Foto: Shutterstock
Sabiedrībai arvien lielāku uzmanību vēršot uz veselīgu dzīvesveidu, ne mazāk svarīga par ekoloģiskas pārtikas izvēli ir arī veselībai draudzīgas sadzīves ķīmijas un kosmētikas lietošana. Mums ikdienā izmantojot neskaitāmus skaistumkopšanas produktus, to sastāvā esošās vielas ietekmē arī mūsu organismu. Šai sakarā, lai uzzinātu, kam pievērst uzmanību, izvēloties šampūnu, iepazīsties ar ekspertu ieteikumiem par vielām, kas minēto kosmētikas līdzekļus sastāvā ir īpaši kaitīgas cilvēka veselībai.

Dermatovenerologs Aleksejs Zavorins stāsta, ka, galvenokārt, iegādājoties šampūnu, ir jāizvairās no smagajiem metāliem, kā arī to sastāvā nav vēlamas silikona daļiņas. Zavorins norāda, ka viss ir atkarīgs arī no paša cilvēka, jo mēdz būt dažādas alerģijas, ādas problēmas un slimības, kas paredz speciālu šampūnu lietošanu, tāpēc, iespējams, tie ir jāpērk nevis ierastajos veikalos, bet gan aptiekās, pie friziera vai specializētos veikalos.

Šai sakarā gan jāuzsver, ka Eiropas Savienības direktīvas nosaka, kādas vielas drīkst un kādas nedrīkst tik ievestas Eiropas Savienības dalībvalstīs, tādējādi nosacīti rūpējoties par patērētāju veselību.

Savukārt dermatologs Jānis Ķīsis, taujāts par to, kam pievērst uzmanību, pētot šampūnu sastāvu, neiesaka pirkt šampūnus ar krāsvielām un smaržvielām, respektīvi, šampūnus, kuri matus ietonē vēlamajā tonī vai kuriem ir specifiska smarža – tie ir šampūni, piemēram, ar apelsīnu, citronu vai jebkādu citu smaržu. Tāpat Ķīsis piezīmē, ka lielākā daļa šampūnu ir ar vienādu sastāvu.

Šim viedoklim piekrīt arī dermatologs Sergejs Samkovs, arī uzsverot, ka katra cilvēka āda ir īpaša. Ja cilvēks ir alerģisks, tad jāizvairās no vielām, kas šo alerģiju izraisa. Tiesa, lielāko daļu šampūnu ražo pēc vienotiem standartiem, tāpēc ir grūti atrast kādu, kas atšķirsies no visiem citiem.

Rezumējot iepriekš minēto, speciālisti aicina patērētājus iegādāties ekoloģiskus šampūnus, kas ir ražoti no dabīgām vielām, iztiekot bez ķīmiskiem palīglīdzekļiem.

Turpinājumā iepazīsties ar vielām, kam nevajadzētu būt šampūnu sastāvā!

Sulfāti (Sulfates)

Sulfātiem ir ķīmiski spēcīgas vielas, kas bieži atrodamas arī, piemēram, sadzīvē lietotajos trauku mazgāšanas līdzekļos ar attaukošanas spējām. Tie nodrošina līdzekļa putošanu, taču var izraisīt arī ādas apsārtumu, iekaisumu un niezi.

Izopropila alkohols (Isopropyl Alcohol)

Minētā viela liek izšķīst eļļām, tāpēc ir dažādu attīrīšanas līdzekļu, tai skaitā koka virsmu apstrādes līdzekļu, šellakas un antifrīza, sastāvā. Šampūnos to pievieno, lai pasargātu produktu no sasalšanas uzglabāšanas laikā. Viela var kairināt ādu, izraisīt alerģiskas reakcijas un pat mainīt ādas struktūru.

Savukārt alkohols, kā zināms, satur spirtu, kas, šai gadījumā iekļauts šampūna sastāvā, liek matiem zaudēt mitrumu, kas, savukārt, ierosina to lūšanu un izkrišanu.

Formaldehīds (Formaldehyde)

Formaldehīds pilda konservanta funkciju un ir kancerogēns. Nonākot cilvēka elpceļos, tas var radīt kairinājumu, savukārt uz ādas un gļotādas – iekaisumus un pat brūces.

Propilēna glikols (Propylene Glycol)

Propilēna glikols sastopams lielākajā daļā kosmētikas līdzekļu - tonikos, sejas, acu un ķermeņa krēmos, tam šķīdinot sintētiskās piedevas un mitrinot ādu, kā arī dezodorantos un virknē citu skaistumkopšanas produktu. No vienas puses minētā viela palīdz matiem uzsūkt tiem nepieciešamos ingredientus, kas ir šampūna sastāvā un nepieciešami veseliem un spēcīgiem matiem, taču tai pat laikā tā agresīvā iedarbība liek noārdīties dabiskajām olbaltumvielām, no kurām mati sastāv, kā arī tas var izraisit spēcīgu ādas un acu kairinājumu.

Parabēni (parabens)

Parabērni kosmētikas līdzekļiem tiek pievienoti to ilgākas uzglabāšanas nolūkos, jo minētie konservanti aizkavē mikrobu vairošanos kosmētikas līdzeklī pēc tā iepakojuma atvēršanas. Parabēniem ir kancerogēna iedarbība, kā arī tie var ierosināt virkni citu veselības problēmu. Izplatītākie parabēnu veidi ir metilparabēns, butilparabēns un etilparabēns.

Nātrija hlorīds (Sodium Chloride)

Ikdienā pazīstams kā vārāmā sāls. Šampūnos un kondicionieros tiek lietots kā biezinātājs. Var izraisīt galvas niezi, sausumu, arī veicināt matu izkrišanu. Sievietēm, kuras ir veikušas matu taisnošanu ar kreatīnu, jāizvairās no šīs vielas šampūnos, jo tā paātrina keratīna izmazgāšanos.

Polietilēna glikols (Polyethelyne Glycol/PEG/Polyethelyne or Polyoxyethelyne)

Veicina produkta sabiezējumu, bet matus var padarīt lūstošus un sausus.

Dietholamīons un trietholamīns (Diethanolamine (DEA) un Triethanolamine (TEA))

Produkti, kas satur DEA un TEA var izraisīt galvas ādas kairinājumu un alerģiskas reakcijas. Tās iznīcina dabiski labvēlīgās vielas matos, padarot tos sausus, nedzīvus un trauslus.

Alkohols (Alcohol)

Lielākā daļa matu kopšanas produktu satur alkoholu, taču augstā koncentrācijā tas var veicināt matu izžūšanu. Ja šampūna sastāvdaļu sarakstā alkohols atrodas kā viena no pirmajām četrām sastāvdaļām, tad tas ir pievienots vairāk nekā produktā būtu nepieciešamas.

Sintētiskās smaržvielas (Synthetic Fragrance or Parfum)

Šis ir sarežģītu ķīmisku vielu maisījumu apzīmējums. Aptuveni 3000 ķimikāliju tiek izmantotas viena aromāta ražošanā. Daudzas no smaržvielām ir kairinošas un var izraisīt galvas ādas iekaisumu.

Sintētiskās krāsvielas (Synthetic Colors)

Mākslīgās krāsvielas sastāvdaļu sarakstā visbiežāk parādās kā FD&C vai D&C, kam seko krāsa un tās numurs. Krāsu pigmenti var ietekmēt galvas ādas jutību un kairināt ādu.

Lanolīns, petroleja un minerāleļļa (Lanolin, Petroleum, and Mineral Oil)

Šīs vielas tiek reklamētas kā matu mitrinātāji, bet patiesībā nekāda reāla mitrināšana nenotiek. Visas trīs vielas padara matu smagāku, tas pieplok galvas ādai, bet mitrināšana notiek no dabiskās galvas ādas taukošanās.

Gandrīz visas ķīmiskās vielas, kas tiek izmantotas šampūnu ražošanā, var negatīvi ietekmēt galvas ādu un veicināt matu stāvokļa pasliktināšanos, to izkrišanu, lūšanu utt. Protams, viss ir atkarīgs no pievienotās vielas daudzuma - ja tā ir šampūna sastāvdaļu saraksta augšgalā, tad jārēķinās ar to, ka tā izmantota vairāk, nekā tā viela, kas ir saraksta beigās.

Ir vēl kāds mārketinga triks, ko ražotāji nereti izmanto – uz produkta etiķetēm tiek drukāti nevis vielu ķīmiskie apzīmējumi, bet to sinonīmi.

Lai piemeklētu saviem matiem atbilstošāko un nekaitīgāko mazgāšanas līdzekli, rūpīgi izpētiet tā sastāvu un neiegādājieties produktus apšaubāmās tirdzniecības vietās vai no privātpersonām, kas kosmētiku tirgo ar sludinājumu palīdzību.

Raksta tapšanā izmantoti ekspertu viedokļi, kā arī portālos Intensa.Pro un livestrong.com apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!