Vasara un atvaļinājumu laiks tuvojas. Drīz varēsim doties pārgājienos, peldēties, sauļoties pludmalē. Daži padomi veselīga iedeguma iegūšanai, ilgstoši uzturoties saulē.
Ūdensdrošo krēmu noturība

Uzsmērēt krēmu, izpeldēties, saulē nožāvēties un tad no laivas vēlreiz ienirt ūdenī... Brīnišķīga sajūta, taču vēl nav izgudrots neviens krēms, kas varētu izturēt šo pārbaudi. “Ūdendrošs” nozīmē, ka sauļošanās krēms pēc 20 minūšu ilgas peldes laboratorijas apstākļos ir saglabājis apmēram pusi no savas iepriekšējās efektivitātes. Turklāt slapja āda ir daudzkārt jūtīgāka pret saules stariem nekā sausa āda.

Biezi plūstošie bērnu sauļošanās krēmi, lipoželejas (piemēram, “UVderm”, “Clarins” produkti) un “super ūdensnoturīgie” sauļošanās līdzekļi (piemēram, “Ladival”) ūdenī ir noturīgāki par šķidrākiem krēmiem un eļļām. Tomēr lietojot arī šos aizsarglīdzekļus, pēc katras peldes vajag nožāvēties un vēlreiz iesmērēties ar krēmu.

Iedegums par spīti UV staru bloķētājiem

Neviens sauļošanās krēms nespēj pilnībā novērst ultravioleto staru iedarbību uz ādu! Uzturoties saulē mēs gūstam iedegumu, arī lietojot krēmu ar augstu gaismas aizsardzības faktoru (SPF). Pirmajās trīs dienās iedegam nedaudz lēnāk, bet vēlāk tikpat ātri, kā lietojot krēmus ar zemākiem aizsardzības faktoriem. Šādā gadījumā ādas brūnums ir ilgstošāks, jo iedegums radies lēni un pakāpeniski. Svarīgi ir uzziest krēmu krietni biezā kārtā, jo visi sauļošanās krēmi ar laiku norīvējas no ādas. It īpaši sausai ādai ir nepieciešams daudz krēma.

Pludmales aritmētika

Sauļošanās krēms jāieziež pusstundu pirms ārā iešanas un atkārtoti ik pēc divām trim stundām. SPF 20 nozīmē, ka saulē iespējams uzturēties 20 reizes ilgāk, neiegūstot ādas apdegumus. Piemēram, ādas tips I (ārkārtīgi jūtīgs pret saules stariem) bez aizsargkrēma vasarā atklātā saulē Maljorkā gūst apdegumus astoņu minūšu laikā, Bahamu salās – sešu minūšu laikā, savukārt ādas tips II (zilacaini blondīņi/blondīnes) gūst apdegumus attiecīgi pēc 16 un 12 minūtēm. Tātad atkarībā no ādas tipa, gadalaika un sauļošanās vietas ādas pašaizsardzības līmenis jāreizina ar 20...

Daudzi sauļošanās krēmu ražotāji šo pludmales matemātiku uzskata par pārāk sarežģītu un uz krēmu iepakojumiem mēdz norādīt dažādas aizsargkategorijas (“sunblock”, intensīva, augsta, vidēja, zema aizsardzība).

Kalnos un pie Vidusjūras vai ceļojumos uz dienvidu zemēm, intensīvo saules staru dēļ ieteicams vienmēr ņemt līdzi “sunblock” aizsardzības krēmus (piemēram, firmu “delial” un “Eucerin” produktus).

Iedeguma aerosoli

Tiem, kurus tracina ilgā iesmērēšanās procedūra, paredzēti jaunie sauļošanās aerosoli. Uzpūt, ierīvē - kārtībā. Aerosolu lietotājiem jāraugās, lai aizsardzība pret stariem būtu pietiekoši augsta, jo dažiem aerosoliem ir diezgan zems SPF.

Sausai ādai labāk izvēlēties aerosolu, kas nesatur alkoholu. Aerosoli, kuriem ir vismaz SPF 15, ir firmām “Ambre Solaire”, “Avéne”, “Clarins”, “Eucerin” (arī bez alkohola), “Nivea”, “Tiroler Nussöl”.

Krēmi bez eļļas - sportiskiem cilvēkiem

Ja ir vēlēšanās jau uzreiz pēc krēma uzsmērēšanas doties sērfot vai spēlēt bumbu, ieteicams lietot sportiskos krēmus vai želejas, kas nesatur eļļas. Sportiskiem cilvēkiem tie ir perfekti, jo nav lipīgi un ir smilšu, ūdens un sviedru noturīgi. Sērfojot, burājot un ceļojot praktiski ir arī krēmu rullīši ar aukliņu, kurus var iekārt kaklā.

Sportiskās iedeguma želejas ar mazāku tauku un eļļas saturu ir, piemēram, “Lancaster” (arī rullīši) un “Ladival” produkti.

Krēmi ar vitamīniem ādas kopšanai

Ādai vasarā nepieciešama minimāla kopšana, ja mēs uzturamies telpās. Turpetī atvaļinājumos, kad pavadām daudz laika atklātā saulē dārzos, laukos, pludmalēs, āda bieži vien kļūst sausa kā tuksnesis! Ārsti iesaka arī ceļojumos paņemt līdzi kādu tūbiņu dienas krēma, taču tikai ne tādu, kurā būtu daudz A vitamīna vai augļu skābes. Šādu krēmu lietošanu vēlams pārtraukt jau divas nedēļas pirms došanās vasaras atvaļinājumā, jo tie padara ādas aizsargslāni pārāk plānu un ātrāk var iegūt apdegumus.

Atvaļinājumā pie jūras labāk lietot krēmus, kuri aizsargā no brīvajiem radikāļiem. Saules ietekmē organismā radušos agresīvos radikāļus satver antioksidanti – C un E vitamīns, beta karotīns, likopīns (tomātos) vai Q 10. Tādēļ aizvien vairāk šīs vielas tiek izmantotas sauļošanās krēmos. Jaunākais līdzeklis pret radikāļiem ir krēmi ar melatonīnu. Atšķirība no melatonīna tabletēm, melatonīnu saturošie krēmi Eiropā ir atļauti.

Kvalitatīvus kopšanas līdzekļus ar melatonīnu piedāvā “W&L” (aptiekās); sauļošanās krēmus ar aizsardzību pret radikāļiem piedāvā firmas “delial”, “Eucerin”, “Lyc-o-pen”, “Nivea”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!