai lielisks tīrīšanas līdzeklis ir jogurts ar sāli."

Esi izglītota pircēja

Daudzas sievietes nemaz neapjauš, cik sakairināta ir viņu āda ar sintētiskajām, mākslīgi radītajām vielām, kamēr viņas nav izmēģinājušas dabiskos higiēnas un kosmētikas līdzekļus. "Sievietes pierod pie sausas, saplaisājušas, zvīņainas, nostieptas, niezošas, plankumainas ādas, kas nav normāli. Ādai jābūt mirdzumam un krāsai," uzsver Kolinsone, kas pati vispār nelieto tonējošo pamatkrēmu. "Ja tu domā, ka tava āda ir jutīga, izvairies no smaržām, alkohola, FD&C krāsām, minerālu eļļām un formaldehīda," iesaka Kolinsone. "Minerālu eļļa ir it visur, un, jo vairāk tu to lietosi, jo sausāka kļūs tava āda."

"Esi izglītota pircēja, jo cenai nav nekāda sakara ar kvalitāti," saka Kolinsone.

"Organisko" ādas kopšanas produktu sastāvdaļā citu starpā var būt tādas sastāvdaļas kā zemenes, rozmarīns, piparmētra, alveja, zīdkoka ogas, lavandas eļļa, īlangīlangs un īriss.

Dabiska un vesela āda aizstāj vislabāko kosmētiku

Sūzana Vesta Kurca, kosmētikas firmas "Dr. Hauschka" prezidente Savienotajās Valstīs saka: "Mēs esam viņpus dabiskā. Mēs izvēlamies holistisku pieeju. Mēs uzskatām, ka cilvēka āda pati ir lieliska kosmētika. Tā atjaunojas, mitrinās un aizsargā sevi. Mēs ādu ārstējam holistiski, nevis simptomātiski."

"Dr. Hauschka" produkti, kuros izmantotas tādas sastāvdaļas kā lazdu riekstus un asinzāli, ar biodinamiskajām audzēšanas metodēm ražo savu produktu sastāvdaļas Turcijā, Bulgārijā un citās Eiropas valstīs.

"Ādas kopšana ir profilaktiski veselības aizsardzības pasākumi, tā vairs nav greznība," uzsver Kurca. "Tai jābūt kopjošai un estētiski baudāmai, taču noteikti nepieciešamai tavai veselībai."

Uz jautājumu, vai mākslīgās un sintētiskās sastāvdaļas patiešām ir kaitīgas, Kurca atbild: "Bieži vien problēmu nav iespējams pierādīt, kamēr nav nodarīts ļaunums ādai."

"Sintētiskajiem produktiem ir sava vieta, piemēram, ja pusaudzei nepieciešami steroīdi vai medicīnisks līdzeklis pret pūtītēm, jo tās viņai sagādā psiholoģiskas problēmas. Taču šie produkti nav domāti, lai tos lietotu sešus gadus pēc kārtas," norāda Kurca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!