Foto: Shutterstock
Lieko tauku uzkrāšanos kakla un pazodes rajonā ierosina dažādi faktori – liekais svars, novecošana, muskulatūras tonusa zudums un pastiprināta ūdens uzkrāšanās organismā. Zem plānās kakla un dekoltē ādas atrodas tikai viens plats, plāns muskulis, kas netiek īpaši nodarbināts, tādēļ tas nespēj nodrošināt ādas elastību. Sevišķi tad, ja ir pierasts pie nepareizas galvas, kakla un plecu pozas, gulēšanas uz augsta spilvena. Ar laiku nenodarbinātais muskulis atslābst, veidojot elastību zaudējušajā ādā krokas, kurās ir tendence uzkrāties tauku šūnām. Tāpēc dubultzods ir problēma arī jauniem un slaidiem cilvēkiem, stāsta kosmetoloģe Laima Keiša.

Ar dubultzodu, tāpat kā ar jebkuru estētisko problēmu, vieglāk ir cīnīties, kamēr tas nav izteikts, vēl labāk, ja pie tā novēršanas tiek piestrādāts profilaktiski. Ja sejas un ķermeņa kopšana ir kļuvusi par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, tad par kakla ādu to gluži nevarētu teikt. Kakla un dekoltē ādai nepieciešama tikpat rūpīga kopšana kā sejas ādai, nedrīkst aizmirst par tās attīrīšanu, ikdienas barošanu un mitrināšanu ar atbilstošiem krēmiem.

Arī salonos obligāti sejas kopšanas procedūras jāapvieno ar kakla un dekoltē ādas aprūpi. Atbilstoša masāža uzlabos ādas vispārējo stāvokli un uzturēs tonusu muskuļos. Un pastāvīgi jāpiedomā par pareizu stāju.

Tāpat pastāv arī dažādi knifiņi un vingrinājumi, ar kuru palīdzību, tos piekopjot regulāri, ilgtermiņā iespējams ievērojami uzlabot sejas izskatu. Turpinājumā piedāvājam paņēmienus un vingrojumus, ko dubultzoda laicīgas novēršanas un jau esošas liekās apkaklītes mazināšanas nolūkos iespējams veikt mājās.

Pietiekams ūdens daudzums

Organismā trūkstot ūdenim, novērojama sejas, potīšu un roku pirkstu tūska, tiekot veidotām tā rezervēm, kas, gluži likumsakarīgi, ietekmē izskatu. Tātad, lai seja izskatītos kalsnāka, neveidotos pietūkuši plakstiņi un maisiņi zem acīm, kā arī liekā "apkaklīte", ik dienas izdzer pietiekami daudz ūdens un zāļu tēju, tādējādi uzlabojot arī savu pašsajūtu kopumā.

Profesionāļu palīdzība

Jau esoša dubultzoda likvidēšanai var apvienot manuālās procedūras ar aparātkosmētikas seansiem, tādā veidā aktīvās vielas (taukaudus dedzinošus kokteiļus, vielmaiņas aktivizējošas un ādu nostiprinošas sastāvdaļas) ievadot lielākā daudzumā un dziļāk ādā. Efektīvākās šajā gadījumā būtu tā saucamās elektroforēzes procedūras, kurās nepieciešamie preparāti tiek ievadīti ar galvaniskās strāvas palīdzību, ļaujot šūnām tās ātrāk uzņemt un izmantot.

Speciālisti ir konstatējuši, ka labākos rezultātus var sasniegt ar krioelektroforēzi, kurā galvanikas sniegtais efekts, vienkāršiem vārdiem runājot, tiek pastiprināts ar aukstuma izraisīto asinsvadu sašaurināšanos, kā rezultātā aktīvās vielas vajadzīgajā rajonā paliek ievērojami ilgāku laiku.

Tāpat palīdzēt var arī prasmīgi veiktas vakuumterapijas un limfodrenāžas procedūras. Katrs gadījums ir īpašs, tādēļ katram klientam tiek izveidota atsevišķa programma, arī sasniegtais rezultāts katram ir citāds. Vēlams apbruņoties arī ar izturību, jo dubultzods nav radies vienas nakts laikā, tādēļ arī šo problēmu nevar atrisināt pāris dienu laikā.

Ļoti svarīgi ir strauji nezaudēt svaru, jo āda nepaspēs sarauties un dubultzoda vietā ieguvums būs neglītas ādas kroka un noslīdējis sejas ovāls, turklāt cīņa ar to būs daudz ilgāka un sarežģītāka, bieži vien risināma tikai ar plastiskās ķirurģijas palīdzību, brīdina kosmetoloģe.

Kā padarīt seju kalsnāku?

Kā izrādās, seju iespējams padarīt slaidāku, ne tikai zaudējot svaru un nepieļaujot liekā ūdens uzkrāšanos organismā, bet arī veicot īpašus vingrojumus sejas ovāla stiprināšanai mājas apstākļos.

Piemēram, lai mazinātu pārlieku apaļus vaigus, novieto īkšķus uz vaigu pilnīgākās vietas zem to kauliem un ar pārējiem pirkstiem ir kā atvelc vaigus uz sāniem. Pēc tam, imitējot konfektes košļāšanu, centies noturēt sejas sākotnējo izteiksmi, vaigus it kā "ievelkot" atpakaļ sākuma pozīcijā".

Savukārt, lai padarītu slaidāku kaklu, izstiep zodu, cik vien iespējams augstu, nostiepjoties kaklam. Atver muti un izvirzi apakšžokli uz priekšu, kustinot to augšup un lejup tā, lai justu pretestību. Noturi seju šādā pozīcijā, 20 sekundes veicot vingrojumu, un tad atslābinies. Pēc brīža vingrojumu atkārto vēl pāris reižu!

Dubultzoda mazināšanai ar plaukstas virspusi vari to pliķēt, arvien palielinot rokas kustības ātrumu. Veic pliķēšanu vienu divas minūtes, nodrošinot savdabīgu masāžu. Piekopta regulāri, tā efektīvi mazinās lieko "apkaklīti".

Tāpat dubultzodu mazinās vingrojums, sēžot ar taisnu muguru un lūkojoties taisni, atplešot muti, cik plati iespējams, un izbāžot mēli tik tālu, cik iespējams. Pozīcijai vajadzētu radīt saspringumu žokļa daļā. Tā jānotur 10 sekundes un pēc īsām atpūtas pauzēm, vingrojums jāatkārto 10 reižu.

Problēmas profilaksei palīdzēs arī pareizas stājas vingrinājumi - staigāšana ar grāmatu uz galvas, galvas apļošana, kakla muskuļu stiepšana, liecot galvu uz sāniem, pieturot plecu ar roku, kā arī vingrinājumi, kuros tiek nodarbināti žokļa muskuļi – cenšanās ar mēli pieskarties degungalam un skaņu "i" un "u" izrunāšana, izteikti kustinot muti. Ādas elastības nodrošināšanai labi palīdz arī ūdens kontrastprocedūras – pārmaiņus karstu un aukstu komprešu izmantošana, kā arī sejas masāža.

1. Masāža jāsāk, veicot glaudošas kustības no virzienā no kakla uz zodu.

2. Kustības jāturpina no apakšžokļa virzienā uz auss ļipiņu.

3. Masāžu turpina, veicot glaudošas kustības virzienā no zoda uz auss ļipiņu.

4. Seju masē, virzoties no lūpu ārējiem kaktiņiem līdz ausīm.

5. Kustības turpina no nāsīm līdz deniņiem.

6. Visu iepriekš minēto veic arī otrai sejas pusei.

7. Apļveida un augšupejošām kustībām izmasē deguna zonu ap nāsīm un tā sāniem.

8. Ar glāstošām kustībam virzienā uz augšu izmasē arī pieri, noslēdzot masāžu.

Masāžas veikšanas principi aplūkojami zemāk redzamajā attēlā.

Papildu informāciju par dubultzoda mazināšanas procedūrām mājas apstākļos atradīsi šeit.

Avots: Positivemed.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!