Daudzveidīgāki par kažokādām, seksīgāki par kašmiru, lētāki par dārgakmeņiem – ādas apģērbi un aksesuāri ir vislabākais luksuss, ko vismaz nelielos daudzumos var atļauties ne tikai “biezie”, bet arī vienkārši mirstīgie. Ādas apģērbi ir ērti, skaisti, visdažādākajās krāsās un izstrādājuma veidos.
Ādas apģērbi īpaši neburzās, pareizi kopjot, tiem ir ilgs mūžs un, līdzīgi kā džinsu apģērbi, tie jebkurā nodiluma pakāpē izskatās labi – šo īpašību dēļ tos iecienījuši ceļotāji un motociklisti. Ādas apģērbi “elpo”, tādēļ tos var valkāt jebkurā gadalaikā, turklāt tie ir izturīgi un labi aiztur vēju, tādēļ sevišķi patīkami tie ir ziemā.

Tomēr vairāk par visu ādas apģērbi izceļas ar to, ka ir stilīgi un moderni. Vienmēr.

Ādas apģērbu tendences

Šajā sezonā ādas materiāli parādās visu veidu apģērbos – sākot no nelieliem šortiem un beidzot ar gariem mēteļiem. Ja modernās bikses, jakas, mēteļi, rokassomiņas, kurpes vai zābaki ir ugunīgi sarkanā vai metāliski zeltainā krāsā, tad materiāls tiem visbiežāk ir viens – āda.

Vadošās tendences ādas apģērbiem 2000./01. gadā:

  • Kažokādu rotājumi ādas apģērbiem
  • Džinsu tipa ādas žaketes
  • Pusgari svārki (līdz ceļgaliem)
  • Džinsu tipa ādas bikses
  • Ādas bleizeri (vējjakas)
  • Apdrukas: čūsku un krokodilādas
  • Krāsas: melnā, dzeltenbrūnā, sarkanā; toņi: metāliskie

Kādu jaku izvēlēties?

Lieliska ādas jaka ir apģērbs, kas noder ikviena cilvēka (sievietes, vīrieša vai pat bērna) garderobē. Šis apģērba gabals nekad nenoveco, un ikviens var piemeklēt sev jaku atbilstoši savam stilam. Ja vēlies tādu pirkt, bet tev nav daudz naudas, labāk atsakies no modes untumiem un izvēlies klasiska stila jaku, kura arī pēc trijiem gadiem izskatīsies tikpat moderna kā šodien.

Klasiskie ādas jaku stili:

Motociklistu jaka: Ja skarbais skaistums ir tavā gaumē un tavā skapī ir daudz nodilušu zilu džinsu, tad motociklistu jaka ir kā radīta tev! Tā parasti ir cieši pieguļoša un ar dažādiem robustiem akcentiem (piemēram, rāvējslēdzēji, josta ar metāla sprādzi, atloki).

Šineļveida pusmētelis: Parasti tas sniedzas līdz gurniem, bet var būt arī garāks, un tam ir ap vidukli sasieta tāda paša materiāla un krāsas josta, kā arī pogu vai rāvējslēdzēja aizdare. Šāda stila pusmētelis piestāv gandrīz ikvienam.

Trīs ceturtdaļgaruma mētelis: Izteikti pilsētniecisks stils abu dzimumu pārstāvjiem. Šis siluets vislabāk piestāv gara auguma un druknākiem cilvēkiem (neliela auguma sievietei tik liels ādas apģērbs var izskatīties pārspīlēti uzkrītošs). Savukārt liela auguma sieviete, nosedzot ķermeņa augšdaļu un gurnus ar šādu mēteli, stila ziņā trāpīs kā naglai uz galvas!

Vējjaka (bleizers): Šis klasiskais stils šodien visbiežāk tiek valkāts kā sportiskais apģērbs nevis vienkārši kā virsapģērbs (citiem vārdiem sakot, tas nav jāvelk nost iekštelpās, jo ir daļa no apģērbu ansambļa!). Klasiskam stilam raksturīgas tādas pazīmes kā aizdare ar vienu pogu, vidēji plati atloki, šauri vai vidēji plati pleci un krāsa, kura tev nebūs apnikusi arī nākamgad ap šo laiku.

Budžets

Ādas precēm ir dažādi cenu līmeņi, atkarībā no izstrādājuma veida un dizaina. Vienkāršāki ādas apģērbi maksā desmitus latu (it īpaši, ja pameklē lietoto apģērbu veikalos), smalkākus jau var atrast par simtpiecdesmit, divsimt latiem, savukārt modes dizaineru stila izstrādājumi var izmaksāt tūkstošus.

Ja tu neplāno valkāt ādas apģērbu ik dienas, vai arī vēlies iegādāties kaut ko modernāku, lai padižotos, tad pašlaik lielāka izvēle ir starp sportiskā stila ādas drēbēm 100-250 latu apjomā. Ir vērts sakrāt naudu un pagaidīt atlaižu dienas veikalos, lai iegādātos brīnišķīgus ādas svārkus, bikses vai jakas, kuras tev būs mīļas vienmēr.

Ādas apģērbu kopšana

Izvēles ieteikumi:
- Pārsvarā, jo mazāk āda ir apstrādāta (krāsota, labota, apdrukāta, utt.), jo labāka ir tās kvalitāte.
- Labai ādai vajadzētu izskatīties dabiskai, ar patīkamu aromātu un mīkstai (lai būtu ērti valkāt). Jāņem vērā, ka mīksta āda ir plānāka, bet bieza āda ir izturīgāka, taču smagāka. - Ādas apģērba kvalitāti (lasi: dārdzību) nosaka tā viengabalainība. Vislētākie ir no nelielām ādas strēmelēm sašūtie apģērbi.

Beidzot tu esi iegādājusies savu sapņu apģērbu ādas bikses (varbūt pat garu ādas mēteli!) un atnesusi mājās. Tu jau, protams, zini, ka ādas apģērbus nevar mest veļas mašīnā, taču nu ir laiks noskaidrot vēl dažas tehniskas detaļas:

  1. Neuzglabā ādas apģērbu plastmasas maisā! Tajā āda nevar “elpot”. Labāk izvēlies auduma pārklāju.
  2. Ādas apģērbus nevajag gludināt, tomēr ja tu uzskati, ka bikses nevar iztikt bez gludināšanas, tad noregulē gludekli uz visvājāko karstumu. Nelieto tvaiku! Gludinot ādas apģērbam jābūt izgrieztam uz labo pusi, tam pa virsu uzklāj biezu brūno ietinamo papīru (vai kādu papīra turzu), kas būs pa vidu starp gludekli un gludināmo apģērbu. Gludini ātri un tikai viegli piespiežot. Uzmanies, lai apģērbs nepārkarst!
  3. Ādas apģērbu glabā uz plata, stūraina pakaramā tā, lai apģērbs saglabātu savu formu.
  4. Izirušas ādas apģērba vīles var salabot, izmantojot nelielu daudzumu gumijas līmi.
  5. Ja ādas apģērbs samirkst, tam jāļauj izžūt dabiskā veidā. Sargā to no pārāk liela karstuma vai mitruma, kas var sabojāt ādas dabiskās taukvielas.
  6. Smalku, mīkstu ādas apģērbu tīra ar mitru lupatiņu.
  7. Zamšādas apģērbus regulāri jātīra ar birsti, tiem nav vajadzīgi ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi.
  8. Nesmidzini matu laku, dezodorantu vai citu parfimēriju ādas apģērbu tuvumā.
  9. Ādas apģērbu asociācija neiesaka lietot ādas apģērbu spodrināšanai paredzētos vaskus, silikona līdzekļus vai citus preparātus, jo tie mazina ādas spējas elpot. Iespējams, ka spodrināšanas līdzekļi nedaudz saīsina apģērba mūžu, tomēr prakse liecina, ka ādas apģērbus, kurus valkā ikdienā, vēlams vismaz reizi nedēļā spodrināt ar vasku un tīru lupatiņu, jo tad tie izskatās labāk un aiztur mitrumu.
  10. Eksotiskām ādām ir vajadzīga papildus kopšana – izmanto speciālus tīrīšanas līdzekļus un spodrinātājus.
  11. Meklē profesionālu ādas apģērbu kopšanas speciālistu, ja tavs ādas apģērbs sāk izskatīties slikti, ja tas ir notraipīts vai novalkāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!